Η Lidl Ελλάς και η δέσμευση για διατροφή που σέβεται ανθρώπους και πλανήτη

Με οδηγό την Πλανητική Υγιεινή Διατροφή, η Lidl Ελλάς επενδύει σε ένα βιώσιμο, υγιεινό και δίκαιο διατροφικό μέλλον για όλους.

Η Lidl Ελλάς και η δέσμευση για διατροφή που σέβεται ανθρώπους και πλανήτη
Dr Khalil Ghassan - Representative to Greece, UNICEF, Greece | Ειρήνη Αγαπηδάκη – Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας | Dr Elisa Pineda, Research Fellow Imperial College London, United Kingdom | Βασιλική Αδαμίδου – Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς | Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου - Head Centre for Public Health Research and Education Academy of Athens, Greece | Νεκτάριος Νώτης - Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Notice Content and Services

Η Lidl Ελλάς συμμετείχε ενεργά στο Delphi Economic Forum X, μια από τις σημαντικότερες πλατφόρμες διαλόγου για το μέλλον της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Στο πάνελ με θέμα «The Future of Food – Challenges and Opportunities of the Planetary Health Diet», η Lidl Ελλάς εκπροσωπήθηκε από τη Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς, η οποία παρουσίασε τη στρατηγική και τις δεσμεύσεις της εταιρείας για μια διατροφή που σέβεται τόσο τον άνθρωπο όσο και τον πλανήτη.

Η κα Αδαμίδου υπογράμμισε ότι ο τρόπος που τρεφόμαστε σήμερα επηρεάζει άμεσα:

  • την υγεία μας (με το 60% των χρόνιων νοσημάτων να σχετίζονται με κακή διατροφή)
  • το περιβάλλον (με το 30% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου να οφείλονται στο διατροφικό σύστημα)
  • τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων (70% της κατανάλωσης γλυκού νερού παγκοσμίως αφορά την παραγωγή τροφίμων)
  • τη βιοποικιλότητα (λόγω εντατικής εκτροφής και αποψίλωσης δασών)

Η ίδια επισήμανε την κρισιμότητα των επιστημονικών δεδομένων, όπως αυτά που παρουσιάζει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet από την EAT-Lancet Commission (2019). Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη το παγκόσμιο διατροφικό μας σύστημα ευθύνεται για το 30% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καταναλώνει περισσότερο από το 70% των αποθεμάτων γλυκού νερού και είναι η κύρια αιτία της αποψίλωσης των δασών και της απώλειας βιοποικιλότητας.

1. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς στην Ελλάδα

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον μελλοντικό σενάριο αλλά παρούσα συνθήκη, με την Ελλάδα να βιώνει:

  • Αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου.
  • Πίεση στην αγροτική παραγωγή και μετατόπιση καλλιεργητικών ζωνών (π.χ. ελαιόλαδο και κρασί προς βορρά).
  • Απώλεια επικονιαστών (μέλισσες) που απειλούν την παραγωγή βασικών ειδών διατροφής.

Όπως ανέφερε, «όσο περισσότερο ζεσταινόμαστε, τόσα λιγότερα θα παράγουμε».

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε τη μεγάλη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών και επιλογών από την παιδική ηλικία και αναφέρθηκε στην Εθνική Δράση για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία παρέχει μεταξύ άλλων την κατάλληλη εκπαίδευση σε γονείς και παιδιά, δωρεάν πρόσβαση σε γιατρούς και διατροφολόγους, δωρεάν αθλητικές δραστηριότητες, κ.ά.

Η Dr Elisa Pineda τόνισε ότι η διατροφή εκτός από υγιεινή πρέπει να είναι και βιώσιμη. Πρέπει επίσης να διασφαλίζεται ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτή και ότι η βιώσιμη διατροφή σέβεται και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις των διαφορετικών κοινωνιών. Το κράτος μπορεί να βοηθήσει στην εμπέδωση καλών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών μέσα από διατροφικές οδηγίες, με ρυθμιστικά μέτρα ενάντια στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά και με προσεκτικά επιλεγμένες προμήθειες από δημόσιους φορείς όπως σχολεία νοσοκομεία κλπ.

Ο Dr Khalil Ghassan επεσήμανε τη δέσμευση της UNICEF να συνδράμει την ελληνική πολιτεία στα προγράμματά της για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και της προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά από την οικογένειά τους και η Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου επικεντρώθηκε στη σημασία της βιωματικής εκπαίδευσης των ατόμων και ιδίως των παιδιών για την αλλαγή διατροφικών συνηθειών, αναλύοντας πως διαχρονικά η μεσογειακή διατροφή αποτελεί μία πολύ καλή και υγιεινή διατροφή.

Υγιεινή διατροφή με υπευθυνότητα: Η Lidl Ελλάς δείχνει τον δρόμο προς ένα βιώσιμο μέλλον

Στον πυρήνα των προκλήσεων του σήμερα και του αύριο βρίσκεται η ανάγκη για μια διατροφή που όχι μόνο προάγει την ανθρώπινη υγεία, αλλά και σέβεται τον πλανήτη. Η Lidl Ελλάς αναλαμβάνει δυναμικά αυτήν την ευθύνη, υιοθετώντας τη στρατηγική της «Πλανητικής Υγιεινής Διατροφής» – μιας διατροφικής προσέγγισης βασισμένης σε επιστημονικά δεδομένα, που ενώνει την ευεξία με την περιβαλλοντική συνείδηση.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η μετάβαση προς έναν πιο φυτικό τρόπο διατροφής αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη Lidl Ελλάς. Μέχρι το 2030, η εταιρεία δεσμεύεται να αυξήσει κατά 20% τα φυτικά προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της, με έμφαση σε πηγές φυτικών πρωτεϊνών, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτή η κίνηση δεν ωφελεί μόνο την ανθρώπινη υγεία, αλλά συμβάλλει ενεργά και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον αγροδιατροφικό τομέα έως και 50%.

Η Lidl Ελλάς επενδύει επίσης στη διαφάνεια, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του WWF για την αποτύπωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων της. Έτσι, οι καταναλωτές αποκτούν γνώση και συνείδηση του αντίκτυπου κάθε διατροφικής τους επιλογής. Παράλληλα, με στόχο την πρόληψη σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση, προχωρά σε μείωση της προσθήκης ζάχαρης και αλατιού κατά 20% έως το 2025.

Η ποιότητα και η ασφάλεια παραμένουν αδιαπραγμάτευτες. Η Lidl Ελλάς συνεργάζεται με πιστοποιημένους προμηθευτές και εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους για την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, διασφαλίζοντας προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Από το 2023, σταματά την προβολή ανθυγιεινών τροφίμων σε παιδιά, ενισχύοντας τη διατροφική εκπαίδευση από νωρίς.

Η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς δηλώνει: «Η συμμετοχή μας στο Delphi Economic Forum X ήταν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τον καθοριστικό ρόλο που έχει σήμερα η διατροφή – όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για το μέλλον του πλανήτη.

Στη Lidl Ελλάς πιστεύουμε ότι η βιώσιμη και υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να είναι προνόμιο λίγων. Είναι δικαίωμα όλων. Γι’ αυτό και δεσμευόμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας, ευθυγραμμίζοντας τη γκάμα των προϊόντων μας με τις αρχές της Πλανητικής Υγιεινής Διατροφής.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια της αδράνειας. Έχουμε την ευθύνη να δράσουμε τώρα – με επιστημονικά τεκμηριωμένες επιλογές, με διαφάνεια, με σεβασμό στις επόμενες γενιές. Για μια διατροφή πιο υγιεινή, πιο δίκαιη, πιο βιώσιμη.»

Το όραμα της Lidl Ελλάς είναι σαφές: μια δίκαιη, βιώσιμη και υγιεινή διατροφή για όλους. Γιατί η υγεία και η βιωσιμότητα δεν είναι επιλογή πολυτελείας, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου.

 

Βασιλική Αδαμίδου – Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Βιωσιμότητας της Lidl Ελλάς | Martin Brandenburger – CEO και Πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Ελλάς | Ειρήνη Αγαπηδάκη – Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας | Νικόλαος Λυσιγάκης - Senior Consultant Stakeholders Engagement, Corporate Affairs & Sustainability, Lidl Ελλάς | Ιωάννης Καρανάτσιος - Chief Merchandising Officer της Lidl Ελλάς

 

Φιλόδοξοι στόχοι για φυτικές πηγές πρωτεϊνών και δημητριακά ολικής άλεσης

Ο διεθνής στόχος της αύξησης του ποσοστού των τροφίμων φυτικής προέλευσης που πωλούνται κατά 20% έως το 2030, θέτοντας ως χρονολογία βάσης το 2023, αποτελεί μέρος της ολιστικής στρατηγικής CSR και της διατροφικής προσέγγισης της Lidl. Αυτό θα επιτευχθεί με στοχευμένες παρεμβάσεις στις κατηγορίες των πηγών πρωτεΐνης, των δημητριακών ολικής άλεσης και των φρούτων και λαχανικών. Από το 2025, η Lidl θα υποβάλλει ετήσια έκθεση σχετικά με την πρόοδο επίτευξης του στόχου, δημοσιοποιώντας τα δεδομένα. Η εταιρεία λιανικού εμπορίου τροφίμων ακολουθεί τη μεθοδολογία του WWF για την προώθηση της συνειδητής και υγιεινής διατροφής.

• Πηγές πρωτεϊνών: Από το 2022, η Lidl υπολογίζει και αναλύει την «αναλογία της πρωτεΐνης», η οποία μετρά την αναλογία των πηγών πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης σε σύγκριση με τις πηγές ζωικής πρωτεΐνης στη γκάμα προϊόντων της. Η Lidl Ελλάς στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο των πηγών πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης σε σχέση με τις πηγές πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης σε 30% ως το 2030. Αυτό περιλαμβάνει όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και εναλλακτικές επιλογές vegan αντί του κρέατος, των αυγών και των ψαριών. Η Lidl Ελλάς δεσμεύεται να δημοσιοποιεί την αναλογία πρωτεΐνης σε ετήσια βάση, ξεκινώντας από το 2025, μέσα από την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021-2023, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια. Επιπλέον, η Lidl συνεχίζει να βελτιώνει τα υψηλά πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων, για τα προϊόντα κρέατος που συνεχίζει να προσφέρει.

• Δημητριακά ολικής άλεσης: Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για μία μακρά και υγιή ζωή5. Έως το 2030, η Lidl Ελλάς στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό των δημητριακών ολικής αλέσεως στα προϊόντα της σε 10 % (με βάση το 2023). Η Lidl θα προσφέρει επίσης τουλάχιστον μία επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως σε όλες τις σχετικές κατηγορίες προϊόντων έως το 2030.

• Φρούτα και λαχανικά: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν ζωτικό συστατικό της στρατηγικής για τη Συνειδητή Διατροφή στη Lidl. Η Lidl συνεχίζει να παρέχει στους πελάτες μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα προϊόντα καθημερινά.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v