Γήπεδο ΠΑΟ: Alpha, Πειραιώς, Δήμος και κυβέρνηση οι χρηματοδότες

Οι τράπεζες κεφαλαιοποιούν δάνεια 115,6 εκατ. ευρώ, που έχουν χορηγήσει στην ΑΕΠ Ελαιώνα, εταιρεία στην οποία περιήλθε κατά την εξυγίανση της Μπάμπης Βωβός το ημιτελές εμπορικό κέντρο δίπλα στην έκταση όπου θα ανεγερθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Γήπεδο ΠΑΟ: Alpha, Πειραιώς, Δήμος και κυβέρνηση οι χρηματοδότες

Έτοιμες να συντρέξουν, κατά αναλογία, το project δημιουργίας νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό δηλώνουν, έμπρακτα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, προχωρώντας σε κεφαλαιοποίηση των -μη ληξιπρόθεσμων- δανείων που έχουν χορηγήσει, στην εταιρεία ΑΕΠ Ελαιώνα.

Πρόκειται για μικτή εταιρεία των Alpha Bank και Πειραιώς, στην οποία περιήλθε το ημιτελές εμπορικό κέντρο της Μπάμπης Βωβός στο Βοτανικό, μέσω συγχώνευσης του κλάδου ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων της άλλοτε κραταιάς εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. Η ΑΕΠ Ελαιώνα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων δανείων, ύψους 115,6 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες- μετόχους της.

Αναλυτικά, το ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου προς την Alpha ανέρχεται σε 54,6 εκατ. ευρώ συν δεδουλευμένοι τόκοι 3,38 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο κεφαλαίου προς την Πειραιώς ανέρχεται σε 54,7 εκατ. ευρώ συν δεδουλευμένοι τόκοι 2,94 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση χρέους αποφασίστηκε από το Δ.Σ της εταιρείας και πρόκειται να επικυρωθεί από έκτακτη γενική συνέλευση. Στο πλαίσιο της προεργασίας για την έγκριση των μετόχων, ανατέθηκε σε ορκωτούς της ΣΟΛ αποτίμηση/εξακρίβωση της παρούσας αξίας μη ληξιπρόθεσμων χρεών της ΑΕΠ Ελαιώνα, εν όψει του συμψηφισμού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις, η νέα διοίκηση του Δήμου Αθηναίων υποστηρίζει το project ανάπτυξης γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό, ενώ αναφέρει ότι έχουν εξασφαλισθεί από το Δημόσιο οι πόροι που απαιτούνται για τις υποδομές και το γήπεδο του ΠΑΟ. Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέταξε, την κατασκευή γηπέδου στο τομεακό πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο ως το 2025 και φέρεται να έχουν εξασφαλισθεί πόροι 115 εκατ. ευρώ.

Σε τεχνικό επίπεδο, οι υπηρεσίες του Δήμου και το υπουργείο Υποδομών, σε συνεργασία με τους φορείς του έργου, έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες για την αδειοδότηση των επιμέρους εγκαταστάσεων. Η ΑΕΠ Ελαιώνα προτείνει στο δικό της ακίνητο να κατασκευασθεί συγκρότημα γραφείων με ισόγειες εμπορικές χρήσης συνολικής επιφάνειας άνω των 50 χιλιάδων τ.μ. 

Επιπρόσθετα, η ΑΕΠ Ελαιώνα έχει αναλάβει την υποχρέωση κατασκευής των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη Παναθηναικού (γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, αίθουσες πυγμαχίας, ξιφασκίας, πάλης, άρσης βαρών) σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v