Σε πύρινο κλοιό Ηλεία-Αχαΐα, δύσκολη νύχτα

Αλλεπάλληλα μηνύματα εκκένωσης οικισμών και πολλαπλά μέτωπα σε Ερύμανθο, έξω από τον Πύργο, αλλά και στο Κρανίδι Αργολίδας. Βελτιωμένη η κατάσταση μετά την υποχώρηση των πολύ ισχυρών ανέμων. Ένας νεκρός.

Σε πύρινο κλοιό Ηλεία-Αχαΐα, δύσκολη νύχτα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και υψηλή επιφυλακή στην Πελοπόννησο, μετά από μια μέρα με πολλές εστίες φωτιάς, ισχυρούς ανέμους και μπαράζ μηνυμάτων 112 που εστάλησαν σε κατοίκους περιοχών της Αχαΐας, της Ηλεία, της Αργολίδας και της Αρκαδίας.

Μεγάλη δυναμική έχει αναπτύξει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να την περιορίσουν.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, «είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 km/h και επεκτάθηκαν σε οικισμούς σε: Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λύρκεια Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας».

Ειδικότερα: Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση στα χωριά του Ερύμανθου, που ξεκίνησε από το Μαστραντώνη Αχαΐας. Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και μέχρι το τελευταίο φως της μέρας 19 εναέρια μέσα.

Μήνυμα του 112 εκδόθηκε προς κατοίκους της περιοχής Πανουσαίικα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Σταυροδρόμι. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι των οικισμών Κατσουπριναίικα, Πανταζαίικα, Κωστοπουλαίικα και Κάλφα Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να απομακρυνθούν από την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Λάτα.

Ακόμη μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γάλαρο και Πόρτες Αχαΐας ώστε να απομακρυνθούν προς Βελίτσες.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Σκούρα και Καρδάση Αχαΐας προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Καρπέτα λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

 

Η φωτιά πέρασε και στον νομό Ηλείας. Μήνυμα έλαβαν όσοι βρίσκονται στις περιοχές Αντωναίικα και Λάτα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αμαλιάδα μέσω Σιμόπουλου.

 

Εκκενώθηκαν χωριά γύρω από τον Πύργο

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές Μυρτιά, Σκουροχώρι, Σκαφιδι, Αγιος Ηλίας, Βάλμη, Μασουραίικα, Πετραίικα, Απιδούλα, Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί, Λαγανάς, Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας να απομακρυνθούν προς Πύργο.

Χωρίς τις αισθήσεις μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου 55χρονος από το χωριό Μυρτιά που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αισθάνθηκε αδιαθεσία, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο το οποίο τον μετέφερε από την περιοχή της πυρκαγιάς στο νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο άνδρας κατέληξε.

Στην Ηλεία επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρο και 19 οχήματα. Όσο το επέτρεπε το φως της μέρας επιχειρούσαν 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου, που είχε διακοπεί νωρίτερα, από το ύψος της κοινότητας Χανάκια μέχρι και το ύψος της κοινότητας Δουνέικα λόγω της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι.

Μέσα στο Κρανίδι οι πύρινες γλώσσες

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στο Κρανίδι Αργολίδας. Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, ενώ ζητήθηκε η εκκένωσή του. Οι κάτοικοι έχουν μετακινηθεί προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη. Η εικόνα το βράδυ είναι καλύτερη.

Στον οικισμό του Κρανιδίου εκδηλώθηκαν πέντε μέτωπα φωτιάς, με πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές να καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να μην καούν σπίτια. 

Οι άνεμοι το μεσημέρι έφταναν τα 7 και 8 μποφόρ, στην συνέχεια όμως η έντασή τους έπεσε, κάτι που κάνει τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής αισιόδοξους για τον περιορισμό των μετώπων.

Επιχείρησαν 22 οχήματα, 42 πυροσβέστες, 2 υδροφόρες, 10 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη Canadair. 

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της περιοχής Πετροθάλασσα προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Ερμιόνη.

Παράλληλα, μήνυμα 112 στάλθηκε και στους κατοίκους του Ανατολικού Κρανιδίου Αργολίδας προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι.

Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους των οικισμών Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο Αργολίδας, καλώντας τους να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Λύρκεια.

Η Μεγαλόπολη

Στις πυρκαγιές της Μεγαλόπολης Αρκαδίας η κατάσταση είναι καλύτερη. Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Χωρέμη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα και κινήθηκε κοντά στα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα. Η Χωρέμη έλαβε εντολή εκκένωσης.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα και 16 οχήματα, καθώς και 6 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα πριν νυχτώσει.

 

 

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v