Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται 14χρονη μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Συκεών, η οποία λιποθύμησε μετά από δοκιμασία κατακράτησης αναπνοής, που είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ εφήβων σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Πραγματικά πρέπει να κάνουμε τα πάντα να σταματήσουμε τα παιδιά μας από αυτή την τρέλα!», έγραψε στο «Χ» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο ίδιος από το νοσοκομείο, «το κορίτσι προσήλθε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το μεσημέρι της Τετάρτης λόγω απώλειας συνείδησης μετά από δοκιμασία πρόκλησης κατακράτησης αναπνοής μετά από παρότρυνση εφήβων στο ΤΙΚ ΤΟΚ ενώ βρισκόταν σε Σχολείο στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Μετά την απώλεια συνείδησης είχε κάκωση κεφαλής μετά από πτώση εξ ιδίου ύψους. Ήταν σε καλή γενική κατάσταση κατά την έλευση στα επείγοντα του Ιπποκρατείου. Έγινε Παιδοχειρουργική εκτίμηση χωρίς παθολογικά ευρήματα. Εισαγωγή στην Α Παιδιατρικη Α.Π.Θ. για παρακολούθηση και καρδιολογική εκτίμηση».
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το περιστατικό έγινε στο τέλος ενός διαλείμματος. Σύμφωνα με την διευθύντρια του σχολείου, είχε απώλεια συνείδησης για λίγα δευτερόλεπτα και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις της δεν ήθελε να αποκαλύψει τι είχε συμβεί. «Θεώρησα ότι είχε πέσει η πίεσή της, αλλά μετά ρωτώντας συμμαθητές κατάλαβα τι έγινε», ανέφερε σε δηλώσεις της το πρωί της Πέμπτης. Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και για προληπτικούς λόγους παραμένει εκεί.
Η ίδια ενημέρωσε με email τους γονείς όλων των μαθητών εφιστώντας την προσοχή τους για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου challenge. «Η παραπάνω δοκιμασία ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκληθεί μείωση του καρδιακού ρυθμού και λιποθυμία», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ κάνει γνωστό πως την ίδια δοκιμασία έχουν επιχειρήσει και άλλοι μαθητές εκτός σχολείου, προκαλώντας κι αυτοί λιποθυμικό επεισόδιο μεταξύ τους. «Παρακαλώ συζητήστε με τα παιδιά σας τον κίνδυνο που διατρέχουν όταν αντιγράφουν κάποια ‘πρόκληση’ από το ΤΙΚ ΤΟΚ», σημειώνει η διευθύντρια.
Το πρωί της Πέμπτης βρέθηκαν στο σχολείο ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, οι οποίοι είχαν σύσκεψη με τη διευθύντρια. «Θα δημιουργήσουμε συνθήκες αποτροπής μιμητισμού αρνητικών γεγονότων και ενεργειών που βλάπτουν την υγεία των μαθητών μας», ανέφερε ο κ. Κόπτσης, προσθέτοντας πως η διαπαιδαγώγηση δεν είναι μόνο θέμα του σχολείου και πως τα παιδιά πρέπει να επωφελούνται από τα θετικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά να αποτρέπονται από τα αρνητικά τους. Ο ίδιος σημείωσε πως θα ξεκινήσουν σχολές γονέων σε συνεργασία με τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας πως ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός σε αυτό το κομμάτι.
Έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό, διαβεβαίωσε πως η μαθήτρια είναι καλά στην υγεία της και κατέληξε πως στόχος είναι να καταδειχθεί ότι το σχολείο δεν είναι μόνο πηγή γνώσης και μάθησης, αλλά και ένας χώρος πολιτισμού κι ένας χώρος συναισθηματικής ανάπτυξης».