Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήμος Διονύσου: Κουριδάκης και Καρυστινός τάχθηκαν υπέρ Μαϊχόσογλου στον β' γύρο - Μόνος ο Καλαφατέλης

Στη «μονομαχία» της με τον Γιάννη Καλαφατέλη, η Κατερίνα Μαϊχόσογλου στηρίζεται πλέον και από τις δύο παρατάξεις που αθροιστικά έλαβαν περίπου 28% των ψήφων. Αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις των ηγεσιών τους, που τίθενται σαφώς υπέρ της αλλαγής δημάρχου, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.

Δήμος Διονύσου: Κουριδάκης και Καρυστινός τάχθηκαν υπέρ Μαϊχόσογλου στον β γύρο - Μόνος ο Καλαφατέλης
Από αριστερά Κωστής Κουριδάκης, Κατερίνα Μαϊχοσογλου και Νίκος Καρυστινός

Οι δύο σημαντικές παρατάξεις που δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, με επικεφαλής τους Κωστή Κουριδάκη και Νίκο Καρυστινό, παρατάξεις που απέσπασαν στον πρώτο γύρο ποσοστά 16,43% και 11,25% αντίστοιχα, ήτοι συνολικά περίπου 28%, εκδηλώθηκαν χθες ανοιχτά υπέρ της αλλαγής στη διοίκηση του δήμου, τασσόμενοι έτσι υπέρ της μοναδικής πλέον αντιπάλου του σημερινού δημάρχου, της Κατερίνας Μαϊχόσογλου, που είναι επικεφαλής της παράταξης «Ο Διόνυσος του Αύριο».

Σε σημερινή του δήλωση ο Κωστής Κουριδάκης, επικεφαλής της παράταξης «Εύπολις», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Διονύσου πρέπει να γυρίσει σελίδα, να πάει μπροστά, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη, ασφαλή και βιώσιμη πόλη, μέσα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε για το κοινό καλό.

Η πλειοψηφία των δημοτών έδωσε εντολή αλλαγής και τέλους της τωρινής αναποτελεσματικής και αδιέξοδης διοίκησης του δήμου.

Ο κόσμος της ΔΠ ΕΥΠΟΛΙΣ έχει και την κρίση και τη γνώση και την εμπειρία, ώστε να αξιολογήσει τι πρέπει να κάνει. Τον εμπιστευόμαστε, ακριβώς όπως μας εμπιστεύτηκε και αυτός. Την Κυριακή, όλες και όλοι στις κάλπες, να γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας!».

Περισσότερο έμμεση, αλλά και αυτή σαφής, είναι η ανακοίνωση του Νίκου Καρυστινού, επικεφαλής της παράταξης «Νέος Διόνυσος», στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει: «Όσοι πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα (σ.σ. της παράταξης Νέος Διόνυσος στην οποία είμαι επικεφαλής) και το στήριξαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, είμαι βέβαιος ότι εμπνέονται από αυτήν την επιτακτική ανάγκη αλλαγής. Αυτό είναι το κριτήριο που θα καθορίσει την ψήφο τους. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει δείξει με τα πεπραγμένα και τις πρακτικές της τη νοοτροπία που τη διέπει και τα όρια των δυνατοτήτων της και έχει απογοητεύσει. Το αν αυτοί που ευαγγελίζονται το νέο πληρούν τις προϋποθέσεις να το εγγυηθούν είναι επίσης ένα ερώτημα στο οποίο ο δημότης καλείται να απαντήσει με υπευθυνότητα και οδηγό την ελπίδα για το καλύτερο».

Δεδομένου ότι η παράταξη της κας Μαϊχόσογλου απέσπασε στις πρώτες εκλογές το 30% των ψήφων και η παράταξη «Δύναμη Ευθύνης» του νυν δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη το 35,7%, είναι προφανές ότι η κα Μαϊχόσογλου, κατόπιν αυτών των εξελίξεων, αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα.

Υπέρ της -μια και πλέον «μονομαχεί» με τον νυν δήμαρχο- είναι η «δεξαμενή» ενός πρόσθετου 28%, καθώς η στάση των αρχηγών των άλλων δύο παρατάξεων απηχεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, όχι μόνο εσωτερικές ζυμώσεις με τα στελέχη τους, που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και τα όσα αφουγκράστηκαν ερχόμενοι σε επαφή με τους ψηφοφόρους τους, για την ανάγκη αλλαγής στη διοίκηση του δήμου, με την ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Αντίθετα η παράταξη Καλαφατέλη εμφανίζεται σήμερα χωρίς καθόλου εφεδρείες. Η μόνη άλλη παράταξη που συμμετείχε στον πρώτο γύρο ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Η παράταξη αυτή, που έλαβε ποσοστό 6,55%, αφενός αντιπολιτεύτηκε ενεργά τη διοίκηση Καλαφατέλη και αφετέρου δεν υποστηρίζει ποτέ οποιονδήποτε «αστικό» συνδυασμό.

Με αυτούς τους συσχετισμούς, αναφέρουν παρατηρητές των τοπικών εξελίξεων και με βάση όσα έχουν συμβεί σε προηγούμενες αναμετρήσεις στον Διόνυσο, μόνος αντίπαλος της κας Μαϊχόσογλου είναι τυχόν αποσυσπείρωση και αποχή των ψηφοφόρων, κυρίως των δύο άλλων παρατάξεων, ακριβώς λόγω αυτού του πλεονεκτήματος. Διότι εκ των πραγμάτων η παράταξη Καλαφατέλη ήδη κάνει ό,τι μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους που την προτίμησαν στις πρώτες εκλογές. Και συνήθως τα καταφέρνει πολύ καλά σε αυτό.

Στη συγκεκριμένη εκλογή ωστόσο υπάρχει ένα πρόσθετο στοιχείο προβληματισμού και για τους δύο μονομάχους. Η αποχή ήταν υψηλή στον πρώτο γύρο (σχεδόν 40%), ενώ αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως, αυτή την Κυριακή δεν υπάρχει δεύτερος γύρος για την Περιφέρεια Αττικής, μετά την άνετη νίκη του Νίκου Χαρδαλιά.

Πάντως, εφόσον οι ψηφοφόροι των παρατάξεων Κουριδάκη και Καρυστινού προσέλθουν στις κάλπες, λαμβάνοντας το μήνυμα των παρατάξεών τους, η αλλαγή σελίδας στον δήμο είναι σχεδόν δεδομένη. Το δείχνουν πεντακάθαρα οι αριθμοί.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Κωστή Κουριδάκη

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Ο Δήμος και οι κάτοικοί του έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλες τις πιθανές και απίθανες προκλήσεις. Τις αντιμετωπίσαμε, μένοντας πάντοτε πιστοί στις αρχές μας!

Τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, αναδείχθηκαν όλες οι παθογένειες που προκύπτουν από τις πολιτικές της ανεπάρκειας, των αστοχιών και της αλαζονείας. Υπήρξαμε αυτόπτες ή αυτήκοοι μάρτυρες και ορισμένοι από εμάς… παθόντες.

Υπηρετώντας με αξιοπρέπεια τον ρόλο μας ως αντιπολίτευση, αλλά και κατά τον προεκλογικό μας αγώνα, αναδείξαμε τις αιτίες των προβλημάτων των 7 Κοινοτήτων μας και διατυπώσαμε με έμφαση, γνώση και επιχειρήματα τις δικές μας προτάσεις για την επίλυσή τους.

Η ΔΠ ΕΥΠΟΛΙΣ υποτάσσει το όποιο δικό της όφελος στο δημόσιο συμφέρον. Πρέπει όλοι να ομονοήσουν, ώστε να υπερνικηθούν οι προσωπικές και παραταξιακές διαμάχες.

Δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έναν καθαρό αγώνα.

Παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αλλαγή της νοοτροπίας στη λειτουργία του Δήμου. Είναι η βασική προϋπόθεση για να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο αύριο. Ο Δήμος Διονύσου πρέπει να γυρίσει σελίδα, να πάει μπροστά, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε μία σύγχρονη, ασφαλή και βιώσιμη πόλη μέσα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον το οποίο οφείλουμε να προστατεύσουμε για το κοινό καλό.

Η πλειοψηφία των δημοτών έδωσε εντολή αλλαγής και τέλους της τωρινής αναποτελεσματικής και αδιέξοδης διοίκησης του Δήμου.

Ο κόσμος της ΔΠ ΕΥΠΟΛΙΣ έχει και την κρίση και τη γνώση και την εμπειρία, ώστε να αξιολογήσει τι πρέπει να κάνει. Τον εμπιστευόμαστε, ακριβώς όπως μας εμπιστεύτηκε και αυτός.

Την Κυριακή, όλες και όλοι στις κάλπες, να γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας!

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Νίκου Καρυστινού

Η δική μας προσπάθεια στον Δήμο Διονύσου ήταν από την αρχή ταγμένη στο ΝΕΟ, σε επίπεδο νοοτροπίας και μοντέλου Διοίκησης. Μέρος του «παλαιού» είναι να προκαταλαμβάνει, πολλώ δε μάλλον να υπαγορεύει, και τη στάση των ανθρώπων που μας στήριξαν. Δεν θα το κάνουμε.

Όσοι πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα και το στήριξαν στον πρώτο γύρο των εκλογών, είμαι βέβαιος ότι εμπνέονται από αυτήν την επιτακτική ανάγκη αλλαγής. Αυτό είναι το κριτήριο που θα καθορίσει την ψήφο τους. Η παρούσα δημοτική αρχή έχει δείξει με τα πεπραγμένα και τις πρακτικές της τη νοοτροπία που τη διέπει και τα όρια των δυνατοτήτων της και έχει απογοητεύσει. Το αν αυτοί που ευαγγελίζονται το νέο πληρούν τις προϋποθέσεις να το εγγυηθούν είναι επίσης ένα ερώτημα στο οποίο ο δημότης καλείται να απαντήσει με υπευθυνότητα και οδηγό την ελπίδα για το καλύτερο.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος του δευτέρου γύρου, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα ασκήσουμε θεσμικό έλεγχο, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση από τη θέση ελάσσονος μειοψηφίας, όπως άλλωστε επέλεξα και εγώ ατομικά να κάνω στη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής θητείας, αρνούμενος να συμβιβαστώ με τη μικροπολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v