Συναγερμός για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που ξεφεύγει από το τείχος ανοσίας

Τι αναφέρουν σε σημερινή τους έκθεση οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων. Πότε θα αφορά το 80% των κρουσμάτων.

Συναγερμός για νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που ξεφεύγει από το τείχος ανοσίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για μία νέα υπο-παραλλαγή της Όμικρον 5 του κορωνοϊού, κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή έκθεση, σημειώνεται πως η παραλλαγή BQ.1 και η εκδοχή της BQ.1.1 έχει εντοπιστεί σε ποσοστά έως 19% την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου. Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Γαλλία (19%), το Βέλγιο (9%), η Ιρλανδία (7%), η Ολλανδία (6%) και η Ιταλία (5%). Στις ΗΠΑ, αφορά το 11% των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, η ποσοστά θα έχουν αυξημένο επιδημιολογικό αντίκτυπο όταν φτάσουν κοντά στο 50%, κάτι που αναμένεται να συμβεί το επόμενο διάστημα. Εκτιμάται πως, μέχρι τις αρχές του 2023, πάνω από το 80% των κρουσμάτων θα οφείλονται στη συγκεκριμένη υπο-παραλλαγή.

Όπως αναφέρουν, η BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, έχει χαρακτηριστεί ως Παραλλαγή Ενδιαφέροντος (VOI) στις 20 Οκτωβρίου 2022.

Με βάση εκτιμήσεις μοντελοποίησης, αναμένεται ότι από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, περισσότερο από το 50% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη θα οφείλονται σε αυτή.

Η αυξημένη διασπορά της αποδίδεται σε διαφυγή τους από το ανοσοποιητικό. Εκτιμάται πως η παραλλαγή και οι εκδοχές της θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων CoViD στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Το πόσο θα διασπαρεί εξαρτάται από παράγοντες, όπως η ανοσολογική προστασία της λοίμωξης από τον εμβολιασμό και τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία (που είναι περιορισμένα), δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η BQ.1 σχετίζεται με σοβαρότερη λοίμωξη από τις κυκλοφορούσες παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

Οι ειδικοί του ECDC καλούν τις υγειονομικές Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να εντείνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού. Να παρακολουθούν, επίσης, τα ποσοστά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και τους δείκτες, όπως οι νοσηλείες, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι.

Η αύξηση του εμβολιασμού παραμένει προτεραιότητα για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Επισημαίνεται η ανάγκη χορήγησης μίας πρόσθετης αναμνηστικής δόσης, με προτεραιότητα όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, όπως ηλικιωμένοι (άνω των 60 ετών), ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα και έγκυες. Καλούνται, επίσης, να λάβουν την επιπλέον αναμνηστική δόση οι εργαζόμενοι στην Υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v