ΕΝΙΘ: Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων οι προκηρύξεις θέσεων ιατρών ΕΣΥ

Μόλις 298 θέσεις προκηρύχθηκαν πανελλαδικά, την ώρα που τα κενά ξεπερνούν τις 6.000, μόλις 8 θέσεις στη Θεσσαλονίκη, για τα 4 από τα 9 νοσοκομεία, λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης. Απεργία την Πέμπτη, συγκέντρωση 11:00 στο ΥΜΑΘ.

ΕΝΙΘ: Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων οι προκηρύξεις θέσεων ιατρών ΕΣΥ

Οι προκηρύξεις θέσεων ιατρών στο ΕΣΥ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε καν τις αποχωρήσεις με σύνταξη ή παραίτηση ιατρών του προηγούμενου διαστήματος, υποστηρίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

«Άνθρακες ο θησαυρός», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ, σημειώνοντας πως προκηρύχθηκαν μόλις 298 θέσεων, έναντι 6000 κενών, ενώ για την Θεσσαλονίκη οι θέσεις είναι μόλις 8, για 4 από τα 9 νοσοκομεία της πόλης.

«Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων», όπως σημειώνει, προσθέτοντας πως ακόμα και οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι για τμήματα με πολλαπλάσια κενά, καθιστώντας αμφίβολη την πλήρωση τους, καθώς όποιος ιατρός προσληφθεί γνωρίζει ότι θα πρέπει να καλύψει αυτά τα κενά με την υπεργασία του. Ενδεικτικά, όμως αναφέρεται, στην εν λόγω προκήρυξη:

  • Υπάρχει μόλις 1 θέση ακτινολόγου στο ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, την ώρα που είναι κενές οι 6 από τις 18 οργανικές θέσεις. Τώρα υπηρετούν 12 για τις 18 οργανικές θέσεις (οι οποίες υπολείπονται από τις πραγματικές σημερινές ανάγκες που είναι πολλαπλάσιες), καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν συνταξιοδοτηθεί 3 συνάδελφοι, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθεί ακόμα ένας. Ένα τμήμα που καλύπτει ακτινολογικό, αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, πληθώρα επεμβατικών πράξεων και αγγειογράφο με κάλυψη της Θεσσαλονίκης και σε αρκετές περιπτώσεις όλης της Κεντρικής Μακεδονίας 8 φορές τον μήνα στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου.
  • Υπάρχει μόλις 1 θέση αναισθησιολόγου στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, την ώρα που είναι κενές οι 18 από τις 27 οργανικές θέσεις. Τώρα υπηρετούν 9 μόλις μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ, ενώ σήμερα η κάλυψη του τεράστιου όγκου εργασίας του τμήματος καλύπτεται με «μόνιμες» μετακινήσεις 4 ιατρών ΕΣΥ και 2 ιδιωτών ιατρών με μπλοκάκι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα της υποστελέχωσης σε πολλές κλινικές και τμήματα όλων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Χαρακτηριστικά, κενές παραμένουν οι 18 από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων του Παπανικολάου, οι 7 από τις 10 θέσεις χειρουργών στην Χειρουργική κλινική ΕΣΥ του Παπανικολάου.

«Αν μάλιστα προσθέσουμε το γεγονός ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι ξεπερασμένοι και δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και το γεγονός ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων της περιφέρειας, είτε με τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών είτε με την διακομιδή περιστατικών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις κατά τόπους δομές, αναδεικνύεται πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοσιών δομών υγείας είναι το σημαντικότερο και εκρηκτικότερο όλων», υπογραμμίζει η ΕΝΙΘ και συμπληρώνει:

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας παρά την προσπάθεια τους να παρουσιάσουν το μαύρο-άσπρο για την κατάσταση του ΕΣΥ, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν! Η καθημερινότητα που βιώνουμε οι υγειονομικοί και οι ασθενείς στο Δημόσιο Σύστημα υγείας είναι αμείλικτη.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής, που διαχρονικά υπηρετείται, και περιλαμβάνει τον περιορισμό της κρατικής δαπάνης και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία!».

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης είναι ότι το 40% των χειρουργικών αιθουσών στην Θεσσαλονίκη είναι κλειστές στην πρωινή λειτουργία, λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτών και αναισθησιολόγων.

«Με την πρόσληψη λοιπόν μόλις 100 νοσηλευτών χειρουργείου και 25 αναισθησιολόγων, η πλήρης λειτουργία των αιθουσών θα μπορούσε να ΜΗΔΕΝΙΣΕΙ την αναμονή στη λίστα χειρουργείων μόλις σε 1 χρόνο(!), των ασθενών που περιμένουν για πάνω από 4 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο. Αντίθετα, «διαφημίζεται» ως λύση η περαιτέρω ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, με τα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία, την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ, καθώς και το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ εκτός του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Μετακύλιση λοιπόν του κόστους στις τσέπες των ασθενών».

Η ΕΝΙΘ κάνει λόγο για εκρηκτική κατάσταση υποστελέχωσης στις δημόσιες δομές υγείας, που παγιώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ενώ καλεί σε συμμετοχή στην απεργία της 17ης Οκτωβρίου.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΛΑΒΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ στο ΕΣΥ! Μπορούμε συλλογικά και αγωνιστικά να επιβάλλουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας!

Στις 17 Οκτωβρίου απεργούμε! Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στο ΥΜΑΘ», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v