Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Εύβοια, μήνυμα του 112

Η φωτιά εκδηλώθηκε ανάμεσα στο χωριά Πετριές και Κριέζα. Ριπές ισχυρών ανέμων. Μηνύματα του 112 για απομάκρυνση κατοίκων. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Εύβοια, μήνυμα του 112

Εξαπλώνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες σε δασική έκταση στις Πετριές Ευβοίας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15:17 σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Πετριές και Κριεζά του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην Εύβοια και στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ με ριπές 7 μποφόρ.

Επιπλέον σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική οι δυνάμεις εστιάζουν τις προσπάθειες τους ανάμεσα στους οικισμούς Πετριές και Κριεζά καθώς και νότια του οικισμού Πετριές, προς τον κάμπο του Δύστου, με την εικόνα ωστόσο να είναι βελτιωμένη σε σχέση με νωρίτερα.

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια» σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς.

Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».

Στη φωτιά της Εύβοιας επιχειρούν πάνω από 120 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον εναέριο συντονισμό τους. Συνδράμουν, επίσης, υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και χωματουργικά μηχανήματα που μισθώνει η Περιφέρεια Στερεάς αλλά και μηχανήματα Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας.

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Αττικής και ήδη μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από την Αγία Μαρίνα 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, καθώς και πυροσβεστικό πλοιάριο από τον Πειραιά.

εξαιτίας της εγγύτητας με οικισμού έχουν εκδοθεί συνολικά τέσσερα μηνύματα από το «112» εκ των οποίων ένα για ετοιμότητα των κατοίκων στις Πετριές και τα υπόλοιπα για απομάκρυνση των κατοίκων από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος, από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια και από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους.

Βαθρακογιάννης: Όλες οι δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη

«Oι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν 11 πυρκαγιές. Μία από αυτές εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στις 15:17 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές στην Εύβοια. Έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων στην περιοχή και γι’ αυτό το λόγο χρειάστηκε να εκδοθούν τέσσερα μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς Κριέζα, Κοσκινά και Πετριές. Επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα και 56 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Και συνέχισε: « Επιχειρούν 26 εναέρια μέσα: 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριέζα και Αλώνια». Ενημέρωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι πιο δύσκολες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας».

Οι κλειστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει διακόψει προσωρινά την κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από το ύψος Κριεζών έως τα Κόσκινα, καθώς επίσης και στην επαρχιακή οδό Πετριών-Αγίων Αποστόλων.

Καλεί μάλιστα τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο συγκεκριμένο σημείο και να ακολουθούν τις εντολές των τροχονόμων.

Μεταβαίνει από Πειραιά πυροσβεστικό πλοιάριο στην περιοχή, ενώ ενημερώθηκε για ανάλογες ενέργειες και το Λιμενικό Σώμα. Δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης, έπαθε εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αλιβερίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ακόμη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει ενημερωθεί για ανάλογες ενέργειες και το Λιμενικό Σώμα ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της ΕΛΑΣ για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σημειώνεται ότι από το 112 έχουν εκδοθεί 4 μηνύματα προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα, στις 15:28 εστάλη μήνυμα του 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή Πετριές Ευβοίας, ενώ στις 15:46, για απομάκρυνση των κατοίκων από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος και από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια. Στις 15:53 εκδόθηκε μήνυμα για απομάκρυνση από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους ενώ στις 17.06 εστάλη εκ νέου μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Κριεζά προκειμένου να απομακρυνθούν προς Βέλος.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v