«Υπάρχει έλλειψη συνέπειας στην επισήμανση και την τιμωρία της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και δεδομένου ότι δεν υπάρχει ενιαία διαδικασία για την επισήμανσή της, αυτή η διαδικασία οδηγεί σε παραπληροφόρηση», δήλωσε ο Anthony Silberfeld, Διευθυντής Διατλαντικών Σχέσεων του Ιδρύματος Bertelsmann, μιλώντας στο πάνελ «Building Blocks of Democracy – Η εξουσία του λαού, στελέχη, ενημέρωση, ψηφοφορία, κόμματα» του 10ου Athens Democracy Forum. «Έχουμε συνηθίσει να μας λένε τι κάναμε λάθος, πρέπει να ελέγξουμε πώς οι αυταρχικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν δημοκρατικές πλατφόρμες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο πώς θα δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον πληροφόρησης», πρόσθεσε.
«Η παραπληροφόρηση συχνά διοχετεύεται μέσω των δικτύων πληροφόρησης», δήλωσε η Kim Conniff Taber, Διευθύντρια Σύνταξης, Democracy & Culture Foundation. Τόνισε επίσης ότι αυτή η διαδικασία οδηγεί τους πολίτες να είναι γενικώς δύσπιστοι σε ότι αφορά στην πληροφόρηση. Ανέφερε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι μέρος της νομοθετικής διαδικασίας και ότι οι η σήμανση πληροφοριών θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ως προς τη διαδικασία διασφάλισης μιας ανθεκτικής και σταθερής δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρότεινε να είναι οι πολίτες εκείνοι που θα ορίζουν και θα επισημαίνουν τις πληροφορίες σε όλο το οικοσύστημα πληροφοριών.
«Η συμμετοχή δεν είναι απλά επικοινωνία», δήλωσε ο Marcel Schepp, του Ιδρύματος Konrad Adenauer, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη στη Γερμανία και η οποία δείχνει ότι τα πολιτικά κόμματα θα έπρεπε είναι πιο ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Όσο πιο κεντρικά λαμβάνει τις αποφάσεις ένα κόμμα, τόσο πιο ισορροπημένο είναι και οι πολίτες τείνουν να περιμένουν από αυτό περισσότερα από αυτά που συνήθως υποθέτουμε», πρόσθεσε. Η κοινωνία πρέπει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, υποστήριξε, με βάση το πόρισμα της έρευνας. «Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ κοινωνίας και της σταθερότητας και το ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή είναι εάν τα πολιτικά κόμματα ανταποκρίνονται σε αυτή τους την αποστολή», πρόσθεσε.
Προσπαθώντας να διαμορφώσουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει μια δημοκρατία, όλοι οι ομιλητές μίλησαν για το πρόβλημα της παραπληροφόρησης.
«Η δημοκρατία δεν υπερισχύει σε όλο τον κόσμο και αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξωγενείς», είπε ο καθηγητής, Γιώργος Παγουλάτος. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν την ικανότητα να διαβουλεύονται αλλά κυρίως να είναι αποτελεσματικές. Η πολιτική σταθερότητα βρίσκεται στα ισχυρά πολιτικά κόμματα», είπε και πρόσθεσε ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενισχυθούν. «Η αλήθεια δεν έχει επικρατήσει» όπως είπε και «οι αλγόριθμοι θα πρέπει να είναι ανοικτοί στο κοινό και να υπόκεινται σε ρυθμιστικό έλεγχο». Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των κοινωνιών που κυβερνούν και των κοινοτήτων που συμμετέχουν. Παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών σε όλον τον κόσμο, και σε όλες τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, όπως αναφέρθηκε, το πρόβλημα έχει να κάνει με τη διασύνδεση κυβέρνησης, κομμάτων, νομοθετών και τεχνολογίας.
«Σε εννοιολογικό επίπεδο δεν μπορείς να έχεις υποχρεωτικές συνελεύσεις πολιτών» είπε ο Δρ. Νικηφόρος Διαμαντούρος. Εξήγησε περαιτέρω ότι εάν αφαιρέσει κάποιος το δικαίωμα της προαιρετικής εκπροσώπησης καθιστώντας την υποχρεωτική, ουσιαστικά υποβαθμίζει την έννοια της δημοκρατίας. «Η δυσπιστία στην τεχνολογία πρέπει να συνδυαστεί με την εκπαίδευση, στην προσπάθεια κατανόησης της δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Το θέμα της μη συμμετοχής πολιτών σε ψηφοφορίες, απασχολεί πολύ το Ισραήλ, ανέφερε ο Amir Kochari, δήμαρχος του Hod Hasharon, μέλος IDEA. «Η δυσπιστία προς τις κεντρικές κυβερνήσεις έκανε τους ανθρώπους να αποφεύγουν να ψηφίζουν, κάτι που στην πραγματικότητα οδήγησε στην ενίσχυση των τοπικών πολιτικών δυνάμεων», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin