Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών Covid-19

Ειδική εφαρμογή που θα ελέγχει τα πιστοποιητικά Covid-19, αλλά και μία άλλη εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο με άυλη στιγμιογράφηση να διαχειρίζεται ψηφιακά τις ηλεκτρονικές συνταγές και τα παραπεμπτικά του, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών Covid-19

H δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για τον έλεγχο των πιστοποιητικών Covid-19 προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες, τους νόμιμους εκπροσώπους ή τους εξουσιοδοτημένους από αυτούς υπαλλήλους συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων ή χώρων συνάθροισης για τον έλεγχο της εγκυρότητας της γνησιότητας και της ακεραιότητας του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και της βεβαίωσης εμβολιασμού ή άλλου ισοδύναμου πιστοποιητικού τρίτης χώρας, που φέρει το φυσικό πρόσωπο-κάτοχος κατά την είσοδό του στη χώρα. 

Οι επιχειρήσεις που θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν χρήση της εφαρμογής είναι οι εξής: εστίαση, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, λοιπών παραστατικών τεχνών ή κάθε είδους πολιτιστικών ή αθλητικών ή εορταστικών εκδηλώσεων ή εμπορικών εκθέσεων, οι οποίες στεγάζονται ή διοργανώνονται σε κλειστούς χώρους, ή λειτουργούν ή διοργανώνονται σε υπαίθριους χώρους. 

Κατά τη σάρωση του σχετικού κωδικού QR, στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα εμφανίζονται αποκλειστικά τα εξής στοιχεία: το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου και η ένδειξη σχετικά με την εγκυρότητα, γνησιότητα ή ακεραιότητα ή μη του σαρωθέντος πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.

«MyHealth»

Με την ίδια τροπολογία  προβλέπεται η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές με την ονομασία «MyHealth». Μέσω αυτής της εφαρμογής, κάθε φυσικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης δύναται να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται ψηφιακά τις ηλεκτρονικές συνταγές και τα παραπεμπτικά του.

Μέσω της εφαρμογής, ο ασθενής - χρήστης δύναται να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων και τα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων, που έχουν καταχωρισθεί από τον θεράποντα ιατρό στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, καθώς και πρόσθετα στοιχεία αυτών, όπως το στάδιο εκκρεμότητας, την εκτέλεσή τους και τη λήξη ισχύος αυτών.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η δυνατότητα σε κάθε θεράποντα ιατρό να συντάσσει απομακρυσμένα, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που διαχειρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε) ιατρικές βεβαιώσεις, προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν από τον ενδιαφερόμενο στις συναλλαγές του με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εκτύπωσή τους.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση απλουστεύεται η διαδικασία λήψης ιατρικής βεβαίωσης, καθώς ο πολίτης απαλλάσσεται από την ταλαιπωρία και το χρονικό βάρος της αυτοπρόσωπης προσέλευσης στον επαγγελματικό χώρο του θεράποντος ιατρού για να παραλάβει την ιατρική βεβαίωση, σε περιπτώσεις όπου η ιατρική διάγνωση έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε προγενέστερο χρόνο και ο πολίτης χρειασθεί περισσότερες ιατρικές βεβαιώσεις όμοιου ή συναφούς περιεχομένου, προκειμένου να τις προσκομίσει στο πλαίσιο συναλλαγών με φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. 

Επιπροσθέτους, η προτεινόμενη ρύθμιση παρέχει στον πολίτη την ευχέρεια να κάνει χρήση της ιατρικής βεβαίωσης σε ηλεκτρονική μορφή, απευθείας από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να είναι πλέον υποχρεωμένος να τη φέρει μαζί του σε έντυπη μορφή, προκειμένου να την επιδείξει όπου του ζητηθεί.

Συγχρόνως, η συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια την πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, δεδομένης της εξακολούθησης ύπαρξης άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία, που καθιστά αναγκαία την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων των πολιτών και την εξ αποστάσεως, στο μέτρο του δυνατού, διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v