Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος: Η ΕΧΑΕ ανασυντάσσει τις δυνάμεις της

Την κατάργηση του φόρου συναλλαγών ζητά για μία ακόμη φορά ο κ. Σπ. Καπράλος, προαναγγέλλοντας μειώσεις χρεώσεων για τα μέλη του Χ.Α. Τι είπε για νέα προϊόντα, FTSE, Σλοβενία και για κατηγορία ειδικών χαρακτηριστικών. 

Καπράλος: Η ΕΧΑΕ ανασυντάσσει τις δυνάμεις της
"Η αποτυχία του εγχειρήματος της Σλοβενίας μας στενοχώρησε ιδιαίτερα. Η προσφορά της Αυστρίας ήταν δυσανάλογα μεγάλη για τα δεδομένα της ΕΧΑΕ αλλά και σε σχέση με το ανώτατο τίμημα που μας είχε ορίσει ο σύμβουλός μας".

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο κ. Καπράλος μιλώντας σε γεύμα προς δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η ΕΧΑΕ ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, συνεχίζει την προσπάθεια απόκτησης ηγετικού ρόλου στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, και, ως πρώτος στόχος τώρα ορίζεται η προσέλκυση εταιριών από τις γειτονικές χώρες και αγορές.

Εν τω μεταξύ, σε κατηγορία "χαμηλής διασποράς και χαμηλής εμπορευσιμότητας" θα μετονομαστεί η κατηγορία "ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών", προκειμένου να καταστεί σαφής η "δυσαρέσκεια" των χρηματιστηριακών αρχών για τα ποσοστά διασποράς και εμπορευσιμότητας των εταιριών που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Ο κ. Καπράλος πρόσθεσε σχετικά ότι για τους τίτλους αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν και οι οικονομικές επιβαρύνσεις.

Ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου επισήμανε πως η ελληνική αγορά πληροί πλέον τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζει ο οίκος FTSE και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία ανησυχία σχετικά με ενδεχόμενο υποβιβασμό της χώρας μας.

Ο κ. Καπράλος προανήγγειλε τη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα οποία θα προσθέσουν επιλογές στους επενδυτές αλλά και θα ενισχύσουν τη δυναμική του χρηματιστηρίου.

Στάθηκε ακόμη μία φορά στον αρνητικό ρόλο που παίζει ο φόρος επί των συναλλαγών, τονίζοντας πως η μη κατάργησή του θα οδηγήσει σύντομα πολλούς επενδυτές σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές ή σε άλλου είδους εναλλακτικές μορφές επένδυσης.

Ο πρόεδρος του Χ.Α. αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη μείωση συγκεκριμένων χρεώσεων για τα μέλη του Χ.Α.

«Μελετάμε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στις μετασυναλλακτικές διαδικασίες (post trading) με σημαντικότερο στόχο τη διάκριση των υπηρεσιών εκκαθάρισης απ’ αυτές του διακανονισμού. Επίσης, μέσω της εισαγωγής των εκκαθαριστικών μελών, επιδιώκουμε από τη μία την απλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των μελών μας και των broker πελατών τους στο εξωτερικό και από την άλλη τη μείωση του κόστους κάλυψης των κινδύνων του αντισυμβαλλομένου για την αγορά μας» τόνισε ο κ. Καπράλος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως στην «ίδια κατεύθυνση, θέλοντας να παρέχουμε στα μέλη μας τη δυνατότητα να εκκαθαρίζουν διασυνοριακές συναλλαγές μέσω ενός κεντρικού συστήματος με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε, ως ιδρυτικό μέλος και στην κοινοπραξία των 7 Ευρωπαϊκών Αποθετηρίων, την Link Up Markets.

Σκοπός της νέας εταιρίας είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός κεντρικού συστήματος παροχής κυρίως υπηρεσιών διασυνοριακού διακανονισμού, θεματοφυλακής και διαφύλαξης αλλοδαπών τίτλων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v