Κορυφαία διάκριση για την Παπαστράτος στα Greek Exports Forum & Awards 2024

Το βραβείο παρέλαβε από την Υφυπουργό Ανάπτυξης Άννα Μάνη Παπαδημητρίου ο Ιάκωβος Καργαρώτος – Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος. Οι δηλώσεις.

Κορυφαία διάκριση για την Παπαστράτος στα Greek Exports Forum & Awards 2024
Αριστερά ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και δεξιά η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κα Άννα Μάνη Παπαδημητρίου

Tο κορυφαίο βραβείο της φετινής διοργάνωσης Greek Exports Forum & Awards 2024 έλαβε η Παπαστράτος PMI. H εταιρεία βραβεύτηκε ως «Top Greek Export Company 2024» στο πλαίσιο της τελετής που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή 26 Απριλίου.

Το βραβείο παρέλαβε από την Υφυπουργό Ανάπτυξης Άννα Μάνη Παπαδημητρίου ο Ιάκωβος Καργαρώτος – Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Σας ευχαριστούμε θερμά, κυρία Υπουργέ. Εκ μέρους των 1400 ανθρώπων στην Παπαστράτος, ευχαριστώ και την Κριτική Επιτροπή. Αναμφίβολα, η βράβευση αυτή είναι μία διάκριση υψηλής σημασίας για την Παπαστράτος. Η κουλτούρα εξωστρέφειας είναι δομικό στοιχείο της «Βιομηχανίας του Μέλλοντος» και η Παπαστράτος διακρινόταν πάντα σε αυτό.

Παράλληλα, με την εμπιστοσύνη της Philip Morris International και την απόφασή της να επενδύσει στην Ελλάδα 700 και πλέον εκατομμύρια ευρώ από το 2017, αλλάξαμε σελίδα.

Μόνο την τελευταία τριετία έχουμε υπερδιπλασιάσει την παραγωγικότητα του εργοστασίου μας στον Ασπρόπυργο και κατά ανάλογο ρυθμό την αξία των εξαγωγών μας, που πλέον ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το 90% της παραγωγής μας προορίζεται για αγορές του εξωτερικού και η Ιαπωνία είναι μία κύρια τέτοια αγορά. Οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το IQOS είναι το Νούμερο 1 ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Είμαστε υπερήφανοι για αυτό και συνεχίζουμε με πράξεις και πραγματικές επενδύσεις.»

Στο business case της Παπαστράτος και τα παρεπόμενα οφέλη αυτής της επιτυχημένης επιχειρηματικής στρατηγικής επιλογής αναφέρθηκε εκτενώς και ο κ. Γιάννης Αθανασιάδης – Διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων της εταιρείας. 

Αναλυτικότερα ο κ. Αθανασιάδης είπε:

«H Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International (PMI), κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων νικοτίνης στην Ελλάδα εδώ και εννέα δεκαετίες.

Η εταιρική πορεία της Παπαστράτος ήταν και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της βιομηχανίας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την προσφορά στην ελληνική κοινωνία.
Και βέβαια πάντα με σαφή και έντονο εξωστρεφή προσανατολισμό.

Το 2017, η εταιρεία γύρισε σελίδα στην ιστορία της και, με μια σημαντική επένδυση που ξεπερνάει τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, μετέτρεψε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, το πρώτο καινοτόμο προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου της Phillip Morris International σε σχέση με το τσιγάρο.

Με άλλα λόγια, σε μία χρονική στιγμή που η ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων παραμένει βασική προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία, η Παπαστράτος αποτελεί το πρότυπο του τύπου επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα:

  • Εισροή ξένων κεφαλαίων,
  • βιομηχανική παραγωγή με επίκεντρο την καινοτομία,
  • εξωστρεφής προσανατολισμός,
  • καλά αμειβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας,
  • ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και, παράλληλα,
  • έντονα στοιχεία βιώσιμης επένδυσης με ορθή χρήση ενέργειας, υδάτων, απορριμμάτων.

Κι αν το 2017 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Παπαστράτος, το 2019 και συγκεκριμένα η 1η Φεβρουαρίου του 2019 αποτελεί ορόσημο για τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης , άλλα και της Ελλάδας, με την Ιαπωνία.

Η μέρα δηλαδή που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφορά στην τελευταία ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας:

“Μέχρι και το 2019, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ιαπωνίας ήταν ελλειμματικό εις βάρος της χώρας μας.

Το 2020, το εμπορικό ισοζύγιο έγινε πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, παραμένοντας έως και σήμερα. Το 2022 οι ιαπωνικές εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 47% και οι ιαπωνικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 42%. Το 2022, όπως και το 2021, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών από την Ελλάδα στην Ιαπωνία (81% και 64% επί του συνόλου αντίστοιχα) αφορούσε τον καπνό και προϊόντα αυτού.
Ειδικότερα, για το 2022, το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας προς την Ιαπωνία ήταν τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.”

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ελλάδα πια εξάγει καινοτομία στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία λοιπόν, αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά Θερμαινόμενων Προϊόντων Καπνού παγκοσμίως και συνεπώς πολύ σημαντική για την Παπαστράτος και τις εξαγωγές της, τις Ελληνικές Εξαγωγές δηλαδή.
Την περίοδο 2018-2022, η αξία των ελληνικών εξαγωγών των Θερμαινόμενων Προϊόντων Καπνού παγκοσμίως αποτιμάται στα 770 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , το 70% εκ των οποίων ήταν στην Ιαπωνία (531 εκατ. ευρώ).

Το ίδιο διάστημα οι εξαγωγές προς την Ιαπωνία σχεδόν πενταπλασιάστηκαν ξεπερνώντας το 2022 τα 300 εκατ. ευρώ αποτελώντας πια:

  • το 90% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών της κατηγορίας και,
  • περισσότερο από το 80% των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιαπωνία.

Αυτές οι ομολογουμένως εντυπωσιακές επιδόσεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα ποτέ, χωρίς και τη βοήθεια των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών και της οικονομικής διπλωματίας.

Ανέφερα πριν από λίγο, ότι το 2019 τέθηκε σε ισχύ η Εμπορική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας. Γνωρίζεται καλά ότι οι περίοδο διαπραγματεύσεων τέτοιων συμφωνιών είναι πολυετής και βέβαια αρκετά επίπονη, και από την άλλη η παραγωγή ράβδων θερμαινόμενου καπνού στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2017. Καταλαβαίνεται συνεπώς το καταλυτικό ρόλο που έπαιξε το Υπουργείο Εξωτερικών, οι σχετικές διευθύνσεις Β5 και Β6 και τα στελέχη της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Ελλάδας στην ΕΕ, ώστε αυτή η κατηγορία προϊόντων να ενταχθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στις διαπραγματεύσεις δημιουργίας ενός προτιμησιακού καθεστώτος.

Ένα δυνατό παράδειγμα των θετικών συνέπειων τόσο των ιδιωτικών επενδύσεων στην βιομηχανική παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όσο και της συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με απτά αποτελέσματα για την Ελληνική Οικονομία!

Ένα παράδειγμα που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια: Επενδύσεις, καινοτομία, εξωστρέφεια και σύμπραξή δυνάμεων.»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v