Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέμπη: Ολοκληρώνονται οι έρευνες, αγωνία για τους αγνοούμενους

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 57 ενώ έχουν δηλωθεί 56 αγνοούμενοι. Συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών. Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν 6 τραυματίες. Αναζητούνται τα αίτια της έκρηξης στο τρένο. Νέα 24ωρη απεργία των σιδηροδρομικών.

Τέμπη: Ολοκληρώνονται οι έρευνες, αγωνία για τους αγνοούμενους

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διασωστικές έρευνες στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται επισήμως στους 57 ενώ έχουν δηλωθεί 56 αγνοούμενοι (σ.σ. τα δύο νούμερα δεν αθροίζονται). Στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 32 σοροί, ενώ υπάρχουν και επτά ορφανά DNA, δηλαδή δείγματα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Από τους τραυματίες, 48 παραμένουν στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 6 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η κατάσταση των τραυματιών οι οποίοι νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εκτός από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και η κατάστασή τους είναι κρίσιμη, οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας, τα χειρουργεία ολοκληρώθηκαν και οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν στο σύνολο των τραυματιών. «Όλα τα τραύματα που εντοπίσαμε ήταν από τη σύγκρουση των τρένων και η σοβαρότητα ποικίλλει. Το συμπέρασμα είναι ότι στο νοσοκομείο δεν είχαμε περιπτώσεις πολλών βαριών περιστατικών που να κινδυνεύει η ζωή τους, πράγμα που σημαίνει πως το βλέμμα είναι πλέον στους αρκετούς νεκρούς που χάθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος», σημείωσε ο κ. Μπαργιώτας. 

Εξιτήριο αναμένεται να πάρουν οι περισσότεροι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ήδη από χθες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μια γυναίκα που έφερε ελαφρά τραύματα, ενώ παραμένουν για νοσηλεία 13 ακόμα τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας ένας εγκαυματίας 21 ετών, ενώ προσήλθαν στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις 25 άτομα, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, από τα οποία παρέμειναν για νοσηλεία δύο άτομα, ένας 50χρονος και μια γυναίκα 53 χρονών με εκδορές. Σύμφωνα με τον Πέτρο Κετικίδη, μέλος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, τρία άτομα παραμένουν για νοσηλεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, δύο γυναίκες 19 και 52 ετών κι ένας 25χρονος άνδρας, και σήμερα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο. «Είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ευτυχώς με ελαφρά τραύματα από θραύσματα τζαμιών και εγκαύματα», εξήγησε.

Συγκινητική ήταν η προσέλευση στο ΑΧΕΠΑ φοιτητών και πολιτών που συμμετείχαν στην αιμοδοσία για να στηρίξουν τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας.

Αναζητούνται τα αίτια της έκρηξης

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο οι φιάλες υγραερίου που εντοπίστηκαν σε βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας στα Τέμπη να ευθύνονται για την έκρηξη στο τρένο εξετάζουν οι Αρχές, λαμβάνοντας υπόψη και το οπτικό υλικό αμέσως μετά τη σύγκρουση. Συγκεκριμένα εξετάζεται εάν οι δύο φιάλες που βρέθηκαν, χρησιμοποιούνταν στο εστιατόριο της επιβατικής αμαξοστοιχίας και αν υπήρχαν και άλλες.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος παρήγγειλε στον επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας τη διερεύνηση σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση, άμεση συγκέντρωση όλων των αποδείξεων και ταχύτατη ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης», προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν», τονίζει στο έγγραφο. Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου στην έγγραφη παραγγελία του προσδιορίζει ως προτεραιότητα την άμεση ανάγκη συλλογής, σε αυτό το στάδιο, όλων των αποδείξεων, που θα χρησιμεύσουν στην απόδοση ευθυνών και στον εντοπισμό των υπευθύνων.

Νέα 24ωρη απεργία των σιδηροδρομικών

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και σήμερα Παρασκευή 3 Μαρτίου τα τρένα καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) εξήγγειλε νέα 24ωρη απεργία. Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του Προαστιακού, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια σε ΗΣΑΠ και Μετρό.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών & Μέσων Σταθερής Τροχιάς, μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, συνεδρίασε σήμερα το πρωί εκτάκτως μαζί με τα Σωματεία-Μέλη της παρουσία και εργαζομένων. Λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που κατατέθηκαν, στο έκτακτο Προεδρείο που ακολούθησε, ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

Σήμερα, 03/3/2023, το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Σωματεία που το προσωπικό τους εργάζεται στην Hellenic Train) θα προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Η Ομοσπονδία, με βάση επιστολές της που έχουν σταλεί σε αρμόδιους φορείς (Υπουργεία, Διοικήσεις, Πολιτικά Κόμματα) όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συντάξει υπόμνημα με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Σιδηρόδρομο και θα ζητήσει ΑΜΕΣΗ συνάντηση με το Υπουργείο Μεταφορών και τα Πολιτικά Κόμματα (το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα).

Στις συναντήσεις θα κατατεθούν εκ νέου οι απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου και της κυκλοφορίας, ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους για να αποφευχθεί στο μέλλον οποιοδήποτε συμβάν.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των συζητήσεων, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις (χωρίς να αποκλείεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν κριθούν θετικά).

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω, θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερωθεί όλη η Ελληνική Κοινωνία, όλος ο Σιδηροδρομικός κόσμος για όλα αυτά που η Ομοσπονδία τόσα χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια, αλλά ποτέ δεν εισακούστηκε σοβαρά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, Πρώτο Θέμα, skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v