Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλήτρια στη διαφθορά βγάζουν οι πολίτες την Ελλάδα

Ερευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι επτά στους 10 Ευρωπαίους θεωρούν διαδεδομένη τη διαφθορά, με το ποσοστό βεβαιότητας των πολιτών στην Ελλάδα να «πιάνει» το 98%!

Πρωταθλήτρια στη διαφθορά βγάζουν οι πολίτες την Ελλάδα

Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι το 68% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στους κατοίκους της Ελλάδας (98%), της Πορτογαλίας (96%), της Μάλτας (95%) και της Σλοβενίας (95%).

Όπως μεταδίδει το Politico, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (18%), στη Δανία (26%) και στο Λουξεμβούργο (43%).

Περίπου το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (27%) δήλωσαν ότι έχουν βιώσει προσωπικά περιστατικά διαφθοράς στην καθημερινή τους ζωή.

Το 75% είπε ότι υπάρχει στενή σύνδεση του επιχειρηματικού τομέα με την πολιτική, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την άνθηση της διαφθοράς.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε παράλληλα με την ετήσια Έκθεση για το Κράτος Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καταγράφει τα μέτρα κατά της διαφθοράς στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η έκθεση του 2024 σήμανε συναγερμό για «ορισμένες μεταρρυθμίσεις του ποινικού δικαίου» στο μπλοκ που «κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την καταπολέμηση της διαφθοράς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v