Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας αποζημίωση για την κόρη της, την 23χρονη Μυρτώ, η οποία πλέον βρίσκεται καθηλωμένη λόγω πλήρους αναπηρίας που της προκάλεσε η άγρια κακοποίηση που υπέστη πριν από εννέα χρόνια στην Πάρο από τον Πακιστανό λαθρομετανάστη Αχμέτ, προσέφυγε η μητέρα της, Μαρία Κοτρώτσου.
«Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε και μας έχουν αφήσει στην τύχη μας», είπε μεταξύ άλλων η κα Μαρία Κοτρώτσου, έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου συζητήθηκε σήμερα η προσφυγή της.
Ειδικότερα, στο Α' Τμήμα του ΣτΕ συζητήθηκε η αίτηση της μητέρας της 23χρονης με την οποία ζητάει να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημίωσης. Το ίδιο αίτημα απορρίφθηκε και από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, με το σκεπτικό ότι η μητέρα και η αδελφή του θύματος «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και, συνεπώς, δεν νομιμοποιούνταν ενεργητικώς στην άσκηση της κρινόμενης αγωγής, η οποία για τον λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί κατά το αντίστοιχο μέρος της ως απαράδεκτη».
Επίσης, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι μόνο οι παραλείψεις «των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος ή εγγεγραμμένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών ούτε η παρουσία του είχε καταγγελθεί ως επικίνδυνη στις Αρχές, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν (σ.σ. τον δράστη), η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο».
Από την πλευρά του, το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του εφεσίβλητου Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό της Μυρτούς. Για τους λόγους αυτούς απέρριψε την αγωγή.
Η προσφυγή στο ΣτΕ
Σήμερα, ενώπιον του ΣτΕ, συζητήθηκε η αίτηση της μητέρας της Μυρτούς, με την οποία ζητάει να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων.
Ειδικότερα, η μητέρα της άτυχης κοπέλας έχει ζητήσει να καταβληθεί στην κόρη της το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της.
Επίσης, διεκδικεί την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα στην κόρη της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικασθεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια το ποσό των 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.
Ενώπιον του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, ο δικηγόρος της οικογένειας Σπύρος Βλαχόπουλος επισήμανε ότι ο δράστης επί δύο χρόνια ζούσε παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς καμία αρμόδια κρατική αρχή να το γνωρίζει και χωρίς να έχει καταγραφεί από κάποια αρχή ότι διαμένει στη χώρα μας. Και προσέθεσε ότι ήταν αγνώστου διαμονής και η ανωνυμία του αυτή τού έδωσε τη δυνατότητα να κινείται όπως εκείνος ήθελε.
Ο κ. Βλαχόπουλος υποστήριξε ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στη Μυρτώ. Μάλιστα ο κ. Βλαχόπουλος τόνισε ότι η μειοψηφία της εφετειακής απόφασης που απέρριψε το αίτημα της οικογένειας αναφέρει ότι ο δράστης κινείτο εκτός του πεδίου της έννομης τάξης.
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τον παράνομα εισερχόμενο στην Ελλάδα, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσής του.
Ο συνήγορος της οικογένειας ανέφερε επίσης ότι το γεγονός πως ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στη χώρα μας για δύο χρόνια παράνομα (χωρίς χαρτιά εισόδου και με ανασφάλιστη εργασία) «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της. Κατά συνέπεια, υφίσταται «αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ».
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (ΝΣΚ) Ιωάννης Καλαμάρας δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα.