Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φέρνει την πράσινη γεωργία στο ποτήρι μας

Οι κινήσεις της εταιρείας για τη στήριξη του γεωργικού τομέα και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας στην αλυσίδα παραγωγής. Οι συνεργασίες με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας και η «Έξυπνη Σπορά».

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φέρνει την πράσινη γεωργία στο ποτήρι μας

Ξεχωριστή θέση στην στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας καταλαμβάνει το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού της εταιρείας, που διανύει πια το 17ο έτος της ιστορίας του. Μέσω του προγράμματος η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών για την παραγωγή των προϊόντων της, σε συνεργασία με περισσότερους από 2.000 'Έλληνες παραγωγούς σε 19 νομούς της χώρας.

Η εταιρεία απορροφά περίπου το 20% της συνολικής, ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας. Με τον τρόπο αυτό, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, προσφέροντας ένα σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς και τις οικογένειές τους, δημιουργώντας, παράλληλα, προστιθέμενη αξία και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το οποίο διατηρεί πειραματικούς αγρούς όπου δοκιμάζουν νέες ποικιλίες κριθαριού που ανταποκρίνονται καλύτερα στις εδαφο-κλιματικές συνθήκες της χώρας, και οι οποίες αξιοποιούνται από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας, αυξάνοντας τις αποδόσεις και, ως εκ τούτου, το κέρδος των παραγωγών. Παράλληλα, διεξάγει προγράμματα έρευνας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία καλλιέργειας, ενώ προσφέρει διαρκή υποστήριξη και εκπαιδευτικά σεμινάρια στους παραγωγούς με στόχο την ενδυνάμωση της τεχνογνωσίας τους.

Νέο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά»

Ορόσημο στη διαχρονική στήριξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα από την εταιρεία αλλά και στην κοινή της πορεία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο τη βελτίωση των καλλιεργειών, την αύξηση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας της γεωργίας, αποτελεί το νέο καινοτόμο πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της μεγαλύτερης ελληνικής ζυθοποιίας, που επενδύει στο μέλλον του ελληνικού αγροτικού τομέα και στη δημιουργία μιας νέας γενιάς παραγωγών ξεκινώντας από τους παραγωγούς της Θεσσαλίας.

Ως αφετηρία του μεγάλου αυτού έργου επιλέχθηκε η περιοχή αυτή, μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και η ενίσχυση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα.

Το πρόγραμμα «Έξυπνη Σπορά» αξιοποιεί την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το εκτενές ερευνητικό έργο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον αγροτικό τομέα, με στόχο να προσφέρει, αρχικά, στους παραγωγούς – συνεργάτες της εταιρείας στη Θεσσαλία μια ψηφιακή πλατφόρμα γεωργίας ακριβείας, υπολογισμού άνθρακα, εκτίμησης παραγωγής και βιώσιμης διαχείρισης για την καλλιέργεια κριθαριού, με δυνατότητα επέκτασης και άμεσης εφαρμογής από περισσότερους καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε άλλες αροτραίες καλλιέργειες και περιοχές της χώρας.

Η πλατφόρμα θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια δύο καλλιεργητικών περιόδων του φυτού, ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2024 και ολοκληρώνοντας τον Ιούλιο του 2025.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα προσφέρει:

  • τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα καθώς και του συγκριτικού ενεργειακού και οικονομικού μηχανισμού, με στόχο τη μείωση αποτυπώματος άνθρακα κατά 30%, την ενεργειακή ανάλυση των καλλιεργητικών πρακτικών και την ανάλυση του κόστους των καλλιεργητικών πρακτικών.
  • ένα καινοτόμο μοντέλο συλλογής δεδομένων από πολλαπλές πηγές (δορυφόρους, δεδομένα από τις πτήσεις drone και από τους επίγειους αισθητήρες, καθώς και δεδομένα παραγωγής), με στόχο, μέσα από τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης την εκπαίδευση ενός μοντέλου πρόβλεψης παραγωγής και εκτίμησης της απόδοσης της παραγωγής για την καλλιέργεια κριθαριού. Με τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας η παραγωγή δύναται να αυξηθεί κατά 10% και άνω.
  • οπτικοποίηση δεδομένων ενεργειακής σύγκρισης καλλιεργητικών πρακτικών, αποτυπώματος άνθρακα καθώς και οικονομικών στοιχείων διαχείρισης της καλλιέργειας, ώστε ο παραγωγός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο χωράφι του, να εντοπίζει σημεία του αγροτεμαχίου του που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και να προσαρμόζει κατάλληλα τις καλλιεργητικές του πρακτικές.
  • έκθεση αναφοράς για τους διαθέσιμους και προτεινόμενους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς υπολογισμούς για κάθε αγροτεμάχιο
Η πλατφόρμα αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό/ενεργειακό επίπεδο.

Σε οικονομικό επίπεδο:

  • Θωράκιση στις συνεχείς οικονομικές αλλαγές
  • Οικονομική σύγκριση των παραδοσιακών και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών
  • Ανάλυση κόστους και κατάρτιση προϋπολογισμού της διαχείρισης
  • Αξιολόγηση οικονομικών προτάσεων
  • Αποτύπωση οικονομικών στοιχείων και προτάσεων στην έκθεση αναφοράς για κάθε αγροτεμάχιο

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο:

  • Συμμόρφωση με περιβαλλοντικούς κανονισμούς
  • Υπολογισμός αποτυπώματος άνθρακα
  • Ενεργειακή σύγκριση παραδοσιακών και βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών
  • Προστασία απέναντι από την κλιματική αλλαγή
  • Αποτύπωση περιβαλλοντικών στοιχείων και προτάσεων στην έκθεση αναφοράς για κάθε αγροτεμάχιο
Σε επίπεδο παραγωγής:
  • Βελτίωση της ποιότητας του καρπού
  • Μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις παραγωγής

Για την εξοικείωση και την εκπαίδευση των παραγωγών στις νέες τεχνολογίες θα πραγματοποιηθούν σχετικά σεμινάρια και workshops, που θα παρουσιάζουν την πλατφόρμα και τις δυνατότητες της στους παραγωγούς εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v