«Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Πολιτείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του μαθητή Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος μετέχει της ελληνικής παιδείας, να γίνει η Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και ανθρωπισμού».
Αυτά αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (φωτό), σχετικά με την απόφαση της Αρχής Προσφυγών για τον μαθητή Σαϊντού Καμαρά.
Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα νόμιμης παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους την κατήργησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το 2021, στερώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες το δικαίωμα να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα και μετά την ενηλικίωσή τους.
Το θέμα Καμαρά είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Μία μέρα πριν εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό η αίτηση ασύλου του 18χρονου από τη Γουινέα, ο μαθητής επισκέφτηκε το μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε το προσωπικό ενδιαφέρον του για την υπόθεση και την προσδοκία του να είναι τέτοια η απόφαση της Επιτροπής που θα του επιτρέψει να κάνει την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του.
Δήλωση υπέρ της παραμονής του μαθητή στην Ελλάδα έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που τον γνωρίζει προσωπικά από τον ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων της Αρχιεπισκοπής, όπου έμενε ο Σαϊντού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητούσε την επαναφορά των διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα παραμονής λόγω ισχυρών δεσμών με τη χώρα ή υπολογίζοντας το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και την ασφάλεια των δικαιούχων.