Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματική νύχτα στον Βόλο λόγω κακοκαιρίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη και συνεχή αιτήματα για απεγκλωβισμούς καθώς «έσπασε» ο Κραυσίδωνας που περνά μέσα από την πόλη. Σαρώνει Λάρισα και Φθιώτιδα η κακοκαιρία Elias. Ποιες περιοχές βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Δραματική νύχτα στον Βόλο λόγω κακοκαιρίας

Καταρρακτώδης βροχή ξεκίνησε το απόγευμα στον Βόλο, με αποτέλεσμα οι δρόμοι της πόλης να πλημμυρίσουν σε διάφορα σημεία. Συνεχείς είναι οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Αγριά και Αλυκές, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός Κραυσίδωνας, αλλά και στη Νέα Ιωνία.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης και στις Αλυκές και στην Αγριά, όπως προαναφέρθηκε. Μόνο στο Βόλο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 50 οχήματα με τη συμβολή επίσης της 2ης, της 7ης και της 8η ΕΜΑΚ, ενώ με βάρκες, ερπυστριοφόρα και hummer συνδράμει ο στρατός.

Με εντολή της ΕΛΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Πολλές περιοχές της πόλης βρίσκονται για ώρες χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.

«Η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Έκκληση. Κλειστείτε στα σπίτια σας, πηγαίνετε σε ψηλότερους ορόφους, προστατεύστε τη ζωή σας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος. Τα σχολεία στην πόλη δεν θα λειτουργήσουν αύριο και μεθαύριο. 

Με απόφαση της Αστυνομίας έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Από την κακοκαιρία Elias δοκιμάζονται επίσης Φωκίδα, Φθιώτιδα, Λάρισα και Καρδίτσα.

Μεγάλες πλημμύρες στη Λάρισα, κλειστοί δρόμοι

Μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται λόγω της κακοκαιρίας στον δρόμο από Χάλκη προς Πλατύκαμπο, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Σωτήριο, το οποίο έχει εκκενωθεί για ακόμη μια φορά και από τους περίπου 200 κατοίκους του, ύστερα από μήνυμα του 112.

Στον Δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες, έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

Από το απόγευμα της Τετάρτης υπάρχουν νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην πόλη. Χωρίς ρεύμα είναι το Νέο Περιβόλι, ο οικισμός Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας και η Δήμητρα του Δήμου Αγιάς.

Αρκετοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:

(α) στην Π.Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου από τον Κόμβο 304 ΠΕΒ μέχρι την πόλη του Βόλου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,

(β) στην Ε.Ο. Βόλου-Φαρσάλων από τη θέση «Κόκκινος» μέχρι τις Μικροθήβες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,

Την ίδια στιγμή, τα παρακάρλια χωριά αντιμετωπίζουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν εκ νέου. Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους στο Σωτήριο, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, όπως και στο Αρμένιο.

Την ίδια στιγμή, έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας-Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ. 8+000) έως τα Φάρσαλα.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Φαρσάλων-Βόλου, από τα Φάρσαλα έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, καθώς και στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

Φθιώτιδα: Στα όριά του ο Σπερχειός

Σε οριακό επίπεδο βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός, με τις αρχές, Δήμο Λαμιέων και Περιφέρεια Στερεάς, να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Ήδη το ποτάμι έχει ξεφύγει από τα αναχώματα, λίγο μετά το Κόμμα, σε σημείο όμως που δεν προκαλεί πλημμύρα στο χωριό. Οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ανακούφιση.

Εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας ειδοποίησαν τους κατοίκους του χωριού να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Αρκετές οικογένειες έχουν ήδη απομακρυνθεί και είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από τον Δήμο είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι από τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια στον Δομοκό με μήνυμα που έχει αποσταλεί ήδη από το 112 καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προς το Νέο Μοναστήρι.

Μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια

Το νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει με σφοδρότητα την πολύπαθη Εύβοια, με πλημμυρισμένα χωριά, κατολισθήσεις και χειμάρρους που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Στις Ροβιές κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στη Λίμνη. Κλειστός παραμένει ο δρόμος από τα Ψαχνά προς Προκόπι και Μαντούδι. Ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους. Από το πρωί σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη.

SOS σε 15 νομούς από το meteo

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης 27/09 κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του meteo.gr/EAA στη Βατερή Ευβοίας, όπου μέχρι τις 08:30 έχουν καταγραφεί 198 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο κατά τη διάρκειας της Τετάρτης 27/09 θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς:

  • Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.

Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης την Τετάρτη 27/09 αναβαθμίζεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Την Πέμπτη 28/09, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, απεικονίζεται η εκτιμώμενη αθροιστική βροχόπτωση (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Πέμπτης 28/09 (48ωρο). Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

 

 

Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ

Σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡT

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v