Aν η Πεντέλη σου φέρνει στο μυαλό βόλτες στο δάσος, μοναστήρια και ησυχία με θέα, ήρθε η ώρα να προσθέσεις στη λίστα και την κρεατοφαγία. Γιατί η περιοχή δεν φημίζεται μόνο για την καθαρή της ατμόσφαιρα, αλλά και για τις περιποιημένες ταβέρνες της που ξέρουν να ψήνουν σωστά. Από τα φημισμένα ταβερνάκια με τις χειροποίητες λιχουδιές, μέχρι πιο παραδοσιακά στέκια με κοψίδια, παϊδάκια και ζουμερά μπιφτέκια, η Πεντέλη κρατά γερά τη σημαία της τίμιας, χορταστικής κρεατοφαγίας. Αν πεινάς λοιπόν, ετοίμασε όρεξη, βάλε ζακέτα (αν είναι χειμώνας) και φύγαμε για ανηφόρα και μοσχοβολιστά τσιγάρα από την ψησταριά.
Άγγελος
Αγίας Τριάδος 1, τηλ.: 21 0804 2693
Μια ακόμα αγαπημένη εξοχική ταβέρνα που την κατέχει τη σούβλα και στήνει καθημερινά ένα γευστικό πανηγύρι για αμετανόητους κρεατοφάγους ο Άγγελος δεν πρέπει να ξεφύγει από τα μερακλήδικα ραντάρ σου. Στον Άγγελο, το ψήσιμο είναι ιεροτελεστία και το αποτέλεσμα σε ανταμείβει γενναιόδωρα. Δοκίμασε οπωσδήποτε αρνάκι γάλακτος που λιώνει με το πιρούνι, παϊδάκια ζουμερά, κοκορέτσι μερακλίδικο, εξοχικό φτιαγμένο από τα χεράκια τους και αφράτο, καλοκαμωμένο μπιφτέκι που μοσχοβολάει. Στα ορεκτικά, βάλε στο τραπέζι τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια και σπιτικό, τζατζίκι, ιδανικό για τίμιες βούτες με χωριάτικο ψωμί και ακόμη τίμιότερη παρέα.
Κρυστάλλης
Πλατεία Αγίας Τριάδος 1, τηλ.: 210 6136838
Από τα πρώτα ονόματα που θα σου πουν οι παλιοί Αθηναίοι όταν η κουβέντα πάει στις ταβέρνες της Πεντέλης, ο Κρυστάλλης παραμένει σταθερή αξία εδώ και χρόνια – σταθερός στην ποιότητα και αμετακίνητος στη φιλοσοφία του. Εδώ θα φας εξαιρετικό κοντοσούβλι, πλούσια σε γεύση λουκάνικα, κοκορέτσι για τους μερακλήδες, γουρουνόπουλο και αρνί όπως πρέπει: στη σούβλα και μερακλίδικα. Στα ορεκτικά δεν περιορίζεται στα βασικά –τζατζίκι, πατάτες και χωριάτικη– αλλά ανοίγει το παιχνίδι με γεμιστές μελιτζάνες με τυριά και καλοφτιαγμένη φάβα. Οι τιμές είναι λογικές, με 25-30€ το άτομο, με κρασί φυσικά συμπεριλαμβανόμενο.
Χρύσανθος
Μεταμορφώσεως και Κολοκοτρώνη 10, τηλ: 210 8043342
Στα… σύνορα Βριλησσίων και Πεντέλης, εκεί που σμίγουν οι μυρωδιές της πόλης με την αύρα του βουνού, ο Χρύσανθος ξεχωρίζει ως μία ακόμη must επιλογή για αυθεντική, τίμια κρεατοφαγία. Το μενού του λιτό και στοχευμένο – γιατί όταν το κρέας είναι καλό, δε χρειάζεται πολλά φτιασίδια. Ξεκινάς με τις απαραίτητες σαλάτες –χωριάτικη, λάχανο-καρότο ή χόρτα εποχής–, συνοδεία φέτας, πατάτας, σπιτικού τζατζικιού και χωριάτικου λουκάνικου που μυρίζει βουνό. Στα κυρίως, το παιχνίδι το παίρνει πάνω του το μοσχαρίσιο κρέας σε τρεις εκδοχές: φινετσάτο φιλέτο, σταβλίσια όπως την αγαπούν οι σαρκοφάγοι και τρυφερή μπριζόλα γάλακτος – όλα ψημένα ακριβώς όπως θα τα ζητήσεις. Αν μείνει χώρος (που δύσκολα μένει, αλλά λέμε τώρα), σε περιμένουν γλυκά σπιτικά, με κορυφαίο το γαλακτομπούρεκο και την καρυδόπιτα που θυμίζει γιορτή στο χωριό. Λογαριασμός με μπόλικο κρασάκι και τα πάντα όλα του στα 25-30€ το άτομο.
Πηλιορείτικο
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΚρυστάλλη 1, Πεντέλη, τηλ. 21 0804 7858
Το Πηλιορείτικο, με την πέτρινη αίγλη του, το αναμμένο τζάκι που σιγοκαίει στις γωνιές, και τη θεϊκή τσίκνα που σε προϊδεάζει από το παρκάρισμα ακόμα στην πλατεία, σε τραβάει σα μαγνήτης. Είναι από εκείνες τις ταβέρνες που δεν υπόσχονται θαύματα – τα κάνουν.
Στο μενού θα βρεις όλα όσα λαχταράει ο σωστός σαρκοφάγος: αρνίσια παϊδάκια που λιώνουν στο στόμα, χοιρινά μπριζολάκια με το απαραίτητο λιπάκι, κοτοπαϊδάκια για πιο «ανάλαφρες» διαθέσεις, αλλά και πληθωρικές ποικιλίες σούβλας –αρνί, κοντοσούβλι, κοκορέτσι– για να μη χρειαστεί να διαλέξεις, αν δεν μπορείς. Για τη γουρουνοπούλα δεν γράφουμε κάτι, μην χαλάσουμε την έκπληξη στην κρεατοφάγα καρδούλα σου.
Από ορεκτικά, ξεχωρίζει η φέτα τηγανητή μέσα σε φύλλο κρούστας, με καραμελωμένο κρασί και σουσάμι – γλυκό, αλμυρό και τραγανό μαζί – ενώ η καπνιστή μελιτζάνα στα κάρβουνα, περιχυμένη με λάδι, ξύδι και μπόλικη φέτα, είναι ό,τι πρέπει για ξεκίνημα. Λογαριασμός στα 22-25€ το άτομο κρασακίων συμπεριλαμβανομένων.
Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα στο in2life.gr