Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια

Μεγάλη καταστροφή, δύσκολη νύχτα. Εκκενώθηκαν Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, καμένες εκτάσεις σε μήκος χιλιομέτρων. Καταστράφηκαν σπίτια. Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια

Τεράστιες καταστροφές έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στον Κουβαρά Αττικής, που έχει εξαπλωθεί προς τα παράλια και κυρίως προς Λαγονήσι και Σαρωνίδα, λόγω των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών, του ισχυρού άνεμου και της υψηλής δασικής ευφλεκτότητας, ενώ σημειώνονται αναζωπυρώσεις κατά μήκος του πύρινου μετώπου.

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η περιοχή κάτω από το Πάνειον Όρο. Από εκεί, η φωτιά πέρασε στους οικισμούς Μελισσουργούς και Φέριζα, έκαψε σπίτια στη Σαρωνίδα και απειλεί έως και την Ανάβυσσο.

Μήνυμα του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, ώστε να εκκενώσουν προς Παλαιά Φώκαια.

Νωρίτερα, αντίστοιχο μήνυμα στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά, όπου συνολικά διαμένουν περισσότεροι από 17.000 μόνιμοι κάτοικοι.

Επιχειρούν 210 πυροσβέστες, δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών με 5 οχήματα, 68 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα και εθελοντές, ενώ όσο το επέτρεπε το φως της μέρας επιχειρούσαν από αέρος 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό, είπε σε έκτακτη ενημέρωση ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη».

Ωστόσο, σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι διακοπές στην υδροδότηση δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να σώσουν τα σπίτια τους και ότι τα εναέρια μέσα δεν επαρκούσαν.

Εκκενώθηκε και ο ιππικός όμιλος στην Ανάβυσσο, καθώς τα άλογα ήταν τρομοκρατημένα.

Στην προσαγωγή ενός υπόπτου για τη φωτιά στον Κουβαρά προχώρησαν οι αρχές, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του.

Από την έναρξή της, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε 2 ώρες και έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές. Γι' αυτό, για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν 5 μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό. Μάλιστα, όπως προσέθεσε, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Ακόμη, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια 2 ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η ελληνική αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 13:00. 

Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 με ριπές 8 μποφόρ που δημιουργούν στροβιλισμούς στο ανάγλυφο του όρους. 

Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, που είχε διακοπεί το απόγευμα, αποκαταστάθηκε, ωστόσο έχει διακοπεί στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου.

Αύριο Τρίτη οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ του δήμου Σαρωνικού θα παραμείνουν κλειστά λόγω της επιβαρυμένης με καπνό ατμόσφαιρας.

Εκκενώθηκαν οικισμοί στο Λουτράκι

Διευρύνεται το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου.

Η Αστυνομία προχώρησε κατά διαστήματα ακόμη και σε διακοπή της κυκλοφορίας τόσο στην παλαιά όσο και στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο Επιδαύρου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Εκκληση της Πυροσβεστικής προς τους οδηγούς να μη χρησιμοποιούν, αν δεν είναι απαραίτητο, την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να μην περάσει η φωτιά την Εθνική Οδό.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους: «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καλαμάκι Ίσθμια, Παράδεισος, εκκενώστε προς Κόρινθο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα έγινε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη και εκκενώθηκαν τρεις κατασκηνώσεις με περίπου 800 παιδιά να μεταφέρονται με ασφάλεια, στο κλειστό Γήπεδο Λουτρακίου. 

Εντολή εκκένωσης έλαβε και το γηροκομείο «Ελπίς», με τους τρόφιμους του κτιρίου να μεταφέρονται στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου.

Στη διακοπή της κυκλοφορίας και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς Κιάτο προχώρησαν οι αρχές εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Hellenic Train, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα διακόπηκε η κυκλοφορία του Προαστιακού προς Κιάτο, με εντολή της αστυνομίας, εξαιτίας πυρκαγιάς κοντά στον Σ.Σ. Αγίων Θεοδώρων.

«Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή Καλλιθέα και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης.

Όπως προσέθεσε, «στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπήρξαν ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας».

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Καλλιθέα Λουτρακίου. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στη φωτιά στο Λουτράκι επιχειρούν 135 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα, ενώ έως τη δύση του ηλίου συνέδραμαν από αέρος 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Εκτιμάται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 1.000 στρέμματα.

Στο Καλαμάκι υπάρχουν σκάφη stand by.

Δύσκολη η κατάσταση στα Δερβενοχώρια

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βοιωτία, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων, κοντά στα όρια με την Αττική.

Στην περιοχή επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, ενώ, όσο το επέτρεπε το φως της μέρας, από αέρος επιχειρούσαν 7 αεροσκάφη 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης τη φωτιάς στην Πάρνηθα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες. Το πύρινο μέτωπο, μεγαλύτερο από 10 χιλιόμετρα κοντά στα χωριά Πάνακτος και Πράσινο, καίει το παρθένο δάσος Παλαδώνη το οποίο αποτελεί το τελευταίο κομμάτι πρασίνου που είχε γλιτώσει από τις προηγούμενες φωτιές.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους προειδοποιώντας τους για δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς τη Θήβα, και στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Η δεύτερη φωτιά στη Βοιωτία, στο χωριό Καπαρέλι, οριοθετήθηκε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι.

Για το μέτωπο του Λουτρακίου, διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215, δύο ελικόπτερα Chinook, δύο προωθητές γαιών καθώς και μια ομάδα «Δευκαλίων» έντεκα ατόμων. Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας διατέθηκαν δύο αεροσκάφη CL-215 και δύο PZL.

Πυρομετεωρολογικές συνθήκες: Αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι

Σταδιακή εξασθένηση παρουσιάζουν οι άνεμοι στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, της Κορινθίας, και Βοιωτίας από το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η μέση ένταση των ανέμων στις 6 μ.μ. έφτανε τα 4-5 μποφόρ, με ριπές έως 50 km/h και τοπικά έως 60 km/h στον μετεωρολογικό σταθμό της Κερατέας.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v