Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, μπαράζ 112

Αλλεπάλληλα μηνύματα εκκένωσης σε Αχαΐα, Ηλεία και Αργολίδα. Νεκρός άνδρας που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης. Απειλήθηκαν σπίτια σε Κρανίδι και Μεγαλόπολη.

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, μπαράζ 112

Μπαράζ μηνυμάτων μέσω του 112 εστάλησαν σε κατοίκους περιοχών που βρίσκονται πολύ κοντά σε μεγάλες εστίας φωτιάς, που μαίνονται κυρίως σε Αχαΐα, Ηλεία, Αργολίδα.

Παράλληλα, μετά την προσωρινή βλάβη στον αριθμό έκτακτων περιστατικών 112, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ενημερώσεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η βλάβη, που αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας οφειλόταν σε πρόβλημα στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Ειδικότερα: Μεγάλη πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε αγροτοδασική έκταση στα χωριά του Ερύμανθου, στο Μαστραντώνη Αχαΐας.

Μήνυμα του 112 εκδόθηκε προς κατοίκους της περιοχής Πανουσαίικα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Σταυροδρόμι.

Επιπλέον οι κάτοικοι των οικισμών Κατσουπριναίικα, Πανταζαίικα, Κωστοπουλαίικα και Κάλφα Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Λάτα.

Ακόμη μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και όσοι βρίσκονται στην περιοχή Γάλαρο και Πόρτες Αχαΐας ώστε να απομακρυνθούν προς Βελίτσες.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Σκούρα και Καρδάση Αχαΐας προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Καρπέτα λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

 

Στην Αχαΐα επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα, 38 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ηλεία: Εκκενώνονται χωριά γύρω από τον Πύργο

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές Μυρτιά, Σκουροχώρι, Σκαφιδι, Αγιος Ηλίας, Βάλμη, Μασουραίικα, Πετραίικα, Απιδούλα, Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί, Λαγανάς, Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας να απομακρυνθούν προς Πύργο.

Χωρίς τις αισθήσεις μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου 55χρονος από το χωριό Μυρτιά που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αισθάνθηκε αδιαθεσία, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο το οποίο τον μετέφερε από την περιοχή της πυρκαγιάς στο νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο άνδρας κατέληξε.

Στην Ηλεία επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρο, 19 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου, που είχε διακοπεί νωρίτερα, από το ύψος της κοινότητας Χανάκια μέχρι και το ύψος της κοινότητας Δουνέικα λόγω της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι.

Μέσα στο Κρανίδι οι πύρινες γλώσσες

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στο Κρανίδι Αργολίδας. Οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό, ενώ ζητήθηκε η εκκένωσή του. Οι κάτοικοι έχουν μετακινηθεί προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Στον οικισμό του Κρανιδίου βρίσκονται πέντε μέτωπα φωτιάς, με πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές να καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να μην καούν σπίτια. 

Οι άνεμοι το μεσημέρι έφταναν τα 7 και 8 μποφόρ, στην συνέχεια όμως η έντασή τους έπεσε, κάτι που κάνει τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής αισιόδοξους για τον περιορισμό των μετώπων.

Επιχειρούν 22 οχήματα, 42 πυροσβέστες, 2 υδροφόρες, 10 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη Canadair. 

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της περιοχής Πετροθάλασσα προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Ερμιόνη.

Παράλληλα, μήνυμα 112 στάλθηκε και στους κατοίκους του Ανατολικού Κρανιδίου Αργολίδας προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι.

Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους των οικισμών Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο Αργολίδας, καλώντας τους να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Λύρκεια.

Η Μεγαλόπολη

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στις πυρκαγιές της Μεγαλόπολης Αρκαδίας, όπου πλέον η κατάσταση είναι καλύτερη. 

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Χρήστο Λαμπρόπουλο, η «φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Χωρέμη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα και κινείται κοντά στα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα». Η Χωρέμη έλαβε εντολή εκκένωσης.

Την κατάσβεσή της επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα, 16 οχήματα 6 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 μ.μ. σε αγροτοδασική έκταση στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά εκδηλώθηκε την ίδια ώρα και σε αγροτοδασική έκταση στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 6 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Τρία μέτωπα στη Λάρισα

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή Αμφιθέα Λάρισας. Μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, καλούνται οι κάτοικοι να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Στην περιοχή βρίσκονται 7 υδροφόρα οχήματα με 3 βοηθητικά και ένα πεζοπόρο τμήμα και έχουν θέσει τη φωτιά υπό μερικό έλεγχο.

Το δεύτερο μέτωπο εντοπίζεται στον δρόμο Λάρισας-Τυρνάβου, στο ύψος της κλινικής Άγιος Νικήτας, όπου επιχειρούν τρία οχήματα.

Το τελευταίο πύρινο μέτωπο εντοπίζεται στον οικισμό του Κάστρου έξω από τη Λάρισα και καίει χαμηλή βλάστηση σε λόφο, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στον τόπο του συμβάντος επιχειρούν 9 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής με 4 βοηθητικά οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών συνδράμει ελικόπτερο από αέρος.

Καλύτερη η κατάσταση στην Αττική

Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στη Σαρωνίδα, ενώ, όπως ανακοίνωσε η Τροχαία Αττικής, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα. Στο σημείο παραμένει ωστόσο πεζοπόρο τμήμα σε σημεία που μπορεί να γίνουν ξανά επικίνδυνα.

Η φωτιά ξέσπασε στο Μαύρο Λιθάρι, σε δασική έκταση βρίσκεται κοντά σε οικισμό.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη ξανά, σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς Γλυφάδα λόγω της πυρκαγιάς.

Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη και στο σημείο επιχείρησαν 39 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 2 πεζοπόρα, 3 ελικόπτερα, αλλά και 9 οχήματα του Δήμου.

Συνολικά σύμφωνα με την Πυροσβεστική το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 18.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v