Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικονικοί εμβολιασμοί: Από «οικογενειακή υπόθεση»... εγκληματική οργάνωση

Πώς πήρε βαρύτατες διαστάσεις το σκάνδαλο στο Κ.Υ. Παλαμά Καρδίτσας. Αντιμέτωποι με κακουργήματα η υπάλληλος και τέσσερα αδέλφια της. «Εμβρόντητη» δηλώνει η 44χρονη.

Εικονικοί εμβολιασμοί: Από «οικογενειακή υπόθεση»... εγκληματική οργάνωση
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Το σκάνδαλο των εικονικών εμβολιασμών για COVID-19 έσκασε σαν βόμβα στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν αποκαλύφθηκε πως μια 44χρονη διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα και καταχώριζε ψευδώς εμβολιασμούς ατόμων που δεν είχαν εμφανιστεί καν στο εμβολιαστικό κέντρο.

Δυόμισι μήνες μετά, και ενώ αρχικά αρμόδιοι παράγοντες διέρρεαν πως επρόκειτο για μια «οικογενειακή υπόθεση» με την πρωτοβουλία ενός και μόνο προσώπου, που είχε στόχο την εξυπηρέτηση λίγων συγγενών και φίλων, προκάλεσε αίσθηση η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος συνολικά 48 προσώπων για σειρά αδικημάτων. Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροληψία. Η δίωξη, που δίνει άλλες διαστάσεις στην υπόθεση, ασκήθηκε έπειτα από την διάρκειας δύο μηνών προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι αστυνομικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμέτωποι με τις κακουργηματικές κατηγορίες είναι η 44χρονη υπάλληλος του Κ.Υ. Παλαμά, τέσσερα αδέλφια της και ένα ακόμη άτομο, γνωστό ενός από τα αδέλφια.

«Είμαστε εμβρόντητοι»

Μιλώντας στο iatronet.gr, ο Νικόλαος Αρβανιτάκης, συνήγορος της 44χρονης, δηλώνει πως η εντολέας του έμεινε εμβρόντητη για τις βαριές κατηγορίες που της αποδίδονται και υποστηρίζει πως αυτές θα αποδομηθούν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης. Ο ίδιος διαψεύδει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες από την προανάκριση προέκυψε ροή χρηματικών ποσών προς την 44χρονη, κάτι που δικαιολογεί την άσκηση δίωξης, μεταξύ άλλων, για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος.

Νικόλαος Αρβανιτάκης

«Ζητήσαμε εξ αρχής το άνοιγμα των λογαριασμών της. Στο λογαριασμό αυτής της γυναίκας δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ, ούτε προκύπτει από κάπου ο παραμικρός χρηματισμός. Απορώ πώς στοιχειοθέτησαν εγκληματική οργάνωση. Πού στηρίξανε τον χρηματισμό και το ξέπλυμα;», είπε και πρόσθεσε: «Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση σημαίνει ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο μιας κοινής δράσης, και μάλιστα συνεχούς. Προϋποθέτει προηγούμενη συνεννόηση, προηγούμενο σχεδιασμό, υποταγή στις βουλήσεις κάποιου ο οποίος κατευθύνει τα πράγματα. Αυτά αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο το οποίο μπορεί να στηρίξει τέτοια κατηγορία και αυτή θα αποδομηθεί ολόκληρη στον φυσικό μας δικαστή που είναι και ο ανακριτής και ο εισαγγελέας».

Όπως ανέφερε ο κ.Αρβανιτάκης, οι θέσεις της 44χρονης, η οποία ομολόγησε την εμπλοκή της, παραμένουν οι ίδιες από την αρχή: ότι έκανε τους εικονικούς εμβολιασμούς με αλτρουιστικά κίνητρα και χωρίς χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα, προκειμένου να βοηθήσει συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα που φοβόντουσαν λόγω προβλημάτων υγείας να αποκτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι 33 που έγιναν 96 και κατέληξαν 48

Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι, που αντιμετωπίζουν πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες, είναι συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα των 5 αδελφών, στα ονόματα των οποίων εκδόθηκαν τα εικονικά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μεταξύ αυτών υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και τουλάχιστον 5 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ στο πλαίσιο της διερεύνησης είχαν μπει στο μικροσκόπιο εργαζόμενοι και σε άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η 44χρονη υπάλληλος του Κ.Υ. Παλαμά αποδέχεται 33 περιπτώσεις εμβολιασμού, εκ των οποίων οι 11 εμφανίζονταν ψευδώς να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και άλλοι 22 είχαν προλάβει να καταγραφούν ως εμβολιασθέντες με την πρώτη δόση όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που πραγματοποιήθηκε, ελέγχθηκαν συνολικά 96 ύποπτοι εμβολιασμοί που εμφανίζονταν να έχουν γίνει στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας. Τελικά πολλές από τις περιπτώσεις προέκυψε ότι δεν ήταν παράνομες και έμειναν 48, οι οποίες μπήκαν στο «κάδρο» της ποινικής δίωξης. Οι 15 από τις 48 παραμένουν «ορφανές», καθώς η κατηγορούμενη αποδέχεται 33.

Στο εξής η υπόθεση περνάει στα χέρια τακτικού ανακριτή της Καρδίτσας, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους.

Το χρονικό του σκανδάλου

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν βρέθηκαν κάποια συμπληρωμένα έντυπα εμβολιασμένων που δεν έφεραν τη σφραγίδα του αρμόδιου γιατρού, και έφερε στο φως τα σημαντικά κενά ασφαλείας του συστήματος καταγραφής.

Διατάχτηκε ΕΔΕ από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, στη διάρκεια της οποίας η 44χρονη υπάλληλος ομολόγησε την εμπλοκή της κι επιχείρησε να πάρει την αποκλειστική ευθύνη, υποστηρίζοντας πως το έκανε για να βοηθήσει τα αδέλφια της. Επίσης, αποκάλυψε πως πέρασε εικονικά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού των δύο παιδιών της, κάτι που απέκρυψε από τον σύζυγό της, ο οποίος είναι κανονικά εμβολιασμένος.

Κέντρο Υγείας Παλαμά

Ακολούθησε ένα μπαράζ αποκαλύψεων, με τη «βεντάλια» των ερευνών να ανοίγει σε πολλές περιοχές της χώρας: Στις Σέρρες, τόπο καταγωγής της υπαλλήλου, εντοπίστηκε η πλειονότητα των εικονικά εμβολιασμένων, στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν εικονικά εμβολιασμένοι στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» (μεταξύ αυτών και αδελφή της 44χρονης) και ΑΧΕΠΑ, ενώ και στην Κοζάνη υγειονομικοί είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κ.Υ. Παλαμά.

Η έρευνα συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα για τυχόν εντοπισμό και άλλων περιπτώσεων εικονικών εμβολιασμών, με βάση την κατεπείγουσα εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Πλιώτα, προς τις εισαγγελικές αρχές όλης της χώρας. Ο κ. Πλιώτας επεσήμανε τον Σεπτέμβριο την ανάγκη επαγρύπνησης και εγρήγορσης ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα και να επιλαμβάνονται σε ανάλογες περιπτώσεις, διερευνώντας τις εξονυχιστικά.

«Εντοπισμός μεμονωμένων περιπτώσεων πρέπει να οδηγεί σε ευρύτερο εξονυχιστικό έλεγχο (με την αρωγή των αρμόδιων λειτουργών των Υπηρεσιών και της Αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας) για ενδεχόμενη διακρίβωση μεγαλύτερου αριθμού ψευδών βεβαιώσεων εμβολιασμού στο ίδιο Εμβολιαστικό Κέντρο ή λειτουργία ‘κυκλώματος’ παραγωγής τέτοιων πιστοποιητικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v