Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος τα πύρινα μέτωπα που ξεπηδούν σε όλη τη χώρα

(upd) Νέος πονοκέφαλος για την πυροσβεστική πυρκαγιά στην Κερατέα που αντιμετωπίστηκε. Μάχη με τις φλόγες στο Κοντοδεσπότι της Εύβοιας αλλά και στη Ροδόπη. Βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση στην Ανδρο, όπου ενισχύθηκαν οι δυνάμεις.

Πονοκέφαλος τα πύρινα μέτωπα που ξεπηδούν σε όλη τη χώρα

Άμεση και αποτελεσματική ήταν η επέμβαση των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων που αργά το βράδυ του Σαββάτου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Δασκαλειό του δήμου Λαυρωτικής και προς στιγμή έδειξε να απειλεί ακόμη και τον οικισμό.

H πυρκαγιά που ξεκίνησε από χορτολιβαδική έκταση γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις αλλά χάρη στη μεγάλη δύναμη των επίγειων δυνάμεων που μαζί με τις υδροφόρες του Δήμου Λαυρεωτικής και τους εθελοντές δασοπυροσβέστες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα περιορίστηκε δίχως να υπάρχει ενεργό μέτωπο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική από την φωτιά δεν προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές ή σε σπίτια.

Αγώνας και στην Εύβοια

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στο Κοντοδεσπότι των Ψαχνών συνεχίζουν να δίνουν την μάχη τους να περιορίσουν τις φλόγες.

Τα 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα 2 ελικόπτερα έκλεισαν το μέτωπο της φωτιάς προς την δασική περιοχή αλλά η μάχη συνεχίζεται από εδάφους και αέρος. Στις φλόγες έχει παραδοθεί και μια αποθήκη λαδιών και η περιοχή έχει γεμίσει με πυκνούς μαύρους καπνούς.

«Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και σημειώνει πως «τώρα είναι καλύτερη η κατάσταση αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.»

Λίγο νωρίτερα ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς δεν έκρυβε την αγωνία του για τις εξελίξεις καθώς δήλωνε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως «έχουμε μεγάλη φωτιά και πηγαίνει σε δασική έκταση. Ανησυχώ γιατί πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

Μέτωπο στη Ροδόπη

Πυρκαγιά υπάρχει και σε δασική έκταση στους Ασκητές Ροδόπης. Επιχειρούν 13 πυροσβεστικά οχήματα, 52 πυροσβέστες 15 άτομα πεζοπόρο, 1 όχημα για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και 4 εναέρια. Πυροσβεστικές ενισχύσεις αναμένονται από Καβάλα , Ξάνθη και Σουφλί.

Ένα σκαπτικό μηχάνημα ανετράπη κατά τη διάρκεια των εργασιών.

«Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα 112.

Η Ανδρος

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σε δασική στην περιοχή Στραπουριές στην Ανδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική αυτή την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες αντιμετωπίζονται, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα ενώ κατά περιόδους συνέδραμαν από αέρος δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Η Πυροσβεστική μάλιστα προχώρησε στην ενίσχυση τοπικών δυνάμεων αποστέλλοντας από την Αθήνα 19 πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13:13 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά Ανδρου με την οδηγία να απομακρυνθούν προς την Χώρα.

Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης μίλησε στην ΕΡΤ3 για το τι συμβαίνει αυτή την ώρα στο νησί.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Ήταν επικίνδυνη, τραγική πριν από δύο ώρες, εξακολουθεί όμως να είναι πάρα πολύ σοβαρή. Καίγεται ένα μεγάλο καταπράσινο κομμάτι του νησιού. Αυτή την ώρα επιχειρούν ακόμη ελικόπτερα γιατί σε πολλά σημεία υπάρχουν αναζωπυρώσεις, που μπορεί να είναι επικίνδυνες, να εξελιχθούν σε μεγάλη φωτιά», ανέφερε αρχικά.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, στο νησί σπεύδουν ενισχύσεις για να υπάρχει επιτήρηση κατά τις βραδινές ώρες, γιατί η φωτιά έχει περιοριστεί πολύ, τα παιδιά έδωσαν μεγάλες μάχες, ήρθαν απ’ την Αθήνα τρία ελικόπτερα, θεωρώ ότι έγινε το καλύτερο δυνατό αλλά δυστυχώς ο αέρας δεν άφησε να την ελέγξουμε πιο γρήγορα.

Το 112 κάλεσε τους κατοίκους τεσσάρων οικισμών να εκκενώσουν τα σπίτια τους κάτι, που έγινε ενώ απεγκλωβίστηκαν σε δύο περιπτώσεις κάποια άτομα ενώ υπήρξαν και διακομιδές στο κέντρο υγείας χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ενώ σύμφωνα με τον Θ. Σουσούδη «απειλήθηκαν και ανθρώπινες ζωές αλλά ευτυχώς όλα καλά».

με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v