Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι σοροί μεταναστών ανασύρθηκαν στα Κύθηρα

Εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι σε Κύθηρα και Λέσβο, μετά τα δύο ναυάγια. Κέρδος ενός εκατομμυρίου αποκομίζουν οι διακινητές για το «δύσκολο» και επικίνδυνο δρομολόγιο προς τις ιταλικές ακτές.

Έξι σοροί μεταναστών ανασύρθηκαν στα Κύθηρα

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης 6 αγνοουμένων από το ναυάγιο στα Κύθηρα. Οι σοροί εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών και δύτες του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι.

Πρόκειται για τους άτυχους μετανάστες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο σκάφος το οποίο τα ξημερώματα της Πέμπτης 06/10 χτύπησε στα βράχια, ημιβυθίστηκε και στη συνέχεια καταστράφηκε ολοσχερώς.

Είχαν ήδη διασωθεί από δυνάμεις του λιμενικού σώματος με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ, της αστυνομίας και εθελοντών 80 άτομα: 18 ανήλικοι, 7 γυναίκες και 55 άνδρες.

Στο σημείο βρίσκονται συνεχώς από την ημέρα του συμβάντος δυνάμεις του λιμενικού σώματος με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού και κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων ήταν αδύνατη, καθώς έπνεαν άνεμοι έως 10 μποφόρ.

Όπως έγινε γνωστό, κατά δήλωση των μεταναστών στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 άτομα, ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται ακόμα 9 άτομα.

Από το πρωί βρίσκονται στο νησί συγγενείς αγνοουμένων που έχουν φτάσει από διάφορα σημεία της Ευρώπης και ενημερώνονται με ειδική σύνδεση από το Λιμενικό.

Ήδη έχει συλληφθεί άντρας από τη Συρία, ο οποίος τη Δευτέρα οδηγείται στον εισαγγελέα Πειραιά. Εκτιμάται ότι ο δεύτερος διακινητής συγκαταλέγεται στους αγνοούμενους.

Κέρδος ενός εκατομμυρίου αποδίδεται στους διακινητές για το δρομολόγιο προς τις ιταλικές ακτές, που θεωρείται ως το πλέον επικίνδυνο. Διαρκεί έξι ημέρες με επικίνδυνη εναλλαγή καιρικών συνθηκών.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στο ναυάγιο της Λέσβου οι διασωθέντες δεν ξέρουν πόσα άτομα επέβαιναν, ενώ εξιστορούν ότι οι διακινητές τους οδήγησαν μέχρι τη μέση της διαδρομής και ύστερα τους εγκατέλειψαν.

Από νωρίς το πρωί ειδική μονάδα υποβρύχιων αποστολών του Λιμεναρχείου διεξάγει έρευνες με την ελπίδα να εντοπιστούν επιζώντες και αγνοούμενοι. Έρευνες διεξάγονται και στα ορεινά του νησιού, για το ενδεχόμενο να έχουν κατευθυνθεί εκεί διασωθέντες του ναυαγίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v