Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας από μολυσμένο νερό στη Μαγνησία

Στάλθηκαν δείγματα νερού στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Οι παράμετροι που ελέγχονται είναι για ολικά κολοβακτηριοειδή, E.coli, εντερόκκοκοι και σαλμονέλλα.

Πάνω από 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας από μολυσμένο νερό στη Μαγνησία

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στη Μαγνησία, καθώς τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Ριζόμυλο και Στεφανοβικείο του Δήμου Ρήγα Φεραίου ξεπέρασαν τα 100, εξαιτίας πιθανότατα μολυσμένου νερού. 

Στα περιστατικά, εντοπίστηκε επίσης ένα κρούσμα σαλμονέλας, ενώ ένας ηλικιωμένος βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επιπλέον, εννέα παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Μετά τις αναφορές για συρροή κρουσμάτων στις περιοχές του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου, ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες.

Ήδη στάλθηκαν μετά απο την σχετική εντολή, δείγματα νερού στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Οι παράμετροι που ελέγχονται είναι για ολικά κολοβακτηριοειδή, E.coli, εντερόκκοκοι και σαλμονέλλα.

Αύριο Δευτέρα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σπεύδει στην περιοχή και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ο οποίος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, θα πραγματοποιήσει αναλυτική διερεύνηση των κρουσμάτων.

Στον έλεγχο θα περιλαμβάνεται η επιθεώρηση του δικτύου ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και η λήψη δειγμάτων πόσιμου νερού για περαιτέρω ανάλυση.

Οδηγίες της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας

Εν τω μεταξύ το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, εξέδωσε οδηγίες προς τους κατοίκους και τους υπεύθυνους διαφόρων φορέων της περιοχής:

Στους κατοίκους Ριζομύλου και Στεφανοβικείου συστήνεται να αποφεύγουν την κατανάλωση του νερού δικτύου για ανθρώπινη χρήση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής), τόσο από το οικιακό δίκτυο, όσο και από τις κοινόχρηστες βρύσες, μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού και να διαπιστωθεί η καταλληλόλητά του για ανθρώπινη κατανάλωση.

Στους Διευθυντές σχολείων να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά δεν πίνουν νερό από τις βρύσες των σχολείων μέχρι να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ανάλογη προειδοποίηση γίνεται προς του υπεύθυνους Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων να αποφύγουν την κατανάλωση του νερού δικτύου για ανθρώπινη χρήση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής).

Επιπλέον προειδοποίηση γίνεται και προς τους υπευθύνους Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Παροχής Υπηρεσιών να μην χρησιμοποιούν το νερό στην παραγωγική διαδικασία βιοτεχνιών και οικοτεχνιών παρασκευής τροφίμων, ποτών, γλυκών, πάγου και παγοκύβων, άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων, ελαιολάδου και ανάλογων παρασκευασμάτων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών, μέχρι να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v