Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρκαγιά στην Άνδρο, μήνυμα 112 για εκκένωση οικισμών

Επικίνδυνη η φωτιά, τονίζει ο δήμαρχος. Καίει σε οικισμούς κοντά στην χώρα. Φόβοι για αναζωπυρώσεις σε Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία. Σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Πολύ υψηλός κίνδυνος σήμερα σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Πυρκαγιά στην Άνδρο, μήνυμα 112 για εκκένωση οικισμών

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά 'Ανδρου προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Χώρα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά 'Ανδρου απομακρυνθείτε προς Χώρα 'Ανδρου . Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μιλώντας στο skai.gr ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Σουσούδης ανάφερε ότι η φωτιά είναι πολύ επικίνδυνη, κινδυνεύουν οικισμοί καθώς η φωτιά καίει σε οικισμούς κοντά στην χώρα της Άνδρου. Παράλληλα, επισήμανε ότι στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. 

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή Μαστραντώνης, στα σύνορα Ηλειας-Αχαϊας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κατασβήσουν πλέον διάσπαρτες εστίες σε Λάττα και Πρόδρομος.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στις πυρκαγιές σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας και Κρανίδι Αργολίδας. Στις φωτιές αυτές υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζονται, ωστόσο οι επίγειες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να ανακόψουν και να περιορίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. 

Οι εικόνες από το Χωρέμη Μεγαλόπολης μετά τη φωτιά της Παρασκευής:

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Σαλαμίνα, ανατράπηκε όχημα της πυροσβεστικής

Υπό μερικό έλεγχο κατάφερε να θέσει η Πυροσβεστική την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στη Σαλαμίνα. Ειδικότερα η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση μεταξύ της περιοχής Γαλήνη και Αγίου Ιωάννου. Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης σημειώθηκε ανατροπή πυροσβεστικού οχήματος. Από την ανατροπή τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες, όποιοι μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας του νησιού για περαιτέρω εξετάσεις.

Πολύ υψηλός κίνδυνος και αύριο Κυριακή

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σε Αττική και Εύβοια, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v