Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη διαρκείας με τις φωτιές σε Ηλεία, Έβρο, Λέσβο

Δύσκολη η κατάσταση στην Ηλεία, εντολή εκκένωσης στην περιοχή Γρύλλος και σε κατασκήνωση στη Φρίξα. Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο. Φουντώνουν εστίες φωτιές οι άνεμοι στη νότια Λέσβο. Το τελευταίο 3μερο 141 πυρκαγιές.

Μάχη διαρκείας με τις φωτιές σε Ηλεία, Έβρο, Λέσβο

Ασταμάτητα αγωνίζονται πυροσβέστες και εθελοντές, με αυταπάρνηση, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Σοβαρές αναζωπυρώσεις προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής στο δάσος της Δαδιάς,

Η πιο δύσκολη μάχη δίνεται στην Ηλεία, όπου νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης στην περιοχή Γρύλλος και σε κατασκήνωση στη Φρίξα. Για ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε δηλώσεις του νωρίτερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», στα Κρέστενα,.

Μάλιστα, όπως τόνισε, «έχει ήδη πραγματοποιηθεί η σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό»

Νέα μέτωπα ξέσπασαν στη Χαλκιδική, στην περιοχή Καρβουνάς, στο Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας, αλλά και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα. Επίσης τέσσερες διαφορετικές πύρινες εστίες μέσα σε λίγη ώρα εμφανίστηκαν στη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα σε Κύμη, Οριό, Άγιο Λουκά και στο Αλιβέρι, την οποία αναφέραμε νωρίτερα., με την πυροσβεστική να ανταποκρίνεται άμεσα σε όλα τα μέτωπα

Το τελευταίο τριήμερο 141 πυρκαγιές.

Το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν 141 πυρκαγιές στη χώρα, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία. Οι σημαντικότερες ήταν στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας (Κορώνη), στη Φαιστό Ηρακλείου, στο χωριό Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στα Άνω Λιόσια Αττικής, στο Σοφικό Κορινθίας, στην Τσακατουρα Γρεβενών και στη Βρυσούλα Πρέβεζας.

Το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυροσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

Από αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής πυρκαγιές: Στη Δαδιά Έβρου, η πυρκαγιά που ξεκίνησε στο Σταυρό Λέσβου, και η πυρκαγιά της Κρέστενας στην Ηλεία, σύμφωνα μα τις ίδιες πηγές.

Δυσκολεύει ο άνεμος τις επιχειρήσεις στη Δαδιά

Ολος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. η κατάσταση είναι δύσκολη νοτιοδυτικά κυρίως. Εκεί πλέον επικεντρώνεται. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί.

Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Τα μέτωπα στην Ηλεία

Το πύρινο μέτωπο έχει «ανοίξει» αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς να απειλείται όμως κάποια κατοικημένη περιοχή στην Ηλεία. Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα.

Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Διονύσης Μπαλιούκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι αναμένονται με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα, ενώ αισιοδοξία επικρατεί λόγο της άπνοιας. «Μέσα στη νύχτα κάναμε δουλειά. Την περιορίσαμε σημαντικά τη φωτιά», πρόσθεσε.

Για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μακρίσια Ηλείας έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Στυλιανίδης: Προσπάθειες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς στη Δαδιά

Νεότερη ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος παραμένει στην περιοχή μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε: «Ήταν μία ακόμη δύσκολη βραδιά, εδώ στη Δαδιά με αναζωπυρώσεις. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία.

Σήμερα το πρωί τώρα είχαμε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής. Πήραμε αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο και εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου.

Είναι μια δύσκολη μάχη, είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, στον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Δήμαρχο, τους εθελοντές και τους Πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι Πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις».

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής στο δάσος της Δαδιάς, όπου οι φλόγες κινήθηκαν απειλητικά προς το χωριό. Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα εκκένωσης στο κινητό τους, που τους καλούσε να κινηθούν προς το Σουφλί, ενώ μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σημειώθηκε χθες.

Στον Έβρο, το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου, ενώ το δεύτερο είναι νότια, προς το φράγμα της Λύρας, λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης.

Κλειστή είναι σε ορισμένα σημεία η εθνική οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη θα παραμείνει και σήμερα στην περιοχή.

Στη Δαδιά θα μεταβεί σήμερα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί τη μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους. Οι ταΐστρες ων πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Λέσβο

Δύσκολη ήταν η μάχη που έδωσαν χθες βράδυ οι πυροσβέστες και στα  βορειοανατολικά της Λέσβου προς τον Σταυρό.

Πάντως το χωριό δεν κινδυνεύει καθώς έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές  ζώνες, ενώ είχε εκκενωθεί από νωρίς το απόγευμα.

Στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς στη Λέσβο υπάρχουν μικροεστίες.

Με τη συνδρομή εναέριων μέσων και ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το πρωί σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή του Κασσανδρινού, κοντά στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στη θέση «Ζαΐτη», όπου καίγεται πευκοδάσος. Στο σημείο, εκτός από επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Καρβουνάς, στο Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας, αλλά και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα. Και οι τρεις φωτιές εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν ύστερα από πτώσεις κεραυνών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε σε χαράδρα σε ορεινή περιοχή της δημοτικής ενότητας Μενηίδος, στην Πέλλα, καίγοντας εκτάσεις με θάμνους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης δασική πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία.   Οι συγκεκριμένες φωτιές είναι μικρότερης έντασης.

 

Πηγή: ertnews.gr, skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v