Ο εργαζόμενος σταθμεύει το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο στο πάρκινγκ της εταιρείας, στη σκιά του στεγάστρου, που είναι «ντυμένο» με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά. Αυτό γεμίζει με «πράσινη» ηλιακή ενέργεια, όσο εκείνος εργάζεται, για να το πάρει φορτισμένο για την επιστροφή στο σπίτι.
Η εικόνα μοιάζει φουτουριστική, αλλά στην πραγματικότητα δεν ανήκει στο πολύ μακρινό μέλλον. Η τεχνολογία είναι εδώ, το προϊόν έχει αναπτυχθεί -και μάλιστα από ελληνικά χέρια- και είναι διαθέσιμο για χρήση. Οι προκλήσεις που απομένουν είναι η πτώση της τιμής απόκτησης και εγκατάστασης του στεγάστρου, τα επόμενα χρόνια, μαζί φυσικά με την αναμενόμενη διάδοση της ηλεκτροκίνησης.
Το «πράσινο» στέγαστρο αυτοκινήτων αποτελεί ένα από τα προϊόντα αιχμής που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του φετινού πολυσυνεδρίου Nanotexnology 2021, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 ως τις 10 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο ηλιακός σταθμός φόρτισης είναι πατενταρισμένος από την ΟΕΤ (Organic Electronic Technologies), μια startup εταιρεία τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το οικοσύστημα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής τεχνολογίας της εταιρείας Ευάγγελος Μεκερίδης, τα οργανικά φωτοβολταϊκά που θα παράγουν την «πράσινη» ενέργεια για τη φόρτιση του αυτοκινήτου είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα, ενώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν χρειάζονται κάποιον ειδικό προσανατολισμό, όπως τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, γιατί μπορούν να παράγουν ενέργεια και από τον διάχυτο φωτισμό. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε υπάρχουσα κατασκευή, ενώ δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία στους αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν πιο καλαίσθητες κατασκευές.
Η εταιρεία έχει απευθυνθεί, σε πρώτη φάση, σε δήμους και περιφέρειες, διερευνώντας το ενδιαφέρον για εγκατάσταση του προϊόντος, ενώ έχει στήσει τη γραμμή παραγωγής με τέτοιο τρόπο, ώστε με βάση τη ζήτηση να πέσει σταδιακά και το κόστος αγοράς και εγκατάστασης, που είναι προς το παρόν πολύ υψηλό και αποτρεπτικό για έναν ιδιώτη.
Ενεργειακή στάση
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, του χρόνου θα συζητάμε ότι θα μπορούσαν κάποιες εταιρείες -όχι πάρα πολύ μεγάλες, μεσαίου μεγέθους- να το εντάξουν στα πάρκινγκ τους. Και μελλοντικά, σε 2-3 χρόνια, να μπορεί να το βάλει ακόμα κι ένας ιδιώτης στο σπίτι του», ανέφερε στο euro2day ο διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων Νικόλαος Καραγεώργος.
Στην περσινή Nanotexnology, η ίδια startup είχε παρουσιάσει την «έξυπνη» ενεργειακή στάση λεωφορείου, επενδυμένη επίσης με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά. Σε αυτή μπορεί κάποιος να φορτίσει το κινητό ή το tablet του, περιμένοντας το λεωφορείο.
Σήμερα η στάση είναι εγκατεστημένη σε δύο σημεία στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη, ενώ επίκειται η εγκατάσταση άλλων 15 σε υπό ανάπλαση περιοχή.
«Είναι κάτι που δίνει ένα boostάρισμα σε έναν δήμο που έχει αγκαλιάσει τις νέες τεχνολογίες. Επίσης, υπάρχει ζήτηση σε διαφήμιση, ενώ το περίεργο είναι ότι το έχουν αγκαλιάσει τα νέα παιδιά. Το προσέχουν, δεν το έχουν βανδαλίσει, ενώ το έχουν εντάξει στον τρόπο ζωής τους, κάνοντάς το σημείο συνάντησης», ανέφερε ο κ. Μεκερίδης.
Ευάγγελος Μεκερίδης (αριστερά), Νικόλαος Καραγεώργος
Νανο-rapid test για την Covid-19
Στην έκθεση τεχνολογικών εφαρμογών νανοτεχνολογίας που θα συνοδεύσει το πολυσυνέδριο, θα παρουσιαστεί, επίσης, το καινοτόμο rapid test ανισωμάτων για τον κορωνοϊό, που ανέπτυξε η εταιρεία νανοϊατρικής NanoBiomed σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Real Nano.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο νανο-τεστ θα δοκιμαστεί στους ίδιους τους συνέδρους που θα παρακολουθήσουν διά ζώσης τις εργασίες.
Οι σημαντικές πληροφορίες που θα προκύψουν όσον αφορά την παραμετροποίηση θα προστεθούν στη βάση δεδομένων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των πιστοποιήσεων που απαιτούνται προκειμένου να δοθεί η άδεια επίσημης κυκλοφορίας του ιατροτεχνολογικού προϊόντος στην αγορά, όπως ανέφερε ο διευθυντής τεχνολογικών εφαρμογών της εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιμελίδης.
Το καινοτόμο rapid test βασίζεται στη νανοτεχνολογία με νανοσωματίδια που προσδίδουν υψηλή ευαισθησία και εκλεκτικότητα πάνω στα αντισώματα του ιού Covid-19. Χαρακτηριστικά του είναι η ευκολία στη χρήση, όπως επίσης και η ευκολία με την οποία θα μπορούσε να προχωρήσει η μαζική παραγωγή. Γίνεται με τη λήψη δείγματος αίματος και τα αποτελέσματα εξάγονται σε ελάχιστα λεπτά. Το τεστ θα υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια και τον χρόνο νόσησης, ενώ στο τελικό στάδιο της μελέτης είναι ο όσο το δυνατόν ακριβέστερος προσδιορισμός και του ιικού φορτίου.
Ο κ. Τσιμελίδης προανήγγειλε πως η συγκεκριμένη εφαρμογή στον τομέα των διαγνωστικών θα αποτελέσει την αφετηρία για μια σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν, για άλλες ασθένειες, όταν πια η πανδημία θα έχει πάψει να απασχολεί την ανθρωπότητα. «Η μεθοδολογία και οι τεχνικές που δημιουργήθηκαν ανοίγουν τον δρόμο για τη δημιουργία νέων τεχνολογικών προϊόντων στον τομέα των διαγνωστικών», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η απαρχή και η βάση για να αναπτύξουμε μια σειρά από rapid tests ή σένσορες, τα οποία θα ανιχνεύουν διάφορες ασθένειες. Ο κορωνοϊός ήταν η αφορμή και αυτό έχει συσχετιστεί με μια ευρεία γκάμα προϊόντων για ανίχνευση διαφόρων ασθενειών, όπως η καρδιακή τροπονίμη (σ.σ. δείκτης υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας για καρδιακή ανακοπή και άλλες καρδιακές βλάβες)», σημείωσε.
Χρήστος Δήμας: Θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς
To διεθνές πολυσυνέδριο Nanotexnology 2021 θα πραγματοποιηθεί με υβριδικό τρόπο με δια ζώσης παρουσία και διαδικτυακά και με τη συμμετοχή 150 διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, θα περιλαμβάνει τρία συνέδρια -νανοτεχνολογίας, οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών και 3D Bioprinting-, μια έκθεση προϊόντων νανοτεχνολογίας, 3 διεθνή σχολεία και 5 ειδικά workshops.
Ηλιακό στέγαστρο αυτοκινήτων
Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του πολυσυνεδρίου, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας έκανε γνωστό πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων -έπειτα από συζήτηση και συμφωνία και με το υπουργείο Παιδείας- για τη δημιουργία ενός ενιαίου, απλού και ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των τεχνοβλαστών ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Μέσα από τις διατάξεις του, όπως είπε, δίνονται ξεκάθαρα κίνητρα και ένα οργανωτικό πλαίσιο για το πώς μπορεί ένας ερευνητής, ένας καθηγητής, να ιδρύσει, να λειτουργήσει, ακόμα και να πουλήσει έναν τεχνοβλαστό.