Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά η «Ακαδημία Ενέργειας» σε ΟΤΑ

«Περνάει η δική μας ενεργειακή κοινότητα και θα μοιραστούμε τις αποφάσεις με όλους του δήμους που ενδιαφέρονται, και όλοι μαζί να ζητήσουμε από την κυβέρνηση, να προσφέρουμε φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Ξεκινά η «Ακαδημία Ενέργειας» σε ΟΤΑ

Η έναρξη των εργασιών της «Ακαδημίας Ενέργειας» κηρύχθηκε σήμερα, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα (φωτ.) και πολλών ακόμα δημάρχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της νεοσύστατης «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας».

Ο δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με τη ΔΑΕΜ ΑΕ, ανέλαβαν την πρωτοβουλία της «Ακαδημία Ενέργειας», για την επιμόρφωση των στελεχών των συνεργαζόμενων ΟΤΑ στις νέες τεχνολογικές, εξελίξεις, το θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή επιστημόνων με γνώση και εμπειρία, προερχόμενων από οργανισμούς, οργανώσεις και ΑΕΙ, αλλά και άτομα που έχουν διακριθεί στο χώρο της αγοράς.

Ο κ. Δούκας στην τοποθέτησή του, ευχαρίστησε τους δημάρχους για τη συμμετοχή και συμβολή τους και στη συνέχεια τόνισε:

«Στη Μεσόγειο ζούμε 2-3 φορές εντονότερα τα φαινόμενα που πλήττουν τον πλανήτη. Έντονα καιρικά φαινόμενα με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Κλιματική κρίση, ενεργειακή ανισότητα, υπερκέρδη για τις εταιρείες, ενεργειακοί πόλεμοι με χαμένους τους πολίτες. Από το δημοτικό συμβούλιο περνάει η δική μας ενεργειακή κοινότητα και θα μοιραστούμε το καταστατικό και τις αποφάσεις με όλους του δήμους που ενδιαφέρονται, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ενεργειακή κοινότητα σε κάθε δήμο και όλοι μαζί να ζητήσουμε από την κυβέρνηση, ισότιμα και ισόνομα, ενεργειακό χώρο. Να διεκδικήσουμε και να μπορέσουμε να προσφέρουμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους στους πολίτες μας και μηδενικού κόστους στα ευάλωτα νοικοκυριά».

Ο πρόεδρος της ΔΑΕΜ Βαγγέλης Μαρινάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάναμε πράξη την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία. Ξεκινήσαμε 8 όμοροι δήμοι και τώρα είναι μαζί μας άλλοι 8 και επεκτεινόμαστε, ενδεχομένως και σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκε ήδη το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, που εδρεύει στο Σεράφειο με 60 εξειδικευμένους συνεργάτες, προχωράμε στη δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια και τελικά στην παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας».

O συντονιστής της εκδήλωσης, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, παρουσίασε τη στρατηγική της «Ακαδημίας Ενέργειας» και έδωσε ως παράδειγμα τον δήμο Βιέννης που είναι ο ίδιος πάροχος ενέργειας με 2,3 εκ. συνδρομητές. Η αυστριακή πόλη έχει ήδη μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στοχεύει σε συνολική μείωση 25% μέχρι το 2030 παράλληλα με μηδενικές εκπομπές αερίων.

Οι επιδιώξεις της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας, όπως δηλώθηκε και κατά την ίδρυσή της, είναι να παραχθεί από κοινού και από κάθε δήμο χωριστά, πράσινη και καθαρή ενέργεια, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους της ενέργειας, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με την παράλληλη μείωση των εκπομπών, στο πλαίσιο των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι: Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Αιγάλεω Λάμπρος Σκλαβούνος, Νέας Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης και αντιδήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου, Ιλίου, Φυλής, Χαλανδρίου και Βύρωνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v