Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα στο Νότιο Ρέθυμνο

Σε πλήρη επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη. Τεράστιες καταστροφές, έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια. H φωτιά από δορυφόρο. Τρεις οικισμούς απειλεί το μέτωπο στην Αχαΐα.

Eγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα στο Νότιο Ρέθυμνο

Σε ύφεση είναι πλέον όλα τα πύρινα μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι όμως σε πλήρη επιφυλακή, καθώς οι ισχυροί βορειάδες δεν αναμένεται να κοπάσουν.

Οι οικισμοί φαίνεται επί του παρόντος ότι διασώθηκαν, όμως οι ζημιές σε δάση, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι ανυπολόγιστες.

Η άλλη μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αχαΐα απειλεί τρεις οικισμούς – που εκκενώθηκαν – και δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί.

Η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση, ωστόσο η καταστροφή χαρακτηρίζεται βιβλική σε γεωργικές καλλιέργειες, ελαιώνες, ζωικό κεφάλαιο και μελίσσια.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις για δεύτερο 24ωρο έδιναν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι σε Σαχτούρια, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο.

Η φωτιά στις Μέλαμπες έφτασε στις αυλές των σπιτιών. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και προσπαθούσαν με λάστιχα να σώσουν τις περιουσίες τους

Η φωτιά ξέσπασε χτες Παρασκευή 15 Ιουλίου στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου, νότια του Ρεθύμνου και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

 

Μεγάλη καταστροφή

Στο μεταξύ τεράστια είναι η καταστροφή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, χιλιάδες στρέμματα με ελιές και αμπέλια έχουν καεί, καθώς και εκατοντάδες κυψέλες με μέλισσες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΕΛΓΑ. Παράλληλα τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους ξύλινους στύλους και να δώσουν ξανά ρεύμα στα χωριά.

H φωτιά από δορυφόρο

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν τη νύχτα οι κάτοικοι και επισκέπτες στο νότιο Ρέθυμνο, με τη μεγάλη πυρκαγιά να κατακαίει μία ευρύτατη περιοχή, του δήμου Αγίου Βασιλείου. Οι επίγειες δυνάμεις, έδωσαν ολονύκτιο αγώνα, με αντίπαλο τους, πέρα από τις φλόγες, και τις δυνατές ριπές ανέμου. Επίσης, αργά το βράδυ, εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες.

Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία, για το Σάββατο και την Κυριακή, στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης, και Βορείου Αιγαίου.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v