Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυτικές πιέσεις στα ΗΑΕ να σταματήσουν κρίσιμες εξαγωγές προς Ρωσία

ΗΠΑ και ΕΕ εκτιμούν ότι το πλούσιο κράτος του Κόλπου έχει γίνει hub για επανεξαγωγές κρίσιμου υλικού που βοηθά τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας.

Δυτικές πιέσεις στα ΗΑΕ να σταματήσουν κρίσιμες εξαγωγές προς Ρωσία

Οι δυτικοί σύμμαχοι πιέζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να σταματήσουν τις εξαγωγές κρίσιμων αγαθών στη Ρωσία, καθώς επιδιώκουν να στερήσουν υλικό από τον στρατό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επισκέφτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες το πλούσιο κράτος του Κόλπου για να παρουσιάσουν το ευρύ φάσμα των εμπορικών περιορισμών τους και να πιέσουν τους αξιωματούχους των ΗΑΕ να σταματήσουν ύποπτες συναλλαγές, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονται στα ταξίδια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γίνονται κόμβος για την αποστολή ηλεκτρονικών ειδών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Μια ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις συζητήσεις, είναι η λεγόμενη «επανεξαγωγή», όπου τα αγαθά διοχετεύονται μέσω των ΗΑΕ για να παρακάμψουν τους περιορισμούς.

Ο Τζέιμς Ο' Μπράιεν, επικεφαλής του γραφείου συντονισμού των κυρώσεων των ΗΠΑ, ενώθηκε με τον απεσταλμένο της ΕΕ για τις κυρώσεις Ντέιβιντ Ο' Σάλιβαν και τον Ντέιβιντ Ριντ, διευθυντή της διεύθυνσης κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια επίσκεψη στα ΗΑΕ τον περασμένο μήνα, για να ασκήσουν πίεση για την υπόθεσή τους.

«Το κύριο αίτημά μας [προς τα ΗΑΕ] είναι να σταματήσουν τις επανεξαγωγές και να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι επανεξαγωγές είναι προβληματικές», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v