Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απομακρύνθηκαν κι άλλοι Έλληνες από το Σουδάν

Με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους μετέβησαν στο Τζιμπουτί. Συνολικά 23 Ελληνες έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής. Στην Αίγυπτο δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη και προσωπικό.

Απομακρύνθηκαν κι άλλοι Έλληνες από το Σουδάν

Αφίχθησαν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας (24/4) επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, με το σύνολο των απεγκλωβισμένων να ανέρχεται σε 23

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας.

Υπενθυμίζεται ότι 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν νωρίτερα, και σύμφωνα με σχετική ενημέρωση είναι καλά στην υγεία τους.

Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί και από εκεί θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα, μέσω Αιγύπτου, όπου βρίσκονται ήδη δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη. Παράλληλα, «διά πυρός και σιδήρου» εξελίσσονται οι εκκενώσεις των ξένων υπηκόων.

Το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος», με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο. Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».

Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους, η επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων. Ειδικές δυνάμεις απομάκρυναν Αμερικανούς και Γάλλους διπλωμάτες με τις οικογένειές τους. Επίσης, έντεκα Σέρβοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το εμπόλεμο Σουδάν ενώ και οι γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών και πολιτών άλλων χωρών, τονίζοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως υπογράμμισε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η επιχείρηση που οργάνωσε ο Ιταλικός Στρατός για την εκκένωση των περίπου 140 Ιταλών που βρίσκονται ακόμη στο Σουδάν θα απομακρύνει από τη χώρα επίσης Ελβετούς πολίτες και μέλη της Αποστολικής Επισκοπής, καθώς και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά «περίπου 200 άτομα».

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v