Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπάνιο είδος οι παθολόγοι σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Παθολογικές κλινικές με μόνο έναν παθολόγο για 68 κρεβάτια και 250 προσελεύσεις ημερησίως. Μαζικές παραιτήσεις και υπερεφημέρευση. Η εικόνα σε Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες.

Σπάνιο είδος οι παθολόγοι σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Κιλκίς, Γιαννιτσά, Έδεσσα και Σέρρες, μαζί με Δράμα, Ξάνθη και άλλες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, περιλαμβάνονται στη λίστα των «κόκκινων» νοσοκομείων, όπου το υπουργείο Υγείας θεωρεί ως αναγκαία τη στελέχωσή τους με παθολόγους από τον ιδιωτικό τομέα. Την ώρα που το τηλεφωνικό πρέσινγκ σε ιδιώτες συνεχίζεται και παραμένει η απειλή της επιστράτευσης σε περίπτωση που η ανταπόκριση δεν είναι ικανοποιητική, το iatronet.gr καταγράφει την εικόνα της υποστελέχωσης στα τέσσερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Κιλκίς: Έμεινε μόνο η διευθύντρια

Από τους 7 μόνιμους παθολόγους που υπηρετούσαν στο νοσοκομείο Κιλκίς πριν από την πανδημία έχει απομείνει μόνο η διευθύντρια, μετά την συνταξιοδότηση τριών γιατρών και την παραίτηση άλλων τριών.

Ένας ιδιώτης παθολόγος που κάλυπτε εφημερίες με «μπλοκάκι» παραιτήθηκε, επίσης, για να υπογράψει σύμβαση με το Κ.Υ. – Νοσοκομείο Γουμένισσας, ενώ εισφέρουν ένας συνάδελφός του που μετακινείται από το Κ.Υ. Δροσάτου και ένας παθολόγος – αιματολόγος με εσωτερική μετακίνηση από την Αιματολογική Κλινική, με τον τελευταίο να τελεί, επίσης, υπό παραίτηση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό να κατατεθεί πρόγραμμα εφημεριών για ολόκληρο το μήνα», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Κιλκίς, Πασχάλης Μασούρας, προσθέτοντας πως η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με επίταξη επιβεβαιώνει το αδιέξοδο.

Οι μετακινήσεις με «εντέλλεσθε» παθολόγων από ΤΟΜΥ της Θεσσαλονίκης προς το Κιλκίς προκάλεσαν την αντίδραση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), η οποία με ανακοίνωσή της ζήτησε την ανάκλησή τους. «Οι μετακινήσεις των συναδέλφων που εργάζονται στη ΠΦΥ έρχονται να επιβεβαιώσουν πως το υπουργείο Υγείας δεν ξέρει (και ούτε θέλει να ξέρει) τι είναι προαγωγή υγείας, πρόληψη, παρακολούθηση χρόνιου πάσχοντα, αποκατάσταση, επανένταξη στη κοινότητα. Αντιμετωπίζει και για αυτό προσπαθεί να διαμορφώσει μια ΠΦΥ, με τα ίδια φθαρτά υλικά της προχειρότητας και των μειωμένων απαιτήσεων», αναφέρει.

Πέλλα: Δεν βγαίνει το πρόγραμμα σε Παθολογικές και Παιδιατρικές

Στα δύο νοσοκομεία του νομού Πέλλας τα μεγάλα κενά στις θέσεις παθολόγων -αλλά και παιδιάτρων- καλύπτονται με μετακινήσεις από Κέντρα Υγεία της περιοχής, από το εσωτερικό των νοσοκομείων, καθώς και από τη Θεσσαλονίκη.

Την ώρα που στο νοσοκομείο της Έδεσσας υπηρετούν τρεις παθολόγοι, στα Γιαννιτσά η κατάσταση είναι περισσότερο δραματική, με την Παθολογική Κλινική να βρίσκεται εδώ και καιρό σε κατάσταση οριακής λειτουργίας, με μόλις ένα μόνιμο γιατρό και κάλυψη των κενών από παθολόγους των κοντινών Κέντρων Υγείας.

«Πολλές φορές ζητούν τη συνδρομή και των συναδέλφων της ΜΕΘ, που έχουν ειδικότητα Παθολόγου, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις στο πρόγραμμα», δηλώνει o πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης.

Σοβαρά προβλήματα αναδεικνύονται αναφορικά και με τη λειτουργία των παιδιατρικών τμημάτων των δύο νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ΕΝΙΠ, τρεις είναι οι μόνιμοι ειδικοί παιδίατροι στην Παιδιατρική της Έδεσσας και από τον Αύγουστο θα είναι αδύνατη η σύνταξη ασφαλούς προγράμματος εφημεριών, καθώς το τμήμα θα μείνει χωρίς ειδικευόμενους. Το αντίστοιχο τμήμα στα Γιαννιτσά έχει έναν μόνιμο και δύο επικουρικούς γιατρούς.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, δύο παιδίατροι είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται και στη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να καλύπτουν τα εκεί κενά, με αποτέλεσμα να κάνουν συνολικά 12 εφημερίες το μήνα.

Ο κ.Αποστολίδης είναι κάθετα αντίθετος με την προοπτική κάλυψης των κενών μέσω της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών. «Για την κάλυψη των τεράστιων κενών χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την είσοδο ιδιωτών στα νοσοκομεία, λύσεις που ιδιωτικοποιούν την δημόσια υγεία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο», αναφέρει.

Σέρρες: Εφημερεύει ένας γιατρός για δύο κλινικές και ΤΕΠ

Ο Οργανισμός του νοσοκομείου Σερρών προβλέπει 13 θέσεις παθολόγων για τις δύο Παθολογικές Κλινικές. «Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε 9 παθολόγους. Λόγω των μετακινήσεων στη Δράμα άρχισαν οι παραιτήσεις και τώρα λειτουργούμε με 5 παθολόγους, 3 στη μία κλινική, 2 στην άλλη, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για νέες παραιτήσεις, καθώς οι μετακινήσεις συνεχίζονται», αναφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Βαγγέλης Παπαμιχάλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανάγκες καλύπτονται με ρίσκο, καθώς αντί να εφημερεύουν δύο ειδικοί –ένας σε κάθε κλινική- όπως λέει το Επιστημονικό Συμβούλιο, εφημερεύει ένας τις καθημερινές, για να καλύψει και τις δύο κλινικές, με 68 κρεβάτια σύνολο, και με ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που έχει περίπου 250 προσελεύσεις την ημέρα, εκ των οποίων 80-100 αφορούν παθολογικά περιστατικά.

«Έχουμε κάνει προσφυγή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο, λόγω της υπερεφημέρευσης», σημειώνει.

Ελλείψεις καταγράφονται, επίσης σε αναισθησιολόγους, καθώς και σε μια σειρά από άλλες ειδικότητες, ενώ η υπερεφημέρευση εντείνεται το καλοκαίρι λόγω των αδειών. «Εγώ επέστρεψα από άδεια 7 ημερών και μέχρι το τέλος του μήνα (18 μέρες) έχω να κάνω 10 εφημερίες», λέει ο κ. Παπαμιχάλης, με ειδικότητα νευρολόγου.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη εφημεριών, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Σερρών σχολιάζει, κατ΄ αρχήν ότι δεν είναι ασφαλές από μόνο του να έρχεται ένας γιατρός μια μέρα να αναλαμβάνει ασθενείς που νοσηλεύονται και επείγοντα.

«Το βασικό πρόβλημα που υπάρχει στα νοσοκομεία και δεν στελεχώνονται είναι οι συνθήκες εργασίας, πέρα από το μισθολογικό. Δεν βάζει τα χαρτιά του κανένας όταν είναι να κάνει 10 και 12 εφημερίες το μήνα. Οπότε εμείς ζητάμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, με αύξηση του μισθολογίου», αναφέρει, ενώ υπενθυμίζει πως στην οξεία περίοδο της πανδημίας «όταν δίνονταν μάχες στα νοσοκομεία και ζητούσαμε την επίταξη ιδιωτικών δομών και την επιστράτευση ιδιωτών για να σώσουμε ζωές, είχαν γίνει ελάχιστα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v