Μάχη με το πύρινο μέτωπο στο Βαρνάβα, ζημιές σε σπίτια

Προς τη λίμνη του Μαραθώνα κινείται η φωτιά. Κάηκαν αυτοκίνητα, ζημιές σε αυλές σπιτιών. Προληπτική εκκένωση σε Σταμάτα, Γραμματικό αλλά και σε Μικροχώρι, Βόθωνα, Καλέντζι και Πουρίθι. Ελέγχεται η φωτιά στα Μέγαρα, πώς εκτρέπεται η κυκλοφορία.

Μάχη με το πύρινο μέτωπο στο Βαρνάβα, ζημιές σε σπίτια

Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή του Βαρνάβα Αττικής. Κατά την έναρξη της φωτιάς έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ και σε ελάχιστα λεπτά έλαβε μεγάλες διαστάσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης.

Είπε πως η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα και ότι οι φλόγες ξεπερνούν ακόμα και τα 25 μέτρα. Συγκεκριμένα ανέφερε «αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς και να επικεντρώνονται πλευρικά, αντιμετωπίζοντας φλόγες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τα 25 μέτρα».

Στην περιοχή επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασικών κομάντος και 67 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή με μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Θοδωρής Παναγιωτίδης, το μέτωπο της φωτιάς παραμένει μεγάλο και επικίνδυνο ενώ οι φλόγες παιρνούν μέσα από αυλές σπιτιών με κάποια εξ αυτών να έχουν υποστεί ζημιές. Τόνισε ότι αναπτύσσεται συνεχώς το πύρινο μέτωπο με κατεύθυνση προς το Πουρίθι. Οι γύρω οικισμοί έχουν εκκενωθεί ενώ το μέτωπο εκτείνεται από τον Βαρνάβα προς το Πουρίθι σε μία νοητή κατεύθυνση προς το Γραμματικό. Ο δημοσιογράφος μίλησε για διάσπαρτα σπίτια στην περιοχή καθώς και για κάποια άτομα που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις οικίες τους προκειμένου να τις προστατεύσουν αν χρειαστεί..

Το έργο της κατάσβεσης τη φωτιάς δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή με ριπές που φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Μηνύματα 112

Από το 112 στάλθηκε εξ αρχής μήνυμα στους κατοίκους του Βαρνάβα να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να κατευθυνθούν προς Γραμματικό και Καπανδρίτι.

Στη συνέχεια, υπήρξε μήνυμα 112 στο οποίο αναφέρεται «αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτα Αττικής, απομακρυνθείτε μέσω Δροσιάς και Κηφισιά προς Εθνική Οδό» ενώ αντίστοιχο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους του Γραμματικού για απομάκρυνση προς τον Μαραθώνα. 

Νέο μήνυμα 112 για τη φωτιά στον Βαρναβα αναφέρει ότι «αν βρίσκεστε στην περιοχή Μικροχώρι του Δήμου Ωρωπού, απομακρυνθείτε προς Καπανδρίτι και Αφίδνες μέσω Εθνικής Οδού».

Παράλληλα, δύο διαδοχικά μηνύματα εκκένωσης περιοχών στάλθηκαν, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα. Ειδικότερα, αρχικά, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Μοναστήρι Παναγιάς, με την οδηγία να απομακρυνθούν προς το Γραμματικό ενώ λίγα λεπτά αργότερα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Βόθωνα, Καλέντζι και Πουρίθι να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.

Παράλληλα σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ενισχύθηκαν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις και πλέον επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

 

 

 

Πώς εκτρέπεται η κυκλοφορία

Η Αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα λόγω της πυρκαγιάς που είναι εξέλιξη.

Ειδικότερα διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

-Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα

-Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ στις παραπάνω εκτροπές κανένα όχημα δεν κινείται προς τον οικισμό του Βαρνάβα.

Δυο άνδρες στο Σισμανόγλειο με αναπνευστικά προβλήματα

Δύο άνδρες άνω των 60 ετών διακομίζονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας εισπνοής καπνού λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή Βαρνάβα Αττικής.

Το ΕΚΑΒ είναι σε αυξημένη ετοιμότητα με ασθενοφόρα πέριξ της περιοχής.

Μήνυμα 112 και στα Μέγαρα

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής αναφέρθηκε και στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2 και 32 λεπτά σήμερα το μεσημέρι στις Αιγειρούσες Μεγάρων, επισημαίνοντας ότι έχει περιοριστεί ενώ πρόσθεσε ότι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεσή της.

Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Παράλληλα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Νέο Μάζι να απομακρυνθούν προς τις Αιγειρούσες λόγω της πυρκαγιάς.

Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω της φωτιάς στο Νέο Μάζι

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η εκτροπή οχημάτων διενεργείται ως εξής:

1) παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και δρόμος Μαζίου προς οικισμό Νέο Μαζί

2) παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και ανώνυμη οδός πως την ιερά μονή Αγίου Μακρυνού.

3) περιφερειακή οδός Μεγάρων-Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες από την θέση Δίστρατα.

4) παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου στο ρεύμα προς Σχίνο στο ύψος του καταστήματος Aιγειρούσες στην περιοχή του Αλεποχωρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v