Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΗΕΑ: Η χρήση του έργου των δημιουργών από την τεχνητή νοημοσύνη

Επιστολή ΔΟΔ στα νεοεκλεγέντα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις δημιουργών σχετικά με τη χρήση του έργου τους από την ΑΙ. «Αφήστε τους ίδιους να αποφασίσουν. Νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει πλήρως τα δικαιώματα».

ΕΣΗΕΑ: Η χρήση του έργου των δημιουργών από την τεχνητή νοημοσύνη

«Οι δημιουργοί και οι ερμηνευτές πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν αν τα έργα τους θα χρησιμοποιηθούν από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και, αν το κάνουν, να αμείβονται δίκαια. Καθώς πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος πολιτικής της ΕΕ, σας προτρέπουμε να υποστηρίξετε ένα σαφέστερο νομικό πλαίσιο που θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα των δημιουργών και την ακεραιότητα των έργων τους».

Τα παραπάνω αναφέρει επιστολή στα νεοεκλεγέντα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που εστάλη από τις ευρωπαϊκές οργανώσεις δημιουργών σχετικά με τη χρήση του έργου τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ):

«ΕΕ: ομάδα δημιουργών προς τους ευρωβουλευτές: «Αφήστε τους δημιουργούς και τους ερμηνευτές να αποφασίσουν για τη χρήση του έργου τους από την ΤΝ».

Όλα τα μοντέλα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) που υπάρχουν σήμερα έχουν εκπαιδευτεί κρυφά σε τεράστιες ποσότητες περιεχομένου και προσωπικών δεδομένων που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα οποία έχουν αποκοπεί και αντιγραφεί από το διαδίκτυο, χωρίς καμία άδεια ούτε αμοιβή για τους δημιουργούς που εκπροσωπούμε».

Σε επιστολή που απέστειλαν στις 25 Ιουλίου στα νεοεκλεγέντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωπαϊκές οργανώσεις δημιουργών κάλεσαν τους ευρωβουλευτές να θέσουν τις έννοιες της διαφάνειας, της συναίνεσης και της αμοιβής των δημιουργών και των ερμηνευτών στο επίκεντρο όλων των πρωτοβουλιών τους που σχετίζονται με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Ενώ αναγνωρίζει τη θετική συμβολή της ΤΝ στη δημιουργία, η ομάδα, που εκπροσωπεί συγγραφείς, μεταφραστές, ερμηνευτές, συνθέτες, στιχουργούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, εικαστικούς καλλιτέχνες, δημοσιογράφους (ΔΟΕ/ΕΦΕ) και άλλους εργαζόμενους στον δημιουργικό κλάδο, καταγγέλλει την έλλειψη νομοθετικών διασφαλίσεων της ΕΕ για την προστασία των δημιουργών από την απειλή της ευρείας χρήσης του περιεχομένου τους από την ΤΝ.

Σε πλήρη αντίθεση με τις σημερινές πρακτικές, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι δημιουργοί και οι ερμηνευτές πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν αν τα έργα τους θα χρησιμοποιηθούν από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και, αν το κάνουν, να αμείβονται δίκαια. Καθώς πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος πολιτικής της ΕΕ, σας προτρέπουμε να υποστηρίξετε ένα σαφέστερο νομικό πλαίσιο που θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα των δημιουργών και την ακεραιότητα των έργων τους».

Η ΔΟΔ υποστηρίζει πλήρως την προτροπή να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που να προστατεύει πλήρως τα δικαιώματα όσων βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία, είτε πρόκειται για βιβλία, είτε για άρθρα ειδήσεων, είτε για φωτογραφίες, είτε για βίντεο, και να παρέχει χώρο στη συναίνεση των δημιουργών. Οποιαδήποτε προσπάθεια να επιτραπεί η ευρεία χρήση του έργου των δημιουργών χωρίς αμοιβή ούτε σεβασμό των δικαιωμάτων των δημιουργών τους θα εμποδίσει σοβαρά τα κέρδη των δημιουργών και τελικά θα οδηγήσει σε σοβαρή ύφεση της ευρωπαϊκής δημιουργικότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v