Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόνυσος: Η πτώση Καλαφατέλη και το μήνυμα της κάλπης για συνεργασίες

Η διοίκηση Καλαφατέλη εισέπραξε τις συνέπειες της θητείας της και αποχωρεί. Το μήνυμα της κάλπης όμως είναι πολύ ευρύτερο και αφορά τους νικητές, αλλά και τις παρατάξεις που τους υποστήριξαν στο β γύρο. Διότι οι εκλογές τελείωσαν αλλά τα προβλήματα και οι απειλές για το Διόνυσο είναι εδώ.

Διόνυσος: Η πτώση Καλαφατέλη και το μήνυμα της κάλπης για συνεργασίες

Η καθαρή νίκη της Κατερίνας Μαϊχόσογλου με πάνω από 56% στις εκλογές της Κυριακής, οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος -και βασικότερος- αφορούσε βεβαίως τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Καλαφατέλη, που κατέστησε την απαίτηση για αλλαγή βασικό διακύβευμα των εκλογών, στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών.

Ο δεύτερος αφορά, την έμμεση αλλά σαφή στήριξη της υποψηφιότητας Μαιχόσογλου από τις παρατάξεις του Κωστή Κουριδάκη (φωτ. δεξιά) και του Νίκου Καρυστινού (φωτ. αριστερά), με βάση και τις προτιμήσεις της πλειονότητας στελεχών και ψηφοφόρων τους.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα παραπάνω, προκύπτουν από τις ψυχρους αριθμούς της κάλπης. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα επιμέρους σημεία που πρέπει να αναδειχθούν:

Ο Γιάννης Καλαφατέλης απέτυχε παρά τις δύο θητείες του, να πείσει ότι είναι Δήμαρχος ΟΛΟΥ του Διονύσου. Παραμένει με βάση την επιρροή του, "κοινοτάρχης" του Κρυονερίου (όπου πήρε 75% στο δεύτερο γύρο), ενώ έχει συνασπιστεί με την αυτοδιοικητική "δυναστεία" Κριεμάδη στη Σταμάτα, (έλαβε το 52%) όπου ο πατήρ Σταμάτης Κριεμάδης ήταν κοινοτάρχης επί σειρά πολλών ετών και ο γιός του Στέφανος είναι ο "δεύτερος τη τάξη" και απερχόμενος αντιδήμαρχος στην παράταξη Καλαφατέλη, ασκώντας ακόμη σημαντική επιρροή.

Ομως, στις υπόλοιπες πέντε περιοχές όπου διαμένει η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, η παράταξη Καλαφατέλη είτε αποδοκιμάστηκε καθαρά, είτε... καταποντίστηκε. Πολύ απλά επειδή η πλειοψηφία των κατοίκων δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένη από το έργο του, ανεξαρτήτως επιμέρους παράταξης και πολιτικών πεποιθήσεων. Και γι αυτό, θέλησε να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, ελπίζοντας για το καλύτερο.

Συνέπεια της αδυναμίας του κ. Καλαφατέλη να πείσει τους δημότες για το έργο του, ήταν και τα λάθη τακτικής στην προεκλογική εκστρατεία. Κινήθηκε με μια «μαύρη» σκανδαλοθηρική ατζέντα που ξένισε τους δημότες, όπως τους απώθησαν και άλλα στοιχεία που αποτυπώθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα απανωτά τηλεφωνήματα και μηνύματα στα κινητά άσχετων δημοτών, χωρίς τη συγκατάθεση τους, τα οποία προκάλεσαν σε πολλούς εκνευρισμό, μέχρι και επώνυμες καταγγελίες.

Το μήνυμα της κάλπης όμως ήταν ξεκάθαρο και για τους υπόλοιπους διεκδικητές της Δημαρχίας. Την νικήτρια και τους συνδυασμούς που την υποστήριξαν.

Η πλειοψηφία των κατοίκων ήθελε -και θέλει- να δει μια δημιουργική και θετική για το Δήμο συνέχεια, στην ενιαία στάση που είχαν κρατήσει οι παρατάξεις της τότε αντιπολίτευσης στην αυταρχική δημαρχεία Καλαφατέλη. Μια σταση που έφτασε να οδηγήσει ήδη από τότε, σε σημαντικές απώλειες στελεχών από την παράταξη του Δημάρχου, με αποτέλεσμα να χάσει καθαρά την πλειοψηφία στο δημοτικό του συμβούλιο, πριν τις εκλογές.

Το ίδιο έδειξαν οι δημότες ότι θέλουν και τώρα, δίνοντας τη στήριξη τους στο β’ γύρο στην Κατερίνα Μαϊχόσογλου. Ο κόσμος του Διονύσου αντιλαμβάνεται ότι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι μεγάλα. Αντιλαμβάνεται ότι απαιτούν συναινέσεις, τις οποίες απέτυχε παταγωδώς να προωθήσει ο κ. Καλαφατέλης. Κι ότι απαιτείται να συσπειρωθούν γύρω από την προσπάθεια πρόσωπα ευρύτερα της εκάστοτε νικηφόρας παράταξης, άσχετα αν ο νέος νόμος επιτρέπει σήμερα στην παράταξη Μαϊχόσογλου, να έχει απόλυτη κυριαρχία σε όλα τα όργανα του Δήμου.

Οι δημότες κουράστηκαν από τα «μόνο εμείς ξέρουμε» και «μόνο εμείς θέλουμε το καλό του τόπου, εσείς υποσκάπτετε» της παράταξης Καλαφατέλη. Θέλει συνεργασία των εκπροσώπων του, σε κρίσιμα τοπικά θέματα, αλλά όταν χρειάζεται και απέναντι σε ενέργειες και παραλείψεις της Περιφέρειας και της εκάστοτε κυβέρνησης. Διότι αντιλαμβάνεται ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα, ότι τα φυσικά φαινόμενα (πυρκαγιές, χιονιάδες κ.π) συνιστούν πλέον σοβαρότατη απειλή για την περιοχή, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, κι ότι ο Διόνυσος κινδυνεύει να αποκτήσει νέο μεγάλο Λατομείο, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Κι αυτό φάνηκε καθαρά στο πρώτο γύρο, όπου οι ψήφοι μοιράστηκαν ανάμεσα στις τρεις βασικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να βγει πρώτος ο κ. Καλαφατέλης, ενώ αν έστω οι δύο από τις τρεις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, των Μαιχόσογλου και Κουριδάκη, είχαν συνεργαστεί πριν τις εκλογές, θα είχαν «καθαρίσει» από την πρώτη Κυριακή, ξεπερνώντας το 43%. Χρήσιμο μάθημα, ελπίζουμε, και για το μέλλον.

Η θέληση των δημοτών, φάνηκε όμως και στο δεύτερο γύρο με την μαζική ανταπόκριση των ψηφοφόρων, στην απόφαση Κουριδάκη-Καρυστινού να πάρουν θέση εναντίον Καλαφατέλη και υπερ Μαϊχόσογλου.

Αυτό που θέλουν οι δημότες είναι ένας καλύτερος Δήμος, με έμφαση στη καθημερινότητα, (καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός ασφάλεια κ.λπ.) την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, με χρηστή και ορθολογική οικονομική διαχείριση. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και ουδείς περισσεύει. Η συνεργασία μεταξύ παρατάξεων είναι ίσως η μόνη λύση για να γίνει το έργο που έχει ανάγκη η περιοχή, κόντρα στα συσσωρευμένα προβλήματα που την πνίγουν.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες παραγόντων της τοπικής ζωής, είναι αδιάφορες στους δημότες. Δημιουργική συνεργασία θέλουν και σωστή κριτική για να λυθούν προβλήματα.

Σε μεγάλο βαθμό λοιπόν, η 5ετής δημαρχία της κας Μαϊχόσογλου θα κριθεί από τη δυνατότητα της να δημιουργήσει συναινέσεις, να συνεργαστεί και να παράξει έργο, έλκωντας και νέα αξιόλογα πρόσωπα. Αν κρίνουμε από τις αναφορές στην πρόσφατη μετεκλογική δήλωση της, δείχνει να το έχει αντιληφθεί, αφού σημείωσε ότι :

"Το δύσκολο έργο είναι μπροστά και όλοι μαζί θα αποδείξουμε ότι στον αυτοδιοικητικό χώρο υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί και μπορούν να τα καταφέρουν. Στόχο έχω αυτό να το αισθανθούν όλοι από την πρώτη μέρα της θητείας μας. Είμαι σίγουρη ότι όταν συνεργαστούν τόσες υγιείς δυνάμεις θα ξεπεράσουμε προβλήματα και δυσκολίες που σήμερα παρουσιάζονται ως ανυπέρβλητες από διάφορες πλευρές. Θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα νέο, ανθρώπινο μοντέλο Διοίκησης χωρίς έπαρση και κυρίως εστιασμένο στο αποτέλεσμα".

Το απόγευμα της Δευτέρας δήλωση στο ίδιο μήκος κύματος έκανε και ο επικεφαλής τους Ευπολις Κωστής Κουριδάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

Θέλω και πρέπει να συγχαρώ την νέα Δήμαρχο Διονύσου κ. Κατερίνα Μαϊχόσογλου! Οι πολίτες του Διονύσου πιστεύω να ζήσουν καλύτερες μέρες με την συνεργασία όλων και κυρίως με την αλλαγή νοοτροπίας στη λειτουργία του Δήμου. Είναι η βασική προϋπόθεση μαζί με το πολιτικό ήθος για να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Οφείλουμε να πιστέψουμε ότι η συλλογική προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει στο να υλοποιηθούν κάποια από αυτά που λέμε και γράφουμε στα προεκλογικά προγράμματα, και που στα περισσότερα είναι περίπου τα ίδια.
Πρέπει να νιώσουμε την ευθύνη και το χρέος να είμαστε ειλικρινείς, να μην διχάζουμε τους πολίτες, να μην τους πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Πρέπει να σκεφτόμαστε τα λάθη του χθες, τις δυσκολίες του σήμερα και τα προβλέψιμα «απρόβλεπτα» του αύριο.

Νωρίτερα ο Νίκος Καρυστινός της παράταξης "Νέος Διόνυσος" είχε τονίσει μεταξύ άλλων "Το χθεσινό αποτέλεσμα στον Δήμο Διονύσου είναι καθαρό και δίνει στη νέα Δήμαρχο Κατερίνα Μαϊχόσογλου εντολή διοίκησης μακριά από πρακτικές που αποδοκιμάστηκαν"...

"Θα είμαστε αρωγοί από θεσμική θέση ευθύνης και προγραμματικής αντιπολίτευσης, νιώθοντας την ικανοποίηση ότι συμβάλαμε με το παράδειγμά μας στην αλλαγή νοοτροπίας.", αποτυπώνοντας έτσι και εκείνος ένα θετικό κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v