ΕΟΔΥ: Αύξηση εβδομαδιαίων κρουσμάτων γρίπης και Covid

Αρκετά μεγάλος ο αριθμός των νέων διασωληνωμένων και αυξημένος ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

ΕΟΔΥ: Αύξηση εβδομαδιαίων κρουσμάτων γρίπης και Covid

Αυξητική τάση παρουσίασε η γρίπη την τελευταία εβδομάδα μέτρησης, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα 20 - 26 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν ακόμη 82 απώλειες από Covid. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση, φτάνοντας συνολικά τις 95, την ίδια στιγμή που παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στις 20 Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε 36.161 θανάτους. Με την προσθήκη των 82 νέων απωλειών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 31.243.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΕΟΔΥ δεν δίνει πλέον στοιχεία για το σύνολο των θανάτων. Τελευταία φορά που είχε ενημερώσει σχετικά ήταν στο επιδημιολογικό δελτίο που αφορούσε την εβδομάδα 12 έως 18 Δεκεμβρίου (34.779 θάνατοι).

Στο επιδημιολογικό δελτίο που ανακοινώθηκε σήμερα, επισημαίνεται πως η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση φτάνοντας τις 1.063, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων έφτασαν τις 95, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 82 θάνατοι, με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

Κατά την εβδομάδα 20-26 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 920 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας, στις οποίες διενεργήθηκαν 33.929 έλεγχοι και βρέθηκαν 3.187 θετικά για SARS-CoV-2 δείγματα (9,4%).

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την ίδια εβδομάδα, το z-score για την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του 4, τιμή που αντιστοιχεί σε χαμηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα.

Να σημειωθεί εδώ ότι ανάλογα με τα επίπεδα του z-score, η αύξηση στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα θεωρείται μέτρια όταν είναι μεγαλύτερη από 4 και μικρότερη ή ίση με 7 τυπικές αποκλίσεις, υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 7 και μικρότερη ή ίση με 10 τυπικές αποκλίσεις, πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 10 και μικρότερη ή ίση με 15 τυπικές αποκλίσεις, και ασυνήθιστα πολύ υψηλή όταν είναι μεγαλύτερη από 15 τυπικές αποκλίσεις.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της Ο2, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο, παραμένει η BA.2.75 ή Κένταυρος (44%), ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν (17%) και τελευταία η υπο- παραλλαγή CH.1.1 ή Όρθρος που υποδιπλασιάστηκε (8% από 19% την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς).

Στοιχεία για τη γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη την εβδομάδα που πέρασε παρουσίασε αύξηση ενώ καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ και κανένας νέος θάνατος. Μικρή αύξηση υπήρξε στις επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, η οποία ήταν υψηλότερη στις ηλικίες 5 - 14 ετών.

Από τον Οκτώβριο έως και τις 20 Φεβρουαρίου, νοσηλεύτηκαν 64 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 290 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων 277 (95,5%) ήταν στελέχη τύπου Α και 13 (4,5%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v