Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπέτσες: Καλοκαιρινές βόλτες στην αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού

Οι βόλτες στη Ντάπια, τα ανθισμένα νησιώτικα σοκάκια και οι καλύτερες παραλίες για βουτιές στις αρχοντικές και κοντινές μας Σπέτσες.

Σπέτσες: Καλοκαιρινές βόλτες στην αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού

Σε ιδανική απόσταση για ξεκούραστα Σαββατοκύριακα και όχι μόνο, οι Σπέτσες με την αρχοντική τους γοητεία και την ένδοξη ιστορία τους προσφέρονται για καλοκαιρινές εξορμήσεις σε φόντο κοσμοπολίτικο και κινηματογραφικό.

Γι’ αυτό και με την πρώτη αφορμή, επιβιβαζόμαστε σε ένα Αero Highspeed της HELLENIC SEAWAYS και σε λιγότερο από δύο ώρες, πατάμε πόδι στο νησί της Μπουμπουλίνας, έτοιμοι για εξερεύνηση.

Η αίγλη της Ντάπια

Το πρώτο που θα αντικρύσεις με το που κατέβεις είναι η Ντάπια, το ολοζώντανο λιμάνι – σημείο συνάντησης του νησιού, το οποίο παρατάσσει στην περαντζάδα υπέροχα καπετανόσπιτα, «προίκα» ενός νησιού που σε κάθε του γωνιά κρύβει λίγη από την αίγλη της ελληνικής ναυτοσύνης. Ο περίπατος που ξεκινά από την Ντάπια περνά κάτω από λιθόστρωτες διαδρομές και κανόνια που χρονολογούνται από την ελληνική επανάσταση, μέχρι να φτάσει στην Κοργιαλένειο Σχολή και το παλιό λιμάνι.

Στη διαδρομή αυτή θα δεις μερικά από τα πλέον χαρακτηριστικά κτίρια των Σπετσών, όπως το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, το αρχοντικό του Μέξη, τον Φάρο και την Παναγιά την Αρμάτα. Στο αρχοντικό του Μεξή βρίσκεται στο Μουσείο των Σπετσών όπου ξετυλίγεται όλη η ένδοξη ιστορία τους, ενώ το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας έχει μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στην ζωή της και την συμβολή της στην Επανάσταση του 1821.

Αν πάλι είσαι ρομαντική ψυχή, τότε οφείλεις να δεις το ηλιοβασίλεμα από το Φάρο, ο οποίος χτισμένος πάνω σε έναν πευκόφυτο λόφο, σε υψόμετρο 27 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, λειτούργησε το 1837 και είναι ένας από τους πρώτους στην Ελλάδα.

Προς την ενδοχώρα

Αφήνοντας πίσω σου το λιμάνι, ήρθε η στιγμή να έρθεις σε άμεση επαφή με το αυθεντικό χρώμα που κρύβεται στην μέσα πλευρά του νησιού. Εκεί που ολάνθιστα σοκάκια περνούν έξω από γραφικές αυλές, εκεί όπου η καταπράσινη ενδοχώρα με τους πευκώνες και τα μεθυστικά αρώματα του καλοκαιριού μπλέκονται σε μείγματα μοναδικά.

Αυτά είναι μάλιστα που έδωσαν στο νησί το όνομά του: Isola di Spezzie το αποκαλούσαν οι Ενετοί, όταν πέρασαν από τον Σαρωνικό, δηλαδή «μυροβόλο νησί». Τα πεύκα άλλωστε δεν θα εγκαταλείψουν στιγμή το οπτικό σου πεδίο, αφού φτάνουν μέχρι και τις καταγάλανες σπετσιώτικες ακτές, οι οποίες μπορεί να μην συγκρίνονται με εκείνες των Κυκλάδων, αλλά παραμένουν αρκούντως σαγηνευτικές για βουτιές.

Πού βουτάμε λοιπόν;

Αν αναζητάς οργάνωση, οι επιλογές ξεκινούν πολύ κοντά στην Ντάπια, από την δημοφιλή Άγια Μάμα, την επίσης κοντινή Αγία Μαρίνα και λίγο πιο μακριά, μέχρι την παραλία Βρέλλος με τα ωραία beach bar, ή τους Αγίους Αναργύρους για βουτιές συνοδεία καφέ και θαλάσσιων σπορ.

Στους Αγίους Αναργύρους θα βρεις και την περίφημη σπηλιά του Μπεκίρη, στην οποία σύμφωνα με τον θρύλο, όποιο ζευγάρι πιει νερό από την πηγή της, θα ζήσει τον παντοτινό έρωτα. Δεν εγγυόμαστε τίποτα, αλλά δεν χάνεις και κάτι να δοκιμάσεις. Πιο απομονωμένος, αλλά οργανωμένος, ο όρμος της Ζωγεριάς είναι ό,τι πρέπει για απλωτές κάτω από τα πεύκα, ενώ αξίζει να ανακαλύψεις και τη λιλιπούτεια μη οργανωμένη όαση με το όνομα Λιγονέρι.

Και πού τρώμε;

Στην ιστορική ψαροταβέρνα του Πάτραλη στην Κουνουπίτσα θα δοκιμάσεις φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σε αρκετά value for money τιμές, όπως μύδια σαγανάκι, ριζότο σουπιάς, καλοτηγανισμένα μπαρμπουνάκια, και κάποια μαγειρευτά (από 30€ το άτομο, με κρασί), ενώ στο Mosquito κοντά στο Λιμάνι θα φας εκλεκτά μπέργκερ, χειροποίητη πίτσα και νοστιμότατα κρεατικά στη σχάρα, όπως μπιφτέκια, μπριζολάκια και ποικιλίες (από 20€ το άτομο, με μπίρα).

Δίπλα στο μουσείο της Μπουμπουλίνας, ο Άγιος έχει… ευλογημένη σούβλα και βγάζει λαχταριστό κοκορέτσι και αρνάκι, ενώ στον κατάλογο θα βρεις ωραίο λουκάνικο χωριάτικο, ψαρονέφρι καπνιστό, σπετζοφάι, ζυμαρικά και αρκετά κρεατικά της ώρας (από 25€ το άτομο, με κρασί).

Στου Καπελόγιαννη στο παλιό λιμάνι, η θέα είναι όμορφη το ίδιο και τα πιάτα θαλασσινών τα οποία συνοδεύουν τα ουζάκια (περί τα 30€ το άτομο, για τσιμπολόγημα και ποτό), ενώ στο ειδυλλιακό Νερό της Αγάπης θα δοκιμάσεις δημιουργικά πιάτα θάλασσας, και ωραίες συνταγές ριζότου και ζυμαρικών (περί τα 35€ το άτομο, με κρασί).

Κάτσε, έχει κι άλλο!

Χόρτασες Σπέτσες και θες και κάτι ακόμα; Τι θα έλεγες για ένα island hopping σε κοντινά νησάκια και όμορφες παραλίες; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο Aero Highspeed και σε 10’ φτάνεις στο Πόρτο Χέλι ή σε μισή ώρα στην Ύδρα και συνεχίζεις τις διακοπές σου.

Τόσο απλά.

ΠΗΓΗ: www.in2life.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v