Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινωνία της Πληροφορίας: Λίφτινγκ στα συστήματα για γκάζι στα νέα έργα

Ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων και η ανάπτυξη νέων εφαρμογών είναι το αντικείμενο έργου που προκηρύσσει η ΚτΠ. Στόχος η ταχύτερη και αρτιότερη ολοκλήρωση του συνόλου των έργων που έχει αναλάβει.

Κοινωνία της Πληροφορίας: Λίφτινγκ στα συστήματα για γκάζι στα νέα έργα

Έναν δυναμικό … μηχανισμό για την επιτυχή υλοποίηση των έργων που έχει αναλάβει η Κοινωνία της Πληροφορίας μέσα από εκσυγχρονισμό πληροφοριακών συστημάτων και ανάπτυξη νέων τεχνικών εφαρμογών στοχεύει να δημιουργήσει η ΚτΠ.

Για την  ολοκλήρωση σημαντικών ψηφιακών έργων πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεδομένης της πολυπλοκότητας και της καινοτομίας των έργων αυτών, -καθίσταται- σύμφωνα με τους αρμόδιους- αναγκαία η ανάθεση σε οικονομικό φορέα του έργου «Παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και υποστήριξης υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων, παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης νέων εφαρμογών και υλοποίηση των απαιτούμενων διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων που διαθέτει η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.».

Στόχος είναι η συνεχής και αποτελεσματική παρακολούθηση των έργων, αλλά και η εξασφάλιση εν γένει των απαιτούμενων συνθηκών για την επιτυχή υλοποίησή τους.

Η αναθέτουσα αρχή έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ορισμένα πληροφοριακά συστήματα, των οποίων η υποστήριξη κρίνεται αναγκαία. Επίσης αναγκαία κρίνεται και η ανάπτυξη νέων εφαρμογών καθώς και η υλοποίηση των απαιτούμενων διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της ΚτΠ Μ.Α.Ε, προς περαιτέρω αξιοποίηση των τεχνικών εργαλείων στο μέγιστο βαθμό.

Το αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και υποστήριξης των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων της ΚτΠ Μ.ΑΕ, καθώς και η ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε συνδυασμό με τις διαλειτουργικότητες που απαιτούνται να αναπτυχθούν για την άρτια λειτουργία του συνόλου των πληροφοριακών συστημάτων που διαθέτει η ΚτΠ Μ.Α.Ε.

Το  έργο διαχωρίζεται στις εξής ενότητες εργασιών:

I. παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και υποστήριξης των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων,

II. παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης νέων εφαρμογών

III. παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων που ήδη διαθέτει η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. καθώς και των νέων που θα αναπτυχθούν .

Ως προς την 1η ενότητα εργασιών, τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει η ΚτΠ Μ.Α.Ε. και χρήζουν υποστήριξης από το συγκεκριμένο έργο είναι τα εξής:

  • Πληροφοριακό Σύστημα «contracts.ktpae.gr» (e-Contracts): Πλατφόρμα παρακολούθησης της υλοποίησης των συμβάσεων που διαχειρίζεται η “Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. προς υποστήριξη των εργασιών της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης.
  • Πληροφοριακό Σύστημα «byblos.ktpae.gr»: Πλατφόρμα αυτόματης δημιουργίας σχεδίων εγγράφων μέσω της συμπλήρωσης προτύπων εγγράφων της ΚτΠ Μ.Α.Ε. με στοιχεία που αντλούνται από το eContracts.
  • Πληροφοριακό Σύστημα «documents.ktpae.gr»: Ψηφιακός Φάκελος Νομιμοποίησης Οικονομικών Φορέων, όπου τηρούνται και επικαιροποιούνται τα Νομιμοποιητικά Έγγραφα Αναδόχων/Προμηθευτών/Συνεργατών και λοιπών συναλλασσόμενων με την ΚτΠ Μ.Α.Ε.
  • Πληροφοριακό Σύστημα «performance.ktpae.gr»: Πληροφοριακό σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων της ΚτΠ Μ.Α.Ε.
  • Πληροφοριακό Σύστημα (erga.ktpae.gr): Πλατφόρμα υποστήριξης εργασιών παρακολούθησης έργων από τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Έργων της ΚτΠ Μ.Α.Ε.

Ο ανάδοχος πέραν της υποστήριξης των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων, αναλαμβάνει τη σύνταξη ή/και την επικαιροποίηση αναλυτικών εγχειριδίων χρήσης, τα οποία υποχρεούται να επικαιροποιεί κατά τη διάρκεια του έργου.

Επίσης, πέραν της υποστήριξης των υφισταμένων πληροφοριακών συστημάτων της ΚτΠ Μ.Α.Ε, αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί και η ανάπτυξη νέων εφαρμογών, οι οποίες αποτελούν τη 2η ενότητα εργασιών και θα διασυνδέονται πλήρως με τα προαναφερόμενα πληροφοριακά συστήματα, ενώ θα χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνολογίες πάνω στις οποίες έχουν αναπτυχθεί τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα.

Μητρώο πραγματικών δικαιούχων

Ειδικότερα, οι προς ανάπτυξη εφαρμογές στη 2η ενότητα εργασιών αναλύονται ως εξής:

1.«Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» («Beneficial Owners»): Νέα Εφαρμογή καταχώρισης και υπολογισμού πραγματικού δικαιούχου νομικών προσώπων.

Ειδικότερα, η ΚτΠ Μ.Α.Ε οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα δέουσας επιμέλειας για τον εντοπισμό του / των φυσικού /-ών προσώπου /- ων με το / τα οποίο/-α συναλλάσσεται καθώς και του εκάστοτε πραγματικού δικαιούχου, ιδίως στις περιπτώσεις χορήγησης ή λήψης κεφαλαίων από τρίτο συναλλασσόμενο με αυτήν, αλλά και στις εν γένει συνεργασίες της με τους τρίτους.

Η υποχρέωση αυτή προκύπτει ευθέως από τη νομοθεσία σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία, από το Ν. 3310/2005, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η σύναψη δημοσίων συμβάσεων με επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης καθώς και η σύναψη δημοσίων συμβάσεων με εξωχώριες εταιρείες από «μη συνεργάσιμα κράτη στον φορολογικό τομέα», καθώς και από κάθε εθνικό, ενωσιακό ή διεθνές νομοθέτημα δυνάμει του οποίου επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος προσώπων ή οντοτήτων αλλά και εμμέσως από το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τα μέτρα δέουσας επιμέλειας στοχεύουν στην γνωριμία με τον πελάτη, της ταυτότητάς του και κυρίως στη γνωστοποίηση της πηγής των εισοδημάτων του. Για την υλοποίηση του καταστατικού σκοπού της αλλά και για όλα τα παραπάνω, η ΚτΠ Μ.Α.Ε ελέγχει τον τελικό αποδέκτη της χρηματοδότησης που εκταμιεύεται είτε από την ίδια την εταιρεία είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη νέας εφαρμογής όπου θα καταχωρούνται τα δεδομένα των εταίρων/μετόχων νομικών προσώπων που συμβάλλονται με την ΚτΠ Μ.Α.Ε (στοιχεία που θα προκύπτουν από τα έγγραφα που οι οικονομικοί φορείς υποβάλλουν στο «e-Documents»), θα αναζητείται ο τελικός πραγματικός δικαιούχος του αντισυμβαλλόμενου νομικού προσώπου και θα υπολογίζεται αυτοματοποιημένα το ποσοστό συμμετοχής του σε αυτό.

Βάσει του παραπάνω υπολογισμού θα δημιουργηθεί Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, όπου θα τηρούνται τα ατομικά στοιχεία του φυσικού προσώπου – Πραγματικού Δικαιούχου, τα οποία θα συνδέονται με την ελεγχόμενη νομική οντότητα, την ανατεθείσα σύμβαση και το προς υλοποίηση έργο.

Με αυτόν τον τρόπο η ΚτΠ Μ.Α.Ε θα απλοποιήσει και αυτοματοποιήσει τη διαδικασία εύρεσης και υπολογισμού του πραγματικού δικαιούχου και κυρίως η νέα εφαρμογή προοδευτικά θα συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση μέτρων δέουσας επιμέλειας για τον εντοπισμό του / των φυσικού /-ών προσώπου /- ων με το / τα οποίο/-α συναλλάσσεται.

Στάδια Υπογραφής Σύμβασης

2.«Στάδια Υπογραφής Σύμβασης» : Νέα ενότητα e-Contracts όπου θα καταχωρούνται οι ενέργειες που ακολουθούν μετά την απόφαση ανάθεσης μίας σύμβασης μέχρι την υπογραφή και δημοσίευσή της στο ΚΗΜΔΗΣ. Η καταχώρηση των δεδομένων ανά ενέργεια θα γίνεται από εξουσιοδοτημένα στελέχη του Τμήματος Συμβάσεων της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης, ενώ θα υπάρχει διαβάθμιση ρόλων και δικαιωμάτων ανά χρήστη. Στη νέα ενότητα θα παρέχεται ενδεικτικά η δυνατότητα κατηγοριοποίησης των συμβάσεων ανά χρηματοδότηση, θα είναι δυνατή η προσθήκη νέων ή η επεξεργασία υφιστάμενων ενεργειών από τους χρήστες, ενώ θα προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης ειδοποιήσεων (alerts) ανά ενέργεια, καθώς και εξαγωγής δεδομένων.

Σκοπός υλοποίησης της νέας εφαρμογής είναι ο αυτοματισμός των ενεργειών κατά τη σύναψη των συμβάσεων και κυρίως συντονισμός των εργασιών του Τμήματος Συμβάσεων και της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης εν γένει.

Μητρώο νομιμοποιητικών εγγράφων

3.  Στο «Μητρώο Νομιμοποιητικών Εγγράφων της ΚτΠ Μ.Α.Ε» τηρούνται και επικαιροποιούνται τα Νομιμοποιητικά Έγγραφα για την πληρωμή Προμηθευτών/Συνεργατών και λοιπών συναλλασσόμενων με την ΚτΠ Μ.Α.Ε από διάφορες δράσεις που υλοποιούνται από την Εταιρεία (π.χ «Ψηφιακές Συναλλαγές», «Ψηφιακά Εργαλεία» για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κ.λπ». Δεδομένης της αυξανόμενης ροής εργασιών της ΚτΠ Μ.Α.Ε ως προς την ανάληψη νέων δράσεων με δικαιούχους που πληρώνονται μέσω του «Μητρώου Νομιμοποιητικών Εγγράφων», ο Ανάδοχος αναλαμβάνει την υλοποίηση των απαραίτητων λειτουργιών για την προσθήκη και πληρωμή των νέων δράσεων μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Η 3η ενότητα εργασιών αφορά στην ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων μεταξύ των παραπάνω πληροφοριακών συστημάτων και των νέων εφαρμογών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, καθώς και με λοιπά πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει η ΚτΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v