Απόφαση ΣτΕ: Να εκδοθεί στην Τουρκία ο επιχειρηματίας Αλί Γεσιλντάγ

Του έχει επιβληθεί φυλάκιση 20 χρόνων στη γείτονα για δολοφονίες και άλλα εγκλήματα. Ο ίδιος είχε στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Ερντογάν, προτού τον κατηγορήσει για διαφθορά. Τώρα φοβάται για την τύχη του.

Απόφαση ΣτΕ: Να εκδοθεί στην Τουρκία ο επιχειρηματίας Αλί Γεσιλντάγ

Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε νόμιμη και σύμφωνη με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοση του 54χρονου επιχειρηματία Αλί Γεσιλντάγ στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι ο Γεσιλντάγ είχε στενούς οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού τον κατηγορήσει για διαφθορά.

Τον Νοέμβριο του 2023, Έλληνες συνοριοφύλακες εντόπισαν τον 54χρονο επιχειρηματία σε αγροτική περιοχή των Φερών, έχοντας περάσει παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στη συνέχεια, στη χώρα μας διαβιβάστηκε αίτημα της γενικής εισαγγελίας της Προύσας για την εκτέλεση εντάλματος σύλληψης και την έκδοση του Γεσιλντάγ στη γείτονα χώρα, προκειμένου να εκτελεστεί η από 1.6.2022 απόφαση του δικαστηρίου της πόλης. Με την απόφαση αυτή του τουρκικού δικαστηρίου, του έχει επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης 1.665 ημερών και κατά συγχώνευση 19 χρόνια και 23 μήνες.

Ο Τούρκος υπήκοος καταδικάστηκε σύμφωνα με το τουρκικό Ποινικό Κώδικα για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, αρπαγή σε κατοικία ή σε κατάστημα, τραυματίζοντας με όπλο, συνεργασία με πολλά άλλα άτομα για την αγορά, μεταφορά ή κατοχή όπλων και σφαιρών χωρίς άδεια και αρπαγή με όπλο σε νυχτερινές ώρες, με άλλα άτομα. Τα αδικήματα αυτά αντιστοιχούν στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα με αυτά της ανθρωποκτονίας με δόλο, ληστείας, κλοπής, παράνομης κατοχής όπλων κ.λπ.

Υπέρ της έκδοσης του Αλί Γεσιλντάγ στην Τουρκία τάχθηκε το Συμβούλιο Εφετών Θράκης, η απόφαση του οποίου, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέστη αμετάκλητη από το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Κατόπιν αυτού, ο 54χρονος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοσή του στην Τουρκία.

Στο ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι με την έκδοσή του στην Τουρκία υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστεί και άλλες ποινικές διώξεις για άλλα αδικήματα, όπως είναι αυτό της τρομοκρατίας, αλλά και να βασανιστεί, να έχει σκληρή, απάνθρωπη μεταχείριση κ.λπ.

Και όλα αυτά γιατί είχε στο παρελθόν προσωπικές, οικογενειακές και επιχειρηματικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία, μετά τη διάρρηξη των σχέσεών τους, προχώρησε σε δημόσιες αποκαλύψεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας για οικονομικά σκάνδαλα στα οποία φερόταν αναμεμειγμένος ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης παραβιάζει την ΕΣΔΑ, τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων, το διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σύνταγμα κ.ά.

Τέλος, το ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη, απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Γεσιλντάγ και επικύρωσε την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για έκδοσή του στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v