Απογευματινά χειρουργεία: Αποτίμηση 1ου τριμήνου στο Παπαγεωργίου

Πάνω από 200 χειρουργικές επεμβάσεις στο πρώτο τρίμηνο του νέου θεσμού. Το είδος και το κόστος τους. Τι αναφέρει στον πρώτο απολογισμό της η Επιτροπή Χειρουργείων.

Απογευματινά χειρουργεία: Αποτίμηση 1ου τριμήνου στο Παπαγεωργίου

Περισσότεροι από 200 ασθενείς χειρουργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο εφαρμογής των απογευματινών χειρουργείων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, από το οποίο άρχισε συμβολικά η εφαρμογή του θεσμού τον περασμένο Μάρτιο, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει στον πρώτο απολογισμό της η Επιτροπή Χειρουργείων, έξι χειρουργικές ειδικότητες, προερχόμενες από εννέα κλινικές του Χειρουργικού Τομέα, συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου, με τον ρυθμό να παρουσιάζει αυξητική τάση. Η λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνά τα 11.000 άτομα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Χειρουργείων:

«Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, πιστό στην παράδοση της εισαγωγής κάθε νέας μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας, εφάρμοσε με ορθολογικό τρόπο την Kοινή Υπουργική Απόφαση Γ2α/1066/2024 (ΦΕΚ 1485/τ.Β./05.03.2024) που αφορά τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων.

Περισσότεροι από 11.000 ασθενείς αναμένουν να προγραμματιστεί η χειρουργική τους επέμβαση. Από την 12η Μαρτίου 2024 όμως, οπότε και προσήλθε ο πρώτος ασθενής σε αίθουσα απογευματινού ορθοπαιδικού χειρουργείου, μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, όταν οι ασθενείς ξεπέρασαν τους 200, σε χρονικό διάστημα 3 μηνών, οι ιατροί και οι νοσηλευτές των χειρουργείων αγκάλιασαν τον νέο θεσμό και στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της αξίας των υπηρεσιών τους, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας με χαμηλότερο κόστος για τον ασθενή, έναντι των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας.

Στα απογευματινά χειρουργεία πραγματοποιούνται μόνο «ψυχρά» τακτικά χειρουργεία, όπως αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου, χολοκυστεκτομές, πλαστική ρινικού διαφράγματος, οσχεοβουβωνοκήλη, ολική θυρεοειδεκτομή κ.ά.

Τα απογευματινά χειρουργεία με αριθμούς

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, χειρουργήθηκαν σ΄ αυτά 218 ασθενείς. Ορισμένοι περίμεναν στωικά στη σειρά της Λίστας Χειρουργείου του Νοσοκομείου για αρκετά χρόνια, όμως με τη νέα διαδικασία τους δόθηκε η δυνατότητα να φτάσουν νωρίτερα στην αίθουσα του χειρουργείου και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υγείας τους.

Η αποτίμηση των πραγματοποιηθέντων εντός του πρώτου τριμήνου απογευματινών χειρουργείων έχει ως εξής. Έξι χειρουργικές ειδικότητες, προερχόμενες από εννέα κλινικές του Χειρουργικού Τομέα, συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου:

• Γυναικολογική
• Ορθοπαιδική
• Γενική χειρουργική
• Ουρολογική
• Πλαστική
• ΩΡΛ

Τα αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τη συμμετοχή των κλινικών στην νέα λειτουργία των χειρουργείων στην απογευματινή ζώνη φανερώνουν ότι ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων μήνα – μήνα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, καθώς και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ασθενών σε νέες πρακτικές του Νοσοκομείου και των εργαζομένων του.

Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων

Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων σχετίζεται με την κατηγορία της επέμβασης. Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες: πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, βαριά, εξαιρετικά βαριά. Το κόστος κυμαίνεται από 300 μέχρι 2.000 ευρώ, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Έτσι, για μια επέμβαση βουβωνοκήλης το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, ενώ για αρθροπλαστική γόνατος τα 1.600 ευρώ.

Ως προϋπόθεση συμμετοχής των ιατρών ορίζεται η διατήρηση του αριθμού και της κατηγορίας των χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του νοσοκομείου, ανά κλινική.

Τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργούν επικουρικά και ισχυροποιούν την χρηστικότητα των χειρουργικών αιθουσών, που κατά κανόνα έμεναν άδειες από το απόγευμα και μετά, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v