Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατ' οίκον περιορισμός για τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο

Ο εισαγγελέας ήθελε προσωρινή κράτηση και ο ανακριτής να μείνει ελεύθερος με όρους. Εντέλει θα αφεθεί ελεύθερος, εκτιμά ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας.

Κατ οίκον περιορισμός για τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο

Ολοκληρώθηκε η απολογία του αστυνομικού που κατηγορείται για τον πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου έφηβου στη Θεσσαλονίκη, με Ρομά να πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από στο Δικαστικό Μέγαρο της συμπρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπήρξε διαφωνία ανακριτή - εισαγγελέα. Τελικά ο αστυνομικός θα αφεθεί ελεύθερος και θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας ήθελε προσωρινή κράτηση και ο ανακριτής, ελεύθερος με όρους.

Έξω από τα δικαστήρια έχουν συγκεντρωθεί Ρομά από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν την προφυλάκιση του αστυνομικού και απαιτούν δικαιοσύνη, ενώ καίνε χαρτονομίσματα. Κάποιοι από αυτούς κρατούν φωτογραφίες του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος συνεχίζει να δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στην εντατική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Γύρω από τα δικαστήρια υπάρχει απαγόρευση στάθμευσης, ενώ έντονη είναι η αστυνομική παρουσία, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κλειστή για τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα η οδός 26ης Οκτωβρίου, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

Ο 34χρονος αστυνομικός έφθασε υπό άκρα μυστικότητα. Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού, καθώς δεν δικαιολογείται πυροβολισμός από κινούμενο δίκυκλο, και κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα που προκύπτουν για τις ακριβείς συνθήκες που συνέβησαν τα γεγονότα, αλλά και για τις ενέργειες τόσο του ιδίου όσο και της ομάδας ΔΙΑΣ σε σχέση με την καταδίωξη του ανήλικου, επειδή έφυγε από το πρατήριο βενζίνης χωρίς να πληρώσει την οφειλή των 20 ευρώ.

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος της υπεράσπισης του αστυνομικού, δήλωσε ότι ο πελάτης του πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας. «Περιμένουμε να μείνει ελεύθερος. Δεν μπορώ να φανταστώ σε καμία περίπτωση ότι είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη, μελετώντας αυτή τη δικογραφία, να μην αφήσει ελεύθερο τον άνθρωπο αυτόν και να υποκύψει σε αυτούς τους εκβιασμούς κάποιων, τους οποίους εγώ γνωρίζω χρόνια από τα δικαστήρια», είπε και πρόσθεσε πως δεν έχει να ζητήσει συγγνώμη για κάτι, γιατί δεν έκανε κάτι από πρόθεση.

Κούγιας: Θα αφεθεί ελεύθερος

«Μετά από 4ωρη ανακριτική διαδικασία, ο εντολέας μας Ι.Κ. αφέθηκε ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω διαφωνίας, όσον αφορά την προσωρινή του κράτηση, μεταξύ του κ. Αντιεισαγγελέως υπηρεσίας και του κ. Τακτικού Ανακριτού που διεξάγει την ανάκριση», επιβεβαιώνει το δικηγορικό γραφείο Κούγια.
«Ο 1ος Τακτικός Ανακριτής Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε ότι ο εντολέας μας πρέπει να μείνει ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, διαφωνώντας με τη γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέως υπηρεσίας, ο οποίος είχε τη γνώμη ότι θα έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο εντολέας μας έμεινε προσωρινά ελεύθερος και μέσα σε προθεσμία λίγων ημερών, καλείται τη διαφωνία μεταξύ του κ. Τακτικού Ανακριτού και του κ. Αντιεισαγγελέως να επιλύσει οριστικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής του γραφείου μας κ. Αλέξης Κούγιας, ο οποίος παρέστη κατά την απολογία του κυρίου κατηγορουμένου, είναι κατηγορηματικός ότι η διαφωνία θα επιλυθεί υπέρ της απόψεως του κ. Ανακριτού, διότι δεν συντρέχει καμία από τις ουσιαστικές και δικονομικές προϋποθέσεις της προσωρινής κρατήσεως, αφού ο κατηγορούμενος ούτε ύποπτος φυγής είναι, ούτε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο έχει, ούτε εγκληματικές πράξεις έχει διαπράξει στο παρελθόν, ούτε έχει καμία δυνατότητα να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως και από τη στιγμή που ήδη το θύμα είναι κατηγορούμενο για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο απαρτίζεται αποκλειστικώς από Τακτικούς Δικαστές, οι οποίοι πρέπει να αιτιολογήσουν νομικά την απόφασή τους, ενώ σε εκείνο το στάδιο ο Εισαγγελέας μόνο προτείνει και η γνώμη του δεν δεσμεύει την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα αποφασίσει υπέρ της οριστικής απελευθερώσεως του κυρίου κατηγορουμένου».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v