Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίεση στο ΕΣΥ: Διπλασιασμός εισαγωγών, άρχισαν να γεμίζουν οι ΜΕΘ

Η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid ανέρχεται πλέον σε 60,77%, από 26,39% στα μέσα Ιουλίου. Στην Κρήτη που δέχεται μεγάλη πίεση φτάνει στο 96,5%!

Πίεση στο ΕΣΥ: Διπλασιασμός εισαγωγών, άρχισαν να γεμίζουν οι ΜΕΘ

Εικόνες του περασμένου χειμώνα αρχίζουν να δημιουργούνται εκ νέου στις μονάδες Covid του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. Η αύξηση των κρουσμάτων, που ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου, οδήγησε σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της πληρότητας απλών κλινών και ΜΕΘ Covid. Σε περιοχές, όπως η Κρήτη, όπου οι λοιμώξεις έχουν εκτιναχθεί, τα νοσοκομεία πιέζονται ακόμη περισσότερο και οι πληρότητες αγγίζουν το 100% (96,5%).

Στο σύνολο της χώρας - από τα μέσα Ιουλίου έως και χθες - παρατηρήθηκε αύξηση κατά 95,7% στις εισαγωγές ασθενών. Αύξηση σημειώθηκε και στην πληρότητα των κλινικών Covid, η οποία έφτασε στο 40,37%, από 18% στα μέσα του περασμένου μήνα. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στις πληρότητες των ΜΕΘ Covid, η οποία ανέρχεται πλέον σε 60,77%, από 26,39% στα μέσα Ιουλίου.

Οι νοσηλείες αφορούν ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι σαφώς πιο ευάλωτοι στον ιό, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται. Στους θανάτους, το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι πολύ πιο υψηλό και αφορά κυρίως άτομα άνω των 65, με υποκείμενα νοσήματα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΕΣΥ έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν στα μέσα Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των απλών κλινών (41,27% στις 13 Μαΐου) και στα τέλη Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των ΜΕΘ (63,24% στις 27 Μαΐου).

Η διαφορά είναι πως τότε το σύστημα Υγείας βρισκόταν σε αποσυμφόρηση, ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αύξησης της πίεσης. Η εκτίμηση είναι πως το σύστημα θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στοιχεία

Στην εικόνα του ΕΣΥ αναφέρθηκε την Πέμπτη το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, την εβδομάδα που πέρασε, ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Το σύνολο των νοσηλευομένων ανέρχεται σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid, έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ, έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ της τάξης του 29,44%. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid να είναι γύρω στο 41%, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.

Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, που το έχετε ακούσει και συζητείται πολύ τελευταία, με μια κάλυψη που μπορεί να πει κανείς ότι είναι εξαιρετικά ψηλή και φτάνει τα 96,5%. Μικρότερη είναι το πρόβλημα στην Αττική (76%) και στη Θεσσαλονίκη (57%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v