Ηλεία: Καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα, εκκενώθηκαν οικισμοί

Οι κάτοικοι των χωριών Τσιχλέικα, Κρυόνερο και Βρετέικα ενημερώθηκαν να απομακρυνθούν προς Αμαλιάδα. Τραυματίστηκε σοβαρά πυροσβέστης. Σε δεκάδες διάσπαρτες εστίες διασπάστηκε το ενιαίο μέτωπο, εν αναμονή της βροχής.

Ηλεία: Καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα, εκκενώθηκαν οικισμοί

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για τρεις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηλεία.

Επικίνδυνες διαστάσεις πήρε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο, στην περιοχή Γεράκι του δήμου Ήλιδας, εξαιτίας των δυνατών νοτίων ριπαίων ανέμων.

Η φωτιά ξέσπασε βορείως του οικισμού. Λόγω της εγγύτητας του πύρινου μετώπου με τα γύρω χωριά, εκδόθηκε προληπτικά «112» για την απομάκρυνση των κατοίκων προς Αμαλιάδα, για τις περιοχές Τσιχλέικα, Κρυόνερο και Βρετέικα.

Πλέον η φωτιά δεν μαίνεται σε ενιαίο πύρινο μέτωπο, έχει «σπάσει» σε δεκάδες εστίες που δημιουργούν μικρά μέτωπα Β-Β/Α των χωριών που εξαπλώθηκε, όπου κάηκαν κάποιες αγροικίες. Συνολικά το πύρινο μέτωπο εμφανίζει βελτιωμένη εικόνα, όμως θα χρειαστούν πολλές ώρες προσπαθειών ακόμη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος, μεταδίδει η ΕΡΤ. Το ξημέρωμα αναμένονται βροχές στην περιοχή και τη νύχτα υποχώρηση των ανέμων και αύξηση της υγρασίας, κάτι ενθαρρυντικό για την πορεία της πυρκαγιάς.

Σοβαρά τραυματίστηκε πυροσβέστης που επιχειρούσε στο Γεράκι Ηλείας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, πρόκειται για δασοκομάντο της 6ης ΕΜΟΔΕ, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπέστη συντριπτικό κάταγμα. Ο πυροσβέστης διακομίστηκε με ελικόπτερο Bell στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου ώστε να υποβληθεί στις πρώτες εξετάσεις και θα αποφασιστεί αν στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ή σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η φωτιά που ανησυχεί περισσότερο τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αυτή που ξέσπασε στην περιοχή του Γερακίου Αμαλιάδας, και πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε Γεράκι και Κρυονέρι. Η φωτιά κατακαίει δασική έκταση, με τις φλόγες να επεκτείνονται γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αμαλιάδας, και από άλλες περιοχές, ενώ παράλληλα κλήθηκαν εναέρια μέσα προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Στο σημείο βρέθηκαν από νωρίς πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και πεζοπόρα τμήματα, με στόχο να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Στα μέτωπα επιχειρούν 195 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες δασοκομάντος και 65 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροπλάνα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Την κινητοποίηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διενέργεια έρευνας προκάλεσε το γεγονός ότι στην Ηλεία από το πρωί έως αργά το απόγευμα έχουν ξεσπάσει 9 φωτιές, κάποιες εξ αυτών απανωτά, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και εγείροντας πολλές υποψίες.

Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας: «Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο»

«Το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Γεράκι είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν το έργο των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης. Όπως προσέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, «το μέτωπο της φωτιάς κινείται τώρα προς την περιοχή Χάβαρι και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές». Επίσης, ο Νίκος Κοροβέσης σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έστειλε από την πρώτη στιγμή όλα τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, για να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Μηνύματα του 112

Νωρίτερα ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία έκτακτης ειδοποίησης του 112, καλώντας τους κατοίκους των γύρω περιοχών να εκκενώσουν άμεσα.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα του 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τσιχλέικα, Κρυόνερο, Βρετέικα, απομακρυνθείτε προς Αμαλιάδα». Οι κάτοικοι των τριών αυτών περιοχών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με κατεύθυνση την Αμαλιάδα.

Νέο μήνυμα από το 112 στάλθηκε στις 15:56 το οποίο καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

 

 

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Τσιχλέικα #Κρυόνερο #Βρετέικα απομακρυνθείτε προς #Αμαλιάδα

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki
@hellenicpolice

Ειδοποίηση από το 112 εστάλη επίσης στους κατοίκους της περιοχής Χάβαρι, του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Σύσκεψη από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Γεράκι Ηλείας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Πανόπουλου Ηλείας.

Φωτιά και σε Πανόπουλο και Μανωλάδα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στην Αγία Κυριακή, στο Πανόπουλο. Για την κατάσβεσή του επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοόρου τμήματος και 10 οχήματα, νώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν πέντε ελικόπτερα.

Τρίτη εστία φωτιάς ξέσπασε στη Μανωλάδα. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα, τρία αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, τέθηκε υπό έλεγχο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v