Πώς μακρινές θάλασσες επηρεάζουν τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

Στο SeasFire στην υπηρεσία της πρόβλεψης. Προσεγγίζει τη Γη σαν ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο σύστημα, προσπαθώντας να ανακαλύψει τις «τηλεσυνδέσεις», δηλ. τις αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ των ποικίλων περιβαλλοντικών μεταβλητών στον χώρο-χρόνο.

Πώς μακρινές θάλασσες επηρεάζουν τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

Μπορεί η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό να επηρεάζει τη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα; Το πρωτοποριακό νέο διεθνές έργο «SeasFire», που συντονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), φιλοδοξεί να το ανακαλύψει.

Το SeasFire (Earth System Deep Learning for Seasonal Fire Forecasting in Europe), που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 με διάρκεια 12 μηνών και φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα εποχιακής πρόβλεψης των καμένων εκτάσεων στην Ευρώπη.

Το SeasFire συντονίζεται από την ερευνητική ομάδα Orion Lab του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ και υλοποιείται σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το γερμανικό Ινστιτούτο Βιογεωχημείας Μαξ Πλανκ. Επιστημονικός υπεύθυνος του SeasFire και επικεφαλής της ομάδας Orion Labο είναι ο Δρ. Ιωάννης Παπουτσής.

Το σύστημα θα εκπαιδευτεί σε έναν τεράστιο όγκο δορυφορικών και μετεωρολογικών δεδομένων με παγκόσμια κάλυψη, αξιοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για τη μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο.

Η βασική καινοτομία του SeasFire είναι ότι προσεγγίζει τη Γη σαν ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο σύστημα, προσπαθώντας να ανακαλύψει τις λεγόμενες «τηλεσυνδέσεις», δηλαδή τις αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ των ποικίλων περιβαλλοντικών μεταβλητών και των δασικών πυρκαγιών, που συμβαίνουν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v