Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Δικαιοσύνη ο σταθμάρχης, αγώνας για τους αγνοούμενους

Αγωνία για τους αγνοούμενους και τους τραυματίες. Ο μοιραίος διάλογος. Δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο της Hellenic Train λόγω 24ωρης απεργίας.

Στη Δικαιοσύνη ο σταθμάρχης, αγώνας για τους αγνοούμενους

Συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο της σύγκρουσης των δυο τρένων, ενώ 19 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Πυροσβεστική (το Mega κάνει λόγο για 15 αγνοούμενους). Ο αριθμός των νεκρών του τραγικού δυστυχήματος ανέρχεται σε 43, όπως δήλωσε χθες η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεοντάρη (η Πυροσβεστική στην τελευταία της ενημέρωση χθες έκανε λόγο για 42 επιβεβαιωμένους νεκρούς), ενώ οι τραυματίες είναι 72. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο, του σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο. Με το πρώτο φως της μέρας, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν εκ νέου, καθώς και τα γερανοφόρα οχήματα, τα οποία έχουν σταματήσει να δουλεύουν για λόγους ασφαλείας.

Απεργούν οι σιδηροδρομικοί

Εν τω μεταξύ, κανένα δρομολόγιο της Hellenic Train δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 2 Μαρτίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς ως και οι διοικήσεις του συνόλου των πρωτοβαθμίων σωματείων που λειτουργούν στον ελληνικό σιδηρόδρομο, σε έκτακτη συνεδρίασή τους που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφάσισαν ομόφωνα την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη, του συνόλου του προσωπικού που απασχολείται σε όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες.

«Η απαξίωση που διαχρονικά επέδειξαν οι Κυβερνήσεις στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα των Τεμπών. Δυστυχώς τα πάγια αιτήματά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, αλλά κυρίως εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας, πετιούνται μόνιμα στον κάλαθο των αχρήστων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΣ.

«Σήμερα η Σιδηροδρομική οικογένεια είναι φτωχότερη. Σήμερα η Ελλάδα είναι φτωχότερη. Η επόμενη μέρα είναι ημέρα περισυλλογής και θρήνου για τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας» καταλήγει η ΠΟΣ στην ανακοίνωσή της.

Ο μοιραίος διάλογος πριν το τραγικό δυστύχημα

Ηχητικό ντοκουμέντο από τον μοιραίο διάλογο μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού, λίγο πριν τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες έφερε χθες στο φως το Πρώτο Θέμα.

Το ηχητικό ντοκουμέντο:

Τι είπε ο σταθμάρχης

«Έκανα λάθος κι έστειλα το επιβατικό τρένο στην ίδια γραμμή με το εμπορικό που ερχόταν από Κατερίνη», δήλωσε κατά πληροφορίες από αστυνομικές πηγές ο σταθμάρχης που έχει συλληφθεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, θα προσαχθεί στον ανακριτή. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει και για τις οποίες θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια. Επίσης, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Mε εντολή του εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης. Με εντολή επίσης του κ. Δασκαλόπουλου, εισαγγελέας παρίσταται στον τόπο της τραγωδίας ενόψει της σύνταξης αυτοψίας από την Τροχαία της Λάρισας για τα ευρήματα του τραγικού συμβάντος, αυτοψία που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την συνολική αξιολόγηση του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι πάτησε κανονικά το κουμπί, γιατί το σύστημα διαχωρισμού των τρένων είναι αυτοματοποιημένο, αλλά το σύστημα δεν λειτούργησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του δήλωσε: «Πάτησα κανονικά το κουμπί, καθώς το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο για να αλλάξει η γραμμή. Έτσι, κάθε τρένο θα έμπαινε σε διαφορετική τροχιά, όμως το σύστημα δεν λειτούργησε».

Οι έρευνες

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στον εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο. Την έρευνα για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχει αναλάβει το Τμήμα της Τροχαίας της Λάρισας. 

«Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία στα Τέμπη και η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εισαγγελέας Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος και ανέλαβε την υπόθεση για τη διερεύνηση του δυστυχήματος της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη. Όπως ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος, πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

Ο ίδιος σημείωσε πως η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι κακουργηματικής φύσεως. Ειδικότερα διερευνάται εάν έχει τελεστεί το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών από την οποία προήλθε θάνατος καθώς και το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Συλλυπητήρια από τις ΗΠΑ

Τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε σήμερα (Τετάρτη) με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία στην περιοχή των Τεμπών, όπου η σύγκρουση των τρένων στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους και οδήγησε στον τραυματισμό άλλων 85. Ο υπουργός τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, ο οποίος μιλώντας λίγο αργότερα από το βήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη χώρα μας. «Καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στον ελληνικό λαό για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη σύγκρουση των τρένων που σημειώθηκε τη νύχτα στην πόλη των Τεμπών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αναφορές για 36 νεκρούς και 85 τραυματίες, καθιστώντας αυτή την πιο θανατηφόρα σύγκρουση τρένων στην ιστορία της Ελλάδας. Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους όσων χάθηκαν και τις καλύτερες ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο υπουργός Μπλίνκεν νωρίτερα σήμερα στον Έλληνα ομόλογό του όταν μίλησαν τηλεφωνικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της φίλης μας Ελλάδας και επαινούμε την απίστευτη αφοσίωση των διασωστών που εργάζονται ακούραστα για να σώσουν ζωές και να φροντίσουν τους τραυματίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, Πρώτο Θέμα, Megatv

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v