Στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού και πάλι θα συναντηθούμε

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Αμοργό να θυμάσαι ότι εκεί θα συναντήσεις δαντελωτές ακρογιαλιές, τα εκθαμβωτικά γαλάζια νερά της και την πιο όμορφη χώρα του Αιγαίου.

Στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού και πάλι θα συναντηθούμε

Τριάντα έξι χρόνια μετά το πέρασμά του στην κινηματογραφική αθανασία, το διάσημο νησί του «Απέραντου Γαλάζιου» παραμένει ένα κόσμημα ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς με μια ανεπανάληπτη ενέργεια. Ένας γαλήνιος παράδεισος χαλάρωσης και περισυλλογής για όσους αγαπούν τους αργούς ρυθμούς και τις περιηγήσεις στην ανατολική άκρη του κυκλαδίτικου αρχιπελάγους. Σαν βρεθείς για πρώτη φορά στην αρχοντοκόρη του Αιγαίου πελάγους είναι βέβαιο ότι θα την ερωτευτείς με την πρώτη ματιά και θα θες κάθε χρόνο να ανταμώσεις με τους αγαπημένους σου στα καταγάλανα νερά της.

Aντί λοιπόν να το σκέφτεσαι πολύ, θα σε συμβουλεύαμε να μην χάνεις χρόνο και να βγάλεις εισιτήριο σταθερά κι αυτό το καλοκαίρι με τη Blue Star Ferries. Θα απολαύσεις ένα όμορφο ταξίδι και σε λίγες μόνο ώρες, θα βρεθείς ξανά στα αμοργιανά τα μέρη.

Εν αρχή ην η Χώρα

Μία φορά να έχεις χαθεί στα ολόλευκα σοκάκια της Χώρας είναι αρκετή για να επιβεβαιώσεις ότι πρόκειται για την ομορφότερη των Κυκλάδων κι ίσως ολόκληρου του Αιγαίου. Στενά, λιθόκτιστα καλντερίμια της ελίσσονται ανάμεσα σε ασβεστωμένα σπίτια με μπλε και πράσινα παραθυρόφυλλα, στη σκιά ενός βενετσιάνικου κάστρου του 13ου αιώνα. Οι αυλές μοσχοβολάνε γιασεμί, ενώ τα εκκλησάκια και τα παραδοσιακά καφενεία σαν από καρτ ποστάλ βγαλμένα σε υποδέχονται χαρίζοντας απλόχερα λίγη από την ομορφιά τους. Στον δρόμο σου προς το κάστρο θα συναντήσεις σπιτάκια που θα σε βάλουν σε σκέψεις «ερωτικής» μετανάστευσης, αλλά και μπόλικα μαγαζάκια που μοιάζουν βγαλμένα από ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ κι από ιλουστρασιόν καταλόγους περιοδικών.

Στη Χώρα και συγκεκριμένα στον Πύργο του Γαβρά –ένα βενετσιάνικο αρχοντικό του 16ου αιώνα- στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, με μπόλικα ενδιαφέροντα εκθέματα στη συλλογή του, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο που εξερευνά τη ζωή των Αμοργιανών στο πέρας του Χρόνου.

Αμοργιανό village hopping

Τα Θολάρια είναι ένα από τα δύο πανέμορφα χωριά που αγναντεύουν από ψηλά τον κόλπο της Αιγιάλης, σκαρφαλωμένα σε υψόμετρο 200 μέτρων, κοντά στο σημείο που βρισκόταν η Αρχαία Αιγιάλη, μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού (οι άλλες δύο είναι η Μίνωα και η Αρκεσίνη τις οποίες μπορείς να επισκεφθείς χωρίς εισιτήριο). Τα σπιτάκια υπακούουν στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αφού βάφουν λευκούς τους τοίχους και μπλε τα παραθυρόφυλλα τους και συνυπάρχουν αρμονικά μέσα σε στενά ασβεστωμένα σοκάκια που περνούν κάτω από καμάρες και φουντωτές μπουκαμβίλιες.

Η Λαγκάδα βλέπει κι αυτή την Αιγιάλη από ψηλά, προσφέροντας μια πανοραμική κι ανεμπόδιστη θέα που συναρπάζει κάθε της επισκέπτη. Τα χρυσαφένια ηλιοβασιλέματα που θα σου χαρίσει η Λαγκάδα είναι βέβαιο ότι θα γεννήσουν παντοτινές αναμνήσεις κι άλλες τόσες φωτογραφίες για να απεικονίσεις την απόλυτη ομορφιά.

Το sightseeing ποτέ δεν σταματά

Η συνοικία του Τρούλλου της Χώρας Αμοργού αποτελεί είσοδο προς τους ανεμόμυλους, που περικλείουν αμφιθεατρικά τη λοφοπλαγιά της. Εκεί θα βρεις 11 μισογκρεμισμένους ανεμόμυλους και θα θαυμάσεις αυτά τα μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής που στέκονται αγέρωχα αιώνες τώρα στο ίδιο σημείο.

Το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας είναι μια sightseeing κατηγορία από μόνο του. Λαξευμένο μέσα στο βράχο και σκαρφαλωμένο στα 300 μέτρα πάνω από την θάλασσα που απλώνεται μπροστά του ως τη γραμμή του ορίζοντα, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο εντυπωσιακά Μοναστήρια όλης της Ευρώπης. Χρονολογημένο πολύ πίσω στις απαρχές του 11ου αιώνα το Μοναστήρι φιλοξενεί ένα μικρό μουσείο με σπάνια χειρόγραφα και εικόνες κι επιβάλλεται να το επισκεφθείς.

Εξίσου ιστορικό είναι και το Μοναστήρι του Άη Γιώργη του Βαλσαμίτη βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Αμοργού, στο δρόμο για την Κάτω Μεριά. Χρονολογείται από τον 8ο αιώνα κι αξίζει να αναφέρουμε ότι θρυλείται πως εκεί λειτουργούσε κατά την αρχαιότητα το Υδρομαντείο του Αιγαίου που έδινε χρησμούς βασισμένους στο «λάλων ύδωρ», το προφητικό νερό της πηγής.

Το απέραντο γαλάζιο των παραλιών της Αμοργού

Ξεκινάμε από την Αγία Άννα, η φήμη της οποίας έφτασε στα πέρατα της γης χάρη στην αγαπημένη ταινία του Λυκ Μπεσόν που κυκλοφόρησε το 1988 και μας ανάγκασε να υποκλιθούμε στο «Απέραντο Γαλάζιο» της. Από κοντά κι η παραλία του Μούρου με το ψιλό χαλικάκι και τα διάφανα νερά που θα ενθουσιάσουν κάθε επισκέπτη.

Η αμμουδερή Λεβρωσός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψει από το beach- hopping σου ενώ αντίστοιχα υπέροχα είναι και τα νερά της Καλοταρίτισσας. Η Νικουριά είναι το ακατοίκητο νησάκι στο οποίο περνάμε με καραβάκι από τον πολυφωτογραφημένο (και πιο εντυπωσιακό από ψηλά απ’ ό,τι από κοντά) Άγιο Παύλο. Αν ακούσεις τους ντόπιους να μιλούν για την Νικαράγουα μην παραξενευτείς, καθώς μιλούν για την ίδια ερημική παραλία.

Το Μαλτέζι επίσης μην λησμονήσεις να επισκεφθείς επίσης, είτε ακολουθώντας το μονοπάτι, είτε παίρνοντας καραβάκι από Κατάπολα. Είναι οργανωμένη η συγκεκριμένη παραλία, όπως κι αυτή της Αιγιάλης που έχει ένα από τα πιο όμορφα παραθαλασσιακά ηλιοβασιλέματα της ζωής σου.

Πού τρώμε;

Η Μαρουσώ στην Αρκεσίνη τιμά την γαστρονομική ιστορία της Αμοργού ετοιμάζοντας καθημερινά υπέροχα πιάτα για όσους λατρεύουν τα μαμαδίσια μαγειρευτά, ενώνοντας κρεατοφάγους και ψαροφάγους αφού το μενού της έχει διαλεχτά εδέσματα και για τους δύο.

Στο Πέτρινο στη Χώρα θα φας μια από τις καλύτερες πίτσες που έχεις δοκιμάσει ποτέ σε νησί και υπέρ-χορταστικά ζυμαρικά. Το γραφικό Τανζιστοράκι στη Χώρα του νησιού σερβίρει πεντανόστιμα μεζεδάκια συνοδεία εξαιρετικής Αμοργιανής ψημένης ρακής, ενώ τοπικές νοστιμιές θα δοκιμάσεις και στο Λιοτρίβι με το υπέροχο μπαλκονάκι του. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις τον φημισμένο καλόγερο (μία στρώση μελιτζάνες, μία μοσχαρίσια μπριζολάκια, μία φέτα, μία ντομάτες και μία κασέρι, κι όλο μαζί στο φούρνο).

Οι λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας θα ενθουσιαστούν με το Γιουκάλι, ενώ ο μεζεδοκαφενές της Κουμπάρας στη Λαγκάδα δεν θα αφήσει κανέναν καλοφαγά παραπονεμένο.

Το ταξίδι πάντα συνεχίζεται

Αν θες να ζήσεις σαν island hopper τότε μπορείς να αφήσεις την Blue Star Ferries να σε πάει στο Κουφονήσι μόλις σε 50 λεπτά από το λιμάνι στα Κατάπολα.

ΠΗΓΗ: www.in2life.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v