Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρούτσης: Ουδείς Έλληνας νοσηλεύεται ή συνελήφθη σε επεισόδια στο Final Four

Οσοι είχαν προσαχθεί έχουν αφεθεί ελεύθεροι και όσοι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες έχουν βγει από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον αν. υπουργό Αθλητισμού. Η αστυνομία είχε πληροφόρηση.

Βρούτσης: Ουδείς Έλληνας νοσηλεύεται ή συνελήφθη σε επεισόδια στο Final Four

Συμπλοκές μεταξύ οπαδών σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Βερολίνο, πριν τη διεξαγωγή του σημερινού τελικού του Final Four της Euroleague. 

Η παρουσία της αστυνομίας είναι αρκετά έντονη και διακριτή αυτή την ώρα, λίγο πριν τη διεξαγωγή των αγώνων, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Tο βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς σε δύο σημεία του Βερολίνου. Σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό όπου υπήρξαν περίπου 12 τραυματίες, τρεις από αυτούς σοβαρά αλλά και οι υπόλοιποι εννέα ελαφρά τραυματισμένοι. Πραγματοποιήθηκαν περίπου 90 προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων.

Λίγο αργό αργότερα επεισόδια οπαδών σημειώθηκαν επίσης σε ένα ξενοδοχείο που διέμεναν οπαδοί των ομάδων.

Υπήρξε άγρια συμπλοκή μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, όπου μετέβησαν στην πόλη για το Final Four.

Δεν υπάρχουν νοσηλευόμενοι ή τραυματισμένοι Έλληνες, όπως επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο και παρακολουθεί τους αγώνες, αναφέρει η ΕΡΤ.

Η ενημέρωση που έχει η πρεσβεία από τις γερμανικές αρχές είναι ότι όσοι είχαν προσαχθεί για εξακρίβωση στοιχείων έχουν αφεθεί ελεύθεροι και όσοι νοσηλεύονταν και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες έχουν υπογράψει ήδη υπεύθυνες δηλώσεις και έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Σάββατο, γύρω στις 22.45 τοπική ώρα, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ δεκάδων οπαδών στoν σταθμό Prenzlauer-Allee. Η γερμανική αστυνομία κάνει λόγο για οπαδούς δύο ελληνικών ομάδων, που μάλλον ξεπερνούσαν τους 200 και αναφέρει ότι όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις είδαν μπροστά τους «άνδρες με αίματα», ενώ εντόπισαν ρόπαλα, πέτρες και αιχμηρά αντικείμενα. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία 89 άτομα κρατήθηκαν προσωρινά, μέχρι να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Γερμανικά μέσα επίσης κάνουν λόγο και για οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που βρίσκονταν μεταξύ των ατόμων που βρέθηκαν στο σημείο των επεισοδίων. Πάντως μέχρι στιγμής συνεχίζουν να έρχονται νέες πληροφορίες, συγκεχυμένες αλλά και αντιφατικά στοιχεία για το προφίλ και τις εθνικότητες των ατόμων που είχαν συμμετοχή στα έκτροπα.

Μετά τα επεισόδια στον σταθμό Prenzlauer Berg φαίνεται ότι υπήρξε και δεύτερο πεδίο συγκρούσεων σε ξενοδοχείο της οδού Ομ, γύρω στις 23.00 το βράδυ του Σαββάτου. Αρχικά η αστυνομία έκανε λόγο για «περίπου 80 οπαδούς μίας ελληνικής ομάδας μπάσκετ», που επιτέθηκαν σε «οπαδούς μίας άλλης ελληνικής ομάδας μπάσκετ» με ξύλινα ρόπαλα, μπαστούνια του μπέιζμπολ και κροτίδες, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο λόμπι του ξενοδοχείου. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πάντως ότι οι ταραχοποιοί μιλούσαν σερβικά. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η κατάσταση ως προς την ταυτότητά τους.

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Σύμφωνα με πρωινή ανάρτηση της πυροσβεστικής του Βερολίνου στην πλατφόρμα Χ, ένας άνθρωπος μεταφέρθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, δύο με βαριά τραύματα, ενώ άλλοι εννέα έφεραν ελαφρά τραύματα.

Ενόψει των σημερινών αναμετρήσεων η αστυνομία ενισχύει τις δυνάμεις της. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένονται στο Βερολίνο τουλάχιστον 700 αστυνομικοί, ενώ αναμένονται και επίλεκτοι άνδρες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Η ελληνική πρεσβεία

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, που βρίσκεται στο Βερολίνο, σε δήλωσή του το μεσημέρι της Κυριακής διευκρινίζει: «Από νωρίς το πρωί, με τη βοήθεια της Πρέσβειρας μας στο Βερολίνο, Μάρας Μαρινάκη, κινηθήκαμε συντονισμένα για να εξακριβώσουμε από τις γερμανικές αρχές τι ακριβώς συνέβη στα επεισόδια που έλαβαν χώρα τα ξημερώματα. Έπειτα από πολύωρες επαφές επιβεβαιώνουμε επίσημα ότι ουδείς Έλληνας βρίσκεται ανάμεσα σε νοσηλευόμενους ή σε συλληφθέντες. Όσοι Έλληνες προσήχθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ όσοι δέχθηκαν πρώτες βοήθειες υπέγραψαν υπεύθυνες δηλώσεις και αποχώρησαν».

Νωρίτερα και η ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου, μετά από ενημέρωση των γερμανικών αρχών, ανέφερε ότι όλοι όσοι νοσηλεύθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του ατόμου που φερόταν ως πιο σοβαρά τραυματισμένο, υπέγραψαν και βγήκαν από το νοσοκομείο με δική τους ευθύνη.

Η αστυνομία του Βερολίνου είχε πληροφόρηση

Μία ημέρα πριν από την έναρξη της τελικής φάσης της Eυρωλίγκας, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου είχε δηλώσει στην DW ότι είχε ενημερωθεί από ξένες αρχές για το ενδεχόμενο επεισοδίων. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Μετά την ολοκλήρωση των Play-Off και τον καθορισμό των φιναλίστ, η αστυνομία του Βερολίνου προετοιμάζεται για το τουρνουά του Final 4 και βρίσκεται σε επαφή με εταίρους αλλά και ξένες αρχές, αξιολογώντας τακτικά την επιχειρησιακή κατάσταση, καθώς προκύπτουν νέες πληροφορίες. Θα ληφθούν υπόψιν επίσης και οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει από την διεξαγωγή αντίστοιχων τελικών του συγκεκριμένου τουρνουά στο παρελθόν».

Στο επίκεντρο των γερμανικών αστυνομικών αρχών βρίσκονταν, όπως είπαν στην DW, ειδικότερα οι φίλαθλοι των δύο «αιώνιων αντιπάλων» από την Αθήνα και τον Πειραιά. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας του Βερολίνου:

«Έχοντας επίγνωση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις σχέσεις μεταξύ οπαδών, ειδικά μεταξύ των οπαδών των δύο ελληνικών ομάδων, η αστυνομία του Βερολίνου λαμβάνει μέτρα για τον αυστηρό διαχωρισμό τους με φόντο πιθανές πορείες φιλάθλων, αλλά και συγκρούσεις. Επίσης, οι ομάδες των οπαδών θα χρησιμοποιούν διαφορετικές εισόδους στην Uber Arena και δεν θα μπορούν να βρίσκονται εντός της αρένας οπαδικά μπλοκ το ένα δίπλα στο άλλο».

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, DEUTSHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v