Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρουσιάστηκε «το Αλφαβητάρι της Οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών»

Το νέο βιβλίο του Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Νικόλαου Δ. Φίλιππα παρουσιάστηκε στον Ιανό ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης

Παρουσιάστηκε «το Αλφαβητάρι της Οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών»

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και ζεστό κλίμα, και ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης, παρουσιάστηκε στον Ιανό της Αθήνας το νέο βιβλίο του Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Νικόλαου Δ. Φίλιππα, με τίτλο «Το Αλφαβητάρι της Οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών», το οποίο αποτελεί έκδοση του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για το βιβλίο μίλησαν οι κ.κ. Άγγελος Κότιος, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γεώργιος Πάνος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Διοίκησης Adam Smith του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Δάφνη Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Σύμβουλος της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, και Πάνος Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Άγγελος Κότιος, τόνισε την σημασία της διδασκαλίας του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ανέδειξε την αναγκαιότητα της εισαγωγής και διδασκαλίας του σχετικού μαθήματος όχι μόνο στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο οποίο διδάσκεται ήδη, αλλά και σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πρόσθεσε ότι οι αρχές της οικονομίας θα πρέπει να διδάσκονται τόσο στην δευτεροβάθμια όσο και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αφού, όπως σημείωσε, οι νέοι που εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς δεν γνωρίζουν στοιχειώδεις οικονομικές έννοιες όπως ο πληθωρισμός και το Α.Ε.Π.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κυρία Βασιλική Λαζαράκου, χαιρέτισε την έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, εξήρε τις δράσεις του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και εκδήλωσε το ενδιαφέρον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανάληψη δράσεων με σκοπό την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Η Διευθύντρια Σύμβουλος της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος, κυρία Δάφνη Παπαδόπουλου, εστίασε στην άψογη συνεργασία που είχε η ομάδα της Τράπεζας της Ελλάδος με τον συγγραφέα και σημείωσε ότι το βιβλίο διατίθεται ήδη στα περισσότερα μεγάλα αλλά και μικρότερα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ προσφέρεται σε ειδικά μειωμένη και ιδιαίτερα προσιτή τιμή, τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διατεθούν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Να σημειωθεί πως το βιβλίο έχει αναρτηθεί παράλληλα και στην επίσημη ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος από όπου κάθε γονέας, παιδί αλλά και δάσκαλος μπορεί να το «κατεβάσει» δωρεάν σε ψηφιακή μορφή, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, κύριος Πάνος Παπάζογλου, τόνισε αρχικά την σημαντικότητα και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην κοινωνία η έκδοση αυτού του βιβλίου. Στην συνέχεια, συνεχάρη τον συγγραφέα για την συνέχιση των προσπαθειών του με σκοπό την χρηματοοικονομική εκπαίδευση και ενδυνάμωση της νέας γενιάς, καθώς επίσης και την αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία ταυτίστηκε με τον σκοπό αυτό και ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου. Καταλήγοντας, επεσήμανε πως και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τις δράσεις χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης της νέας γενιάς, οι οποίες, όπως είναι φυσικό, αφορούν και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων μαζί με τις οικογένειές τους.

Ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Διοίκησης Adam Smith του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Γεώργιος Πάνος, εξήρε την πρωτοτυπία του λεξικού, αναδεικνύοντας την σημαντικότητα της συμπερίληψης σε αυτό κάποιων επιλεγμένων όρων σύμφωνα με την σύγχρονη οικονομική και τεχνολογική πραγματικότητα, και τονίζοντας καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας του ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν μόλις 2-3 σχετικά βιβλία με πολύ λιγότερους όρους και σημαντικά διαφορετική προσέγγιση.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαος Δ. Φίλιππας, αναφέρθηκε στην διαδικασία συγγραφής του βιβλίου και στην άριστη συλλογική προσπάθεια για την διαμόρφωση και την έκδοσή του μαζί με την ομάδα της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ έδωσε έμφαση στο εύρος και στην διαθεματική προσέγγιση των αναφερόμενων στο βιβλίο όρων∙ από οικονομικούς, χρηματοοικονομικούς, νομισματικούς έως και ορισμένους τεχνολογικούς όρους, σε ένα λεξικό το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 120 λήμματα, κατάλληλα προσαρμοσμένα για παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.

Να σημειωθεί πως η ανάπτυξη αυτών των βασικών όρων, που είναι απαραίτητοι για τα παιδιά τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν πολύπλοκο κόσμο, συνοδεύεται από 9 μικρές ιστορίες που συμβάλλουν στην διασύνδεση και στην καλύτερη κατανόηση τους.

Η νέα γενιά πρέπει να εφοδιαστεί με το κατάλληλο πρωτότυπο υλικό, με σκοπό να αποκτήσει τις χρηματοοικονομικές γνώσεις και να αναπτύξει τις χρηματοοικονομικές δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχή πλοήγησή της στο σύγχρονο πολύπλοκο χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Το βιβλίο αυτό αποτελεί λοιπόν ένα τέτοιο πρωτότυπο πόνημα, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα για τους μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μετά την έκδοση και την διάθεση του βιβλίου σε όλη την Ελλάδα, κύριο μέλημα του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού είναι τώρα η διάδοση του βιβλίου μεταξύ των δασκάλων και των γονέων των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με σκοπό να το υιοθετήσουν και να το αξιοποιήσουν κατάλληλα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις σχολικές αίθουσες, καθώς επίσης και στα πλαίσια των οικογενειακών συζητήσεων σχετικά με τα οικονομικά στο σπίτι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v