Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθε καλοκαίρι η Κυκλαδίτισσα Νάξος μας κλέβει την καρδιά

Υπέροχες παραλίες, συγκλονιστικό φαγητό, κουκλίστικα χωριουδάκια και πεντακάθαρα νερά μετατρέπουν την κοσμοπολίτισσα Νάξο στον απόλυτο καλοκαιρινό προορισμό.

Κάθε καλοκαίρι η Κυκλαδίτισσα Νάξος μας κλέβει την καρδιά

Mεσαιωνικές καστροπολιτείες και ενετικοί πύργοι του 17ου αιώνα, βυζαντινές εκκλησίες και πανάρχαια ιερά, ατμοσφαιρικά πέτρινα ορεινά χωριά και εξωτικές παραλίες σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε, πλούσια βλάστηση και η ψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων, ο θρυλικός Ζας!

Το μεγαλύτερο νησί ανάμεσα στα κυκλαδονήσια συνδυάζει μοναδικά την αριστοκρατική κομψότητα με τις αυθεντικές λαϊκές παραδόσεις, προσφέροντας μια αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία στη σκιά του μύθου και της ιστορίας.

Μια ξεχωριστή μίξη κοσμοπολιτισμού και ανεπιτήδευτης απλότητας που μπορείτε να απολαύσετε με ένα από τα δρομολόγια για Νάξο.

H Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, με επιβλητικούς ορεινούς όγκους και εύφορες κοιλάδες, που κατοικείται από κεφάτους ανθρώπους με παράδοση στη μουσική και το χορό, γεμάτη ομορφιές που μαγεύουν τους επισκέπτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με βάση τη μυθολογία εδώ γεννήθηκε ο Διόνυσος, που είναι ο θεός του κρασιού και της διασκέδασης.

Έτσι λοιπόν όπως κάθε καλοκαίρι θα επιβιβαστούμε στο γνωστό κι αγαπημένο Ηighspeed 4 της Hellenic Seaways, θα απολαύσουμε ένα γρήγορο και άνετο ταξίδι και πριν καν το καταλάβουμε θα αριβάρουμε στη Νάξο για να χαρούμε τις ομορφιές της.

Για τη χώρα καλά πάμε;

Η ιστορία της Χώρας απλώνεται βαθειά στο χρόνο, μπλεγμένη ανάμεσα σε μυθικά όντα, θρύλους και ήρωες. Από το Κάστρο μέχρι το Μπούργο η Χώρα της Νάξου αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη καθώς μπολιάζει τις αναφορές όλων των πολιτισμών που συνυπήρξαν κάποτε στα μέρη της. Η Χώρα της Νάξου, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία με την πλούσια ιστορία και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά.

Με τα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια, τα στενά σοκάκια, τα μεσαιωνικά κάστρα και τα αρχαιολογικά μνημεία, η Χώρα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που μαγεύει κάθε επισκέπτη. Από ήρεμα μπαράκια και καφετέριες στα σοκάκια της παλιάς πόλης, μέχρι κλαμπ με ζωντανή μουσική και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η Χώρα προσφέρει πολλές επιλογές για να απολαύσεις τις καλοκαιρινές βραδιές.

Αξιοθέατα έχει;

Αρχικά κινήσου προς την Πορτάρα γιατί αν δεν φωτογραφηθείς μπροστά της, θα σε ξε-ακολουθήσουν οι followers σου στα social media και θα έχουν και δίκιο. Η μαρμάρινη πύλη του Ναού του Απόλλωνα (6ος αι. π.χ.) που δεσπόζει στη νησίδα Παλάτια προσφέρει ίσως το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα που θα δεις στο νησί.

Αντίστοιχα μια βόλτα στο Ενετικό Κάστρο της χώρας πρέπει να ενταχθεί στο ημερήσιο και νυχτερινό πρόγραμμά σου για να το χορτάσεις. Το Ενετικό Μουσείο Domus della Rocca Barozzi, το Ιερό της Δήμητρας στο Σαγκρί, το Σπήλαιο του Ζα, στις πλαγιές του Ζα κοντά στο χωριό Φιλότι, οι δεκάδες πύργοι σε ολόκληρο το νησί θα κάνουν τουλάχιστον απολαυστικές τις sightseeing βόλτες σου.

Οι μουσειολάγνοι της παρέας ας σπεύσουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου για να θαυμάσουν, μεταξύ άλλων, μοναδικούς θησαυρούς της πρωτοκυκλαδικής περιόδου και συλλογές κεραμικών της μυκηναϊκής εποχής.

Επιβάλλεται επίσης να κάνεις ένα πέρασμα από τις 30 και πλέον βυζαντινές εκκλησίες με τις σπάνιες νωπογραφίες (6ος – 15ος αιώνας), που στολίζουν την εύφορη κοιλάδα της Τραγαίας. Η περιοχή είναι γνωστή και ως «Μικρός Μυστράς» των Κυκλάδων.

Village hoppers, εδώ είσαστε

Κάθε village hopper που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να περπατήσει στα μαρμάρινα καλντερίμια της ορεινής Απειράνθου, έναν από τα πιο αυθεντικούς και όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων. Το διάσημο «μαρμάρινο χωριό» ξεχωρίζει για την ενετική αρχιτεκτονική του και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων του. Μην παραλείψεις να περάσεις μια βόλτα από το κουκλίστικο Φιλότι, με την πανέμορφη Παναγία τη Φιλότισσα.

Πεντάμορφο είναι και το Γαλανάδο, ένα τσοσδούλικο χωριουδάκι με θέα στην πεδιάδα του Λιβαδιού και την Χώρα, ενώ πολλές φυσικές χάρες έχει η Κόρωνος, χτισμένη στην κοιλάδα του ομώνυμου βουνού και η Δαμαριώνα, με τα παλιά αρχοντικά, τις παραδοσιακές πλατεΐτσες της και το διάσημο κρασί της ορεινής Νάξου.

Παραλίες να βουτήξουμε;

Όσες τραβάει η ψυχή σου. Ξεκινάμε σίγουρα με τον Άγιο Γεώργιο, μία από τις πιο δημοφιλείς οργανωμένες παραλίες του νησιού, σε κοντινή απόσταση από την Χώρα που πρέπει να επισκεφθείς αν έχετε βγάλεις εισιτήριο για Νάξο. Στα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά της, μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν με ασφάλεια κάθε λογής θαλάσσια σπορ. Αν νομίζεις ότι υπερβάλλουμε τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι ο Guardian την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης.

Από τον Άγιο Γεώργιο στον Άγιο Προκόπη θα συναντήσεις ένα Instagrammable τοπίο με πεντακάθαρα νερά κι αμμουδερή παραλία. Για την Πλάκα τώρα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Η τεσσάρων χιλιομέτρων παραλιάρα τα λέει όλα από μόνη της. Αν θες να μας ακούσεις, δοκίμασε μόλις πέσει ο ήλιος να περπατήσεις ή να τρέξεις χαλαρά στη χρυσαφένια άμμο της κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα για να ζήσεις όλο της το experience.

Πολλές και χιλιοταγκαρισμένες στα social media είναι κι οι χάρες της Μικρής Βίγλας. Χωρισμένη σε δύο μέρη από έναν βραχώδη λόφο, αυτή η μεγάλη αμμουδερή παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γεμίζοντας με κόσμο όλους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το βόρειο άκρο της κατακλύζεται από τους λάτρεις της αδρεναλίνης και της περιπέτειας στα κύματα, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για windsurfing και kitesurfing στους λάτρεις του είδους. Στο νότιο άκρο της (Σαχάρα) θα συναντήσεις οικογένειες και ζευγάρια να χαλαρώνουν στις ξαπλώστρες ή να κάνουν snorkeling στα ρηχά νερά της.

Η Χαβάη είναι άλλη μια παραλία που θα σε ενθουσιάσει αποκαλύπτοντας σου ένα υπέροχο τοπίο που θα έδινε αφορμή στον Ροβινσώνα Κρούσο να ζήσει κι άλλες περιπέτειες. Άγρια ομορφιά κι ίσως τα πιο βαθυγάλαζα κυκλαδίτικα νερά που θα συναντήσεις στη ναξιώτικη περιήγησή σου. Το Καστράκι μην λησμονήσεις στο παραλιακό σου road trip, γιατί είναι βέβαιο ότι θα το μετανιώσεις αν χάσεις τέτοια ομορφιά.

Το Πυργάκι με τα φανταστικά νερά του, που αγναντεύει την Ηρακλειά απέναντι, ο Πάνορμος με τις φοινικιές του να φτιάχνουν τοπίο εξωτικό κι η Μουτσούνα με τις κοσμαγάπητες θαλάσσιες σπηλιές μοιάζουν βγαλμένες επίσης από κατάλογο ταξιδιωτικού περιοδικού.

Πού τρώμε;

Ευλογημένος τόπος η Νάξος όπως αποδεικνύει η ξακουστή γραβιέρα της, το συγκλονιστικό αρσενικό της οι πατάτες της και φρέσκα θαλασσινά. Πεντανόστιμα μαγειρευτά και τοπικές ναξιώτικες συνταγές θα βρεις στο ταβερνομαγειρίο της Μάρως στη Χώρα, και ναξιώτικη παράδοση with a twist που λέγαμε και στο χωριό στην Αξιώτισσα στο Καστράκι.

Ο Λίθος στην Χώρα πατά επίσης με το ένα πόδι στην παράδοση και με το άλλο στη φαντασία κι ενθουσιάζει τους μεζεδοκυνηγούς, ενώ ο Λευτέρης στην Απείρανθο θα φέρει οργασμικές εκρήξεις στους ουρανίσκους των κρεατοφάγουν όσων επισκεφθούν το «μαρμάρινο χωριό». Για ψαράκι στο Σαρρή στην Χώρα και στο Μελτέμι και θα μας θυμηθείς.

Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το κιτρό, το παραδοσιακό λικέρ του νησιού, που παρασκευάζεται από τα φύλλα του δέντρου κίτρον.

Island hopping με το Highspeed 4 σε Πάρο, Κουφονήσια και Αμοργό!

Λοιπόν, άκου τι χρειάζεται να κάνεις σαν σωστός island hopper. Μπαίνεις ξανά στο Highspeed 4 και σε 40 λεπτά θα βρεθείς στην Πάρο, σε 45 λεπτά στα Κουφονήσια και σε 1 ωρίτσα στην Αμοργό για να το ζήσεις κυκλαδίτικα όπως πρέπει μετά από ένα γρήγορο, ξεκούραστο κι όμορφο ταξίδι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v